ASML-aktien rasar efter sänkt guidning och lägre orderingång

Återhämtningen på halvledarmarknaden tar längre tid än väntat då kunderna blir försiktiga och skjuter upp nya order

Robert van den Oever 2024-10-16 | 9:55
Facebook Twitter LinkedIn

ASML facility

Aktierna i ASML (ASML) utökade förlusterna med 4% på onsdagsmorgonen efter en nedgång på 16% på tisdagen, efter att företaget i förtid släppt resultat för tredje kvartalet som visade en avmattning i order och en minskning av nettoomsättningsprognosen för 2025.

Orderingången uppgick till 2,63 miljarder EUR, ned från 5,57 miljarder EUR under det andra kvartalet i år. Morningstar-analytikern Javier Correonero hade i sin förhandstitt på resultatet nämnt cirka 4 miljarder EUR som en ordernivå som behövs för att nå mittpunkten i ASML:s prognos för 2025 på 30-40 miljarder EUR för 2025.

ASML:s VD Christophe Fouquet sade: ”Vi förväntar oss att vår totala nettoomsättning 2025 kommer att växa till ett intervall mellan 30 och 35 miljarder EUR, vilket är den nedre halvan av det intervall som vi angav på vår investerardag 2022.”

”Medan det finns en fortsatt stark utveckling och uppsidepotential inom AI, tar det längre tid för andra marknadssegment att återhämta sig. Det verkar nu som att återhämtningen är mer gradvis än vad som tidigare förväntats. Detta förväntas fortsätta under 2025, vilket leder till försiktighet från kundernas sida”, sade Fouquet i pressmeddelandet för tredje kvartalet. ”Den konkurrenskraftiga gjuteridynamiken har resulterat i en långsammare ramp av nya noder hos vissa kunder, vilket leder till flera fabriksutskjutningar och resulterande förändringar i tidpunkten för efterfrågan på lito, särskilt EUV.”

Morningstarbetyg för ASML-aktien

ASML Holding ASML

Analyst: Javier Correonero

"Två huvudsakliga saker som gör oss besvikna"

Efter tisdagseftermiddagens oavsiktliga tidiga offentliggörande av resultaten nämnde Morningstars analytiker Correonero ”två huvudsakliga saker som gjorde investerare besvikna. För det första sänker ASML sin intäktsprognos för 2025 och förväntar sig nu att intäkterna kommer att ligga i intervallet 30 till 35 miljarder EUR. Även om detta faller inom ledningens mål på 30 till 40 miljarder EUR som fastställdes vid 2022 års investerardag, förväntade sig de flesta investerare att resultaten skulle ligga i mitten av det guidade intervallet, och ledningens kommentarer under de senaste två kvartalen pekade mot att nå mitten av guidningen. Bruttomarginalerna skulle också vara svagare, i intervallet 51% till 53%, jämfört med ledningens mål på 54% till 56%. Vår uppskattning, före detta pressmeddelande, var en omsättning på 36 miljarder EUR med en bruttomarginal på 54%.”

”För det andra kom orderingången för det tredje kvartalet in svagt, på 2,6 miljarder EUR jämfört med förväntningarna på cirka 5 miljarder EUR, eftersom logiktillverkarna startar upp nya noder i en långsammare takt än väntat och ASML ser små kapacitetsökningar inom minnen hittills. Den sista kommentaren står i kontrast till Microns Technology-kommentarer den 26 september, då ledningen indikerade att de förväntade sig högre utgifter för fabriksutrustning under 2025.”

”Vi ändrar inte vår uppskattning av verkligt värde förrän nyheterna blir officiella i morgon, men om det läckta scenariot skulle materialiseras skulle vi sänka vår uppskattning av verkligt värde med 5% till 10%, eftersom vi skulle moderera både våra mål för 2025 och 2030. Vi tror ändå att ASML utgör ett bra köptillfälle för långsiktiga investerare efter den kraftiga nedgången”, säger Correonero.

ASML:s intäkter för kvartalet uppgick till 7,47 miljarder EUR, över intervallet på 6,7 till 7,3 miljarder EUR som ASML kommunicerade i samband med Q2-resultatet. Nettoresultatet uppgick till 2,08 miljarder EUR, jämfört med 1,58 miljarder EUR under det andra kvartalet.

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
ASML Holding NV640,80 EUR-4,09Rating

About Author

Robert van den Oever  är redaktör för Morningstar i Nederländerna 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar