Stimulansåtgärder i Peking räcker inte för att få fart på kinesiska börsen

Erik Lueth, global ekonom för tillväxtmarknader på LGIM, förklarar varför han i nuläget ser fler risker än möjligheter på den kinesiska aktiemarknaden

Valerio Baselli 2024-10-11 | 9:25
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hej och välkomna till Morningstar. Volatiliteten är tillbaka i Kina. Kinesiska aktier steg med över 10% när handeln återupptogs efter Golden Week-helgen, men föll tillbaka direkt efter. Investerare hoppas nu på att få mer information och undrar framför allt om regeringens planer på att stödja den ekonomiska tillväxten kommer att räcka för att återuppliva den kinesiska marknaden. För att prata om det idag har jag med mig Erik Lueth, Global Emerging Market Economist på Legal and General Investment Management.

Erik, först och främst, kan du förklara mycket kortfattat vad som har hänt i Kina de senaste dagarna?

Erik Lueth: Ja, i princip, god morgon, först och främst. Först och främst, i slutet av september kom myndigheterna ut med ett stort stimulanspaket. Jag tycker att det är rättvist att säga att det var större än vad som förväntades. Det omfattade flera områden, flera räntesänkningar och sänkningar av reservkravskvoten. Det fanns en del bankrekapitalisering där av de sex största bankerna. Centralbanken tillhandahöll likviditet för att människor skulle kunna köpa aktier och för att stimulera aktiemarknaden. Och det var inte ett officiellt tillkännagivande, men samma dag läckte det ut från Reuters att det också skulle komma ett finanspolitiskt paket. Och siffran som florerade var cirka 2 biljoner RMB, vilket är cirka 1,6 procent av BNP. Så det är ungefär så - det var tillkännagivandet.

VB: Perfekt. Och tror du att detta monetära stimulanspaket kommer att vara tillräckligt för att stödja den kinesiska ekonomin och de kinesiska företagen?

EL: Nej, vi tror inte att penningpolitiken kommer att göra susen i det skede vi befinner oss. Vi befinner oss i en typisk likviditetsfälla. Det innebär att folk sitter på hus som är värda mycket mindre än de trodde att de var värda. Arbetslösheten är ganska hög. Så folk går inte riktigt ut och spenderar, de vill betala av på sina skulder. I den här situationen är penningpolitiken inte särskilt effektiv. Ett annat sätt att se på det är att priserna faller, deflatorn i Kina, BNP-deflatorn, faller, så vi befinner oss i en deflatorisk miljö. Om man tittar på den reala styrräntan ser man att den, trots sänkningarna av den nominella styrräntan, fortfarande ligger mycket nära de högsta nivåerna någonsin eftersom priserna faller. Så i den här situationen tror vi inte att penningpolitiken är särskilt effektiv och vi behöver finanspolitik, finanspolitisk stimulans.

VB: Okej. Och vilka är enligt din uppfattning de största bristerna i denna regeringsplan? Jag menar, vad skulle du förvänta dig av den kinesiska regeringen?

EL: Först och främst har vi inte hört från officiellt håll om det kommer att bli någon finanspolitisk stimulans. Men låt oss anta att det blir en finanspolitisk stimulans och låt oss anta att det blir de två biljoner renminbi som har satts i omlopp. Vi tror att det bara är en mycket liten stimulans, eftersom vi måste se sammanhanget. Finanspolitiken har underpresterat mycket, mycket kraftigt i år. Det beror på att statens intäkter är mycket beroende av markförsäljning och markförsäljningen har minskat. De offentliga intäkterna har alltså minskat mycket kraftigt i år. Och det var också mycket svårt att identifiera investeringsprojekt. Med tanke på allt detta har de offentliga utgifterna legat mycket långt efter budgetmålen. En stor del av den finanspolitiska stimulans som det talas om är därför egentligen bara en upphämtning av budgeten snarare än ytterligare stimulans. Den finanspolitiska stimulansen skulle alltså behöva vara större. För det andra skulle vi också vilja se något särskilt inom fastighetssektorn. Och det har egentligen inte kommit något av vikt för fastighetssektorn.

VB: Och i ljuset av detta, vad tycker du att investerare ska göra just nu när det gäller kinesiska aktier? Ser du i detta skede fler möjligheter eller fler risker?

EL: Vi ser definitivt fler risker. Jag menar, aktierna har stigit mycket. Du har rätt i att de föll tillbaka i går och i dag, beroende på om du tittar på offshore eller onshore, så de har dragit sig tillbaka något, men de är fortfarande upp mycket. Och förhållandet mellan pris och vinst ligger fortfarande över det historiska genomsnittet. Så vi tycker inte att aktierna är så billiga. Och med tanke på att vi inte är så övertygade om stimulanserna, tror vi att det finns fler risker än möjligheter just nu.

VB: Mycket intressant och mycket tydligt. Tack för att du tog dig tid, Erik. För Morningstar heter jag Valerio Baselli. Tack för att du tittade.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar