Den amerikanska börsen fortsätter att slå rekord. Vad kan stoppa rallyt?

Investerare bör hålla ett öga på rapportsäsongen

Sarah Hansen 2024-10-15 | 12:51
Facebook Twitter LinkedIn

US Flag UK Main

De amerikanska aktierna når den ena nya toppnoteringen efter den andra.

Morningstars US Market Index har stigit med mer än 21% hittills i år, efter att ha återhämtat sig från en svacka i augusti. Indexet är upp cirka 65% sedan botten nåddes i september 2022.

”Vi har blivit positivt överraskade av hur motståndskraftiga aktiemarknaderna har varit, trots en hel del volatilitet under de senaste veckorna”, säger Kristy Akullian, chef för iShares investeringsstrategi, Americas, på BlackRock. Hon pekar på osäkerheten kring de finanspolitiska stimulanserna i Kina, de ökande geopolitiska spänningarna och det jämna presidentvalet i USA. För att inte tala om de höga värderingarna, den senaste tidens svaghet inom teknologisektorn och rädslan för en avmattning i konsumtionen. ”I teorin borde alla dessa saker vara blinkande varningssignaler”, säger Akullian. Men marknaden har tagit det hela med ro.

Vad ligger bakom det kraftiga rallyt, och vad kan stoppa det? Strateger säger att en överraskande stark ekonomi har gett investerare förtroende och hjälpt till att skicka aktier högre, men de varnar också för att problem under rapportsäsongen kan störa tjurrusningen.

Varför aktier stiger så kraftigt

”Det viktigaste med varför varje marknad har hållit sig så stark, trots så många osäkerhetsfaktorer, är att ekonomiska data har överraskat på uppsidan”, förklarar Akullian.

”Diskussionen om en recession, åtminstone på kort sikt, är verkligen borta från bordet.”

Inflationen har fallit dramatiskt under det senaste året och den senaste tidens arbetsmarknadsdata har varit sunda, vilket har minskat investerarnas oro för en betydande avmattning i nyanställningarna. Konsumenterna spenderar fortfarande, lönerna växer och företagens vinster har förblivit motståndskraftiga. Det är en stor förändring jämfört med tidigare i år, då jobb- och inflationsdata tycktes peka på möjligheten av en recession. Lägg därtill Federal Reserves räntesänkningar och du har ett recept för de kraftiga uppgångar som vi har sett de senaste två månaderna.

”Så långt som marknaden kan se kommer vi att ha Fed [som] medvind”, säger Yung-Yu Ma, investeringschef på BMO Wealth Management. Det ger mycket uppmuntran och uppmuntran av positioner. Å andra sidan skulle räntesänkningar som härrör från oro för en recession ha en helt annan inverkan på investerarna.

Med en mjuklandning i sikte säger Ma att han förväntar sig att kommande räntesänkningar kommer att öka ekonomin igen när företag som väntar på att räntorna ska falla påskyndar utgifterna.

Rallyt breddas

Det växande förtroendet för ekonomin och räntorna hjälpte till att utlösa den senaste tidens rotation från teknikaktier till värde och aktier med mindre kapitalisering. Efter två år med stora vinster avkastade large-cap tillväxtaktier bara 2,2% under tredje kvartalet, medan large-cap värdeaktier ökade med 8,8%.

Bryant VanCronkhite, senior portfolio manager på Allspring Global Investments, säger att detta är en positiv utveckling, även om det kan vara smärtsamt för vissa investerare att se handeln med artificiell intelligens vackla. ”Man vill ha en bättre fördelning av avkastningen över en bredare grupp av företag”, säger han. Det är en indikation på en sundare marknad och ett mer hållbart rally.

Dave Sekera, chefsstrateg på Morningstar i USA, ser också att stödet för aktier fortsätter: ”När vi utvärderar marknadsdynamiken tror vi att medvinden från sjunkande räntor, måttlig inflation, lättnader i penningpolitiken och den senaste tidens stimulansåtgärder från den kinesiska regeringen kommer att övervinna motvinden från den långsammare ekonomiska tillväxten.”

Håll ett öga på vinsterna

Rapportsäsongen är nu igång och inleds med att de stora bankerna rapporterar sina resultat för tredje kvartalet. Företagens vinster har överlag varit robusta trots motvind från inflation, höga räntor och geopolitisk osäkerhet, men strateger varnar för att eventuella större hicka kan skrämma marknaderna.

”Om vi kommer ett par veckor in i rapportsäsongen och har några högprofilerade missar, tror jag att det kan stoppa rallyt”, säger James Ragan, chef för analys av förmögenhetsförvaltning på DA Davidson. ”Det skulle vara den största risken på kort sikt”, säger han, även om hans basförväntningar är för anständiga resultat överlag.

Analytiker tror i stort sett att företagen i US Market Index ökade sina intäkter med en kollektiv 4,3% under tredje kvartalet, enligt FactSet-estimat. Det är lägre än andra kvartalets tillväxt på 10.3% och förväntningarna på 11.7% tillväxt för fjärde kvartalet. En del av denna skillnad beror på att det tredje kvartalet 2023 såg mycket starka resultat, så det tredje kvartalets tillväxt undre 2024 ser mindre ut i jämförelse - ett fenomen som analytiker kallar en ”baseffekt”. Fallande oljepriser väntas också tynga vinsterna i energisektorn, vilket drar ned estimaten för resten av marknaden.

Akullian säger att hon kommer att ägna mer uppmärksamhet åt hur företagen förväntar sig att prestera senare i år och fram till 2025. ”Vad jag skulle vara orolig för är om vi får en hel del framåtblickande vägledning som är dystrare än vad marknaden förväntar sig, särskilt om det kommer från tekniksektorn”, säger hon. Om företagen signalerar att de nuvarande förväntningarna på vinsttillväxt för det kommande kvartalet eller två är ”alltför optimistiska”, säger hon, ”kan det orsaka en tillbakagång när marknaderna börjar omkalibrera förväntningarna för Q4 och därefter.”

När kommer AI-utgifterna att betala sig?

Investerarnas entusiasm kring AI har fått teknikaktierna att skjuta i höjden under de senaste två åren. Företagen investerar kraftigt i denna teknik, men investerarna oroar sig för exakt när alla dessa utgifter kommer att börja betala sig. ”Så småningom måste dessa tidiga vinnare motivera utgifterna” genom nya intäktsströmmar eller utökade marginaler, säger VanCronkhite. ”Utan det måste man ifrågasätta om vi är redo för alla dessa fantastiska saker som ska hända med AI.”

Akullian tror att om investerare får höra resultatvägledning som ökar denna oro kan marknaden vackla, tack vare den stora vikten av teknikaktier inom de stora indexen och det faktum att förväntningar kring AI är inbakade i värderingarna för många stora företag utöver teknikjättarna. Ändå är många analytiker fortsatt positiva till AI. Till exempel skrev Brian Colello, aktiestrateg på Morningstar, efter Advanced Micro Devices AMD-event ”Advancing AI”: ”AMD:s siktlinje in i datacenterutbyggnader tyder på att ingen AI-chipbubbla är nära förestående. Vidare har vi fått många frågor om hur storleken på AI-chipmarknaden kan se ut vid mognad (när det nu kan vara), och även om vi är övertygade om att branschen inte kommer att växa 25% per år för alltid, kanske den inte heller bromsar in till en platt marknad under de närmaste fem eller tio åren.

Ma säger att det inte är troligt att teknikjättar med djupa fickor kommer att backa från AI inom en snar framtid, och han tillägger att anekdotiska bevis på teknikens framgång börjar sippra in. ”Vi tror att det kommer att fortsätta ett tag, oavsett [frågan] om 'Ser vi avkastningen?'” säger han.

Slutsatsen för investerarna

Ingenting är någonsin säkert när det gäller aktiemarknaden. En mjuklandning är i sikte, men det är också möjligt att ekonomin kommer att försvagas. ”Detta är en icke-standardiserad cykel i förhållande till historien”, säger VanCronkhite. ”Vår förmåga att förutspå framtiden på makronivå är mycket mer oklar än den skulle ha varit under tidigare cykler.”

Strategerna rekommenderar ett balanserat tillvägagångssätt för att navigera i mängden okända faktorer, vilket inkluderar ekonomins väg, resultatet av presidentvalet och geopolitisk utveckling. ”Det som är viktigt framöver är att vara diversifierad”, säger Akullian, som tillägger att hon fortfarande ser många möjligheter på aktiemarknaden.

Även om handeln med mega-cap tech kan ha fungerat tidigare, bör investerare förvänta sig att sammansättningen av avkastningen kommer att se annorlunda ut under de kommande månaderna. Ragan tillägger att den senaste tidens styrka inom tech innebär att det kan vara ett bra tillfälle för investerare att ombalansera till underpresterande områden som kan gynnas när rallyt fortsätter att breddas. Men han råder att ”hålla sig till hög kvalitet. Håll dig till företag med lite mer synlighet för fortsatt vinsttillväxt.”

Författaren eller författarna äger inte aktier i några värdepapper som nämns i denna artikel. Ta reda på mer om Morningstars redaktionella policy.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar