Vilka AI-aktier leder amerikanska börsen till nya höjder?

Efter en svacka under sommaren är det Nvidia, Apple och Amazon som bär upp marknaden

Bella Albrecht 2024-10-21 | 13:47
Facebook Twitter LinkedIn

AI UK Main

Efter en kraftig nedgång i juli och augusti leder aktier som anses gynnas av boomen inom artificiell intelligens återigen börsen till nya toppnivåer.

”Den amerikanska aktiemarknaden sålde av i början av augusti efter en svag lönerapport, vilket ledde till rädsla på marknaden för en potentiell recession”, säger David Sekera, chefstrateg för Morningstar i USA. ”Marknaden återhämtade sig snabbt, eftersom de aktier som ledde marknaden nedåt sedan ledde den upp igen.”

Sedan den senaste bottennoteringen den 5 augusti har Morningstars US Market Index stigit med 13,19%, och nästan hälften av uppgången kommer från tekniksektorn, enligt Morningstar Direct. Sektorn bidrog med 5,09 procentenheter till den totala uppgången, medan den näst största bidragsgivaren, finansiella tjänster, bidrog med 2,13 procentenheter. Finansaktierna har stigit efter goda resultat från landets största banker.

Den största enskilda bidragsgivaren till rallyt är AI-jätten Nvidia NVDA, upp 35,12% sedan den 5 augusti och bidrog med 1,72 procentenheter till US Market Index uppgång. De följande fem ledande bidragsgivarna är alla också AI-relaterade: Apple AAPL (0,67 procentenheter), Amazon.com AMZN (0,50 procentenheter), Meta Platforms META, Microsoft MSFT och Broadcom AVGO.

Denna återhämtning står i kontrast till trenden under en stor del av tredje kvartalet, där investerare roterade ut från de stora företagens tekniska aktier som ledde tjurmarknaden till utrymmen som hade varit i onåd - främst värdeaktier och mindre företagsnamn.

Har AI-handeln mer utrymme att köra?

Morningstars Global Next Generation Artificial Intelligence Index, som ger exponering mot avancerade AI-produkter, har ökat med 30,94% i år, medan den totala amerikanska marknaden har ökat med 22,92%. Det har dock inte varit en problemfri resa. I april såldes indexet av med 6,60% på en vecka, vilket ledde till att marknaden sjönk med 3,06%. I juli sjönk AI:s aktier med 5,23% på fyra dagar, vilket ledde till att marknaden sjönk med 2,13%.

Men sedan augusti har AI-aktierna åter tagit fart, vilket har lett till att både AI-index och den totala marknaden har nått nya toppnivåer. Detta drev AI-indexet till övervärderat territorium; den genomsnittliga aktien handlas till en premie på 7% jämfört med dess uppskattning av verkligt värde på en marknadsvärdeviktad basis. Detta väcker frågor om hur mycket mer utrymme dessa aktier har att växa.

Sekera förklarar: ”Förra kvartalet lyfte vi fram att de stora tillväxtaktierna som var mest korrelerade med artificiell intelligens hade stigit till den punkt att de i allmänhet var övervärderade och överexponerade, och vi ställde den retoriska frågan 'Är AI-handeln över? Han konstaterar att en ”rotation ut ur övervärderade och överexpanderade stora tillväxtaktier” redan har börjat. ”Vi fortsätter att se undervärderade möjligheter i small cap-sektorn och värdekategorin.” Morningstars US Small Value Index handlas med en rabatt på 9% jämfört med uppskattningen av verkligt värde på en marknadsvärdesviktad basis.

En Deja Vu Tech Rally?

Aktiemarknadens senaste högre ben ser bekant ut jämfört med vinsterna från oktober 2022 - när den senaste björnmarknaden bottnade - till och med juli 2024. Teknikaktierna ledde vägen även under den perioden och bidrog med 26,69 procentenheter till den totala kumulativa vinsten på 57,29% på marknaden. Med andra ord stod teknikaktierna för 46,6% av marknadens uppgång under det föregående rallyt. Under det senaste rallyt bidrog teknikaktierna med 38,9% av den totala uppgången.

Aktier inom finansiella tjänster var också den näst största bidragsgivaren då och bidrog med 6,34 procentenheter, eller 11,1% av den totala vinsten. Under det senaste rallyt kom 16,1% av den totala uppgången från finansaktier. Kommunikationstjänster, cykliska konsumentbolag och industribolag avrundar de fem största bidragande sektorerna i båda uppgångarna. I båda uppgångarna var dessutom fastigheter och basmaterial två av de tre sämsta bidragande sektorerna.

Författaren eller författarna äger inte aktier i något av de här värdepappren som nämns i denna artikel. Ta reda på mer om Morningstars redaktionella policyer.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar