DNB köper Carnegie för 12 miljarder kronor

Norska banken DNB kommer köpa den svenska investmentbanken Carnegie för 12 miljarder kronor.

Finwire 2024-10-21 | 11:00
Facebook Twitter LinkedIn

carnegie


Norska banken DNB kommer köpa den svenska investmentbanken Carnegie för 12 miljarder kronor.

Transaktionen väntas slutföras under första halvåret 2025. Innan affären stängs måste affären gå igenom sedvanliga regulatoriska godkännanden, skriver bankerna.

Köpeskillingen kommer betalas kontant med förbehåll för vissa justeringar och under antagande av en normaliserad CET1-nivå i Carnegie vid tillträdet.

Som en del av affären kommer DNB Markets att byta namn till DNB Carnegie. Den nya enhetens bank- och investeringsverksamheter i Sverige, Danmark och Finland kommer hanteras av Carnegie med nuvarande vd kvar vid rodret.

"DNB är en perfekt partner för oss att fortsätta arvet från Carnegie som en del av en större koncern inom finansiella tjänster", säger Carnegies vd Tony Elofsson i en kommentar.

Enligt bankerna ser de affären som en "operativ fusion", trots att det tekniskt sett är ett förvärv.

"Genom förvärvet av Carnegie är vårt mål att kunna erbjuda ännu bättre lösningar till våra kunder. Vi och Carnegie förverkligar vår gemensamma ambition att bygga en ledande aktör i hela Norden inom investment banking, värdepappershandel och analys, corporate banking, private banking och kapitalförvaltning", säger DNB:s vd Kjerstin Braathen.

Den 30 september hade Carnegie 436 miljarder kronor under förvaltning. Under niomånadersperioden som tog slut 30 september hade investmentbanken en nettovinst om 535 miljoner kronor och en avkastning på eget kapital om 18 procent.

DNB bedömer att förvärvet kommer bidra positivt till deras avkastning på investerat kapital.

"Den primära värdedrivande faktorn i transaktionen är de tillväxtmöjligheter som frigörs genom en starkare kombinerad nordisk plattform och ett förbättrat kunderbjudande, vilka förväntas generera merparten av transaktionsfördelarna", skriver banken.

"Transaktionen kommer att leda till vissa effektivitetsvinster i våra kombinerade verksamheter", fortsätter DNB.

Tidigare har Harald Mix, som är grundare till Carnegie-ägaren Altor, sagt att investmentbanken skulle passa på börsen. DNB är noterade på Oslobörsen.

"Altor har varit mycket lyhörda i frågan om vilken partner som vi tror passar oss bäst i vår nästa fas, och som kan dela vår ambition. Vi har hittat den perfekta partnern i DNB", säger Elofsson.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar