Kinesiska börsen rusar och störtdyker - vad händer nu?

Finansiella stimulanser utlöste en kortvarig uppgång för kinesiska aktier och investerare hoppas nu att regeringen i Peking tillkännager nya åtgärder i helgen

Christopher Johnson 2024-10-10 | 15:06
Facebook Twitter LinkedIn

Beijing China

Investerare i Kina kanske undrar om kinesiska aktier kommer att avsluta året på en hög nivå eller om de kommer att fortsätta att möta motgångar.

I slutet av september annonserade Kinas centralbank de mest dramatiska stimulansåtgärderna sedan pandemin och sänkte lånekostnaderna för att få fart på den krisande fastighetsmarknaden.

Åtgärderna för att förbättra likviditeten på aktiemarknaden lyfte de inhemska aktierna, och Kinas CSI 300-index och Hongkongs Hang Seng-index genomgick ett rasande rally. Detta spred sig också till Kina-exponerade aktier som europeiska lyxbolag.

Men entusiasmen varade inte länge eftersom frågorna växte om vad regeringen i Peking planerar att göra härnäst. Kinesiska aktier drabbades av enorma förluster den 9 oktober och CSI 300-indexet sjönk med 7,1%, det största fallet under en dag sedan 2020.

Alla blickar är nu riktade mot lördagen då finansdepartementet kommer att hålla en presskonferens för att avslöja detaljer om vilket ytterligare stöd som finns i beredskap för att öka konsumenternas och företagens förtroende.

Räkna med mer volatilitet i kinesiska aktier

Nicolò Bragazza, associate portfolio manager på Morningstar Investment Management, säger att man kan förvänta sig en tillbakagång efter en så stark marknadsutveckling.

”Rallyt drevs av en betydande förändring i marknadssentimentet - som var på mycket nedpressade nivåer - efter tillkännagivandena av nya stödåtgärder”, säger han.

”Ett exempel på hur nedtryckt sentimentet var kring Kina är utvecklingen för de kinesiska aktierna under utförsäljningen i början av augusti: De kinesiska aktierna rörde sig knappt, och anledningen var den redan mycket nedpressade värderingsnivån.”

I väntan på att marknaden ska få mer klarhet kring effekterna av framtida politik utesluter inte Bragazza att betydande volatilitet återigen kommer att driva fram kraftiga svängningar i sentimentet.

”Finanspolitikens roll är särskilt viktig, inte bara för att investerare ägnar den stor uppmärksamhet, utan också för att recessioner med balansräkningar behöver denna typ av stöd eftersom penningpolitiken kan visa sig mindre effektiv utan samordning med finanspolitiken.”

”Om regeringen gör oss besvikna kan vi få se ytterligare en viss tillbakagång i kinesiska aktier, men vi tror att den långsiktiga rationaliteten för en sådan position förblir intakt eftersom den främst drivs av den skarpa koppling vi ser mellan företagens fundamenta och deras värderingar”, säger han.

Vad drev det initiala börsrallyt i Kina?

Tjurrusningen som fick den kinesiska aktiemarknaden att skjuta i höjden efter år av stagnation drevs på av att de kinesiska myndigheterna tillkännagav flera politiska åtgärder, bland annat en sänkning av bolåneräntan för befintliga husägare och extra likviditet för köp av aktier till värdepappersföretag och kapitalförvaltare.

”Det som har utvecklats under de senaste två till tre veckorna är en förändring i narrativet. Det är mer en sentimentförändring eftersom de politiska beslutsfattarna till slut kapitulerade och ändrade den politiska berättelsen till att bli mycket mer tillväxt- och stimulansdriven”, säger Jerry Wu, förvaltare av Polar Capital China Stars Fund, som har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

”Men en stor del av den förändringen har börjat smälta. En hel del av omvärderingen har skett mycket snabbt på kort tid. Nu är vi framme vid en punkt där politiken måste leverera”, tillägger han.

Wu anser att de kinesiska myndigheterna fortfarande behöver ge påtaglig finanspolitisk stimulans för att hantera landets svaga ekonomiska situation med deflation och ett bräckligt konsumentsentiment

”Vi är ganska övertygade om att den omsvängning som skedde för några veckor sedan innebär att de är fast beslutna att ta sig ur den här nedåtgående och deflationistiska spiralen.”

På denna policydrivna marknad är Wu hoppfull om att lördagens tillkännagivande kommer att leda till ytterligare en återhämtning för kinesiska företag.

Han lägger dock stor vikt vid Kinas politik gentemot konsumenter och fastighetsägare för att garantera ett hållbart uppsving för ekonomin och aktiemarknaden.

”Anledningen till att konsumenternas förtroende är mycket lågt är att deras balansräkningar sjunker. 60% av Kinas befolkning har tillgångar i bostäder. Men under de senaste 2-3 åren har fastighetspriserna i Kina sjunkit med mellan 30 och 40% över hela linjen.”

”Så när 60% av din balansräkning går ner och du inte ser slutet på prisnedgången, kommer du inte att spendera även om du har en hel del besparingar på ditt bankkonto”, säger Wu.

Vad vill investerare i Kina se?

Sharukh Malik, portföljförvaltare för den bronsrankade Guinness China A Share Fund, välkomnar penningpolitiska initiativ från den kinesiska staten, men anser att konsumentstöd bör prioriteras eftersom det har försummats tidigare.

”När regeringen har försökt att hjälpa ekonomin har de försökt att hjälpa näringslivet först snarare än konsumenten direkt. Det fanns ett handelsprogram som tillkännagavs för några månader sedan, det är cirka 21 miljarder dollar. Så om du har en gammal tvättmaskin eller TV kan du byta in den och få bidrag för att köpa en ny”, säger han.

Trots stödet för inbytesprogrammet är denna stödsumma endast värd 0,3% jämfört med detaljhandelsförsäljningen förra året. Malik anser att detta paket måste utökas betydligt.

”Det finns andra sätt att försöka stödja konsumenterna, så konsumtionskuponger är ganska nytt. Regeringen ger ut kontanter som man kan spendera på restauranger, hotell och biografer. Vi såg under de senaste veckorna hur Shangai delade ut 71 miljoner dollar till sina invånare. Det låter som en stor summa, men jämfört med detaljhandelsförsäljningen är det faktiskt en liten summa.”

Malik tror att regeringen kommer att utöka stödet genom att emittera statsobligationer som gör det möjligt för dem att skaffa kapital för ett större handelsprogram och ”cash clunker schemes” som till och med kan göra det möjligt för allmänheten att byta in begagnade bilar mot en klumpsumma för att uppmuntra köp av elfordon.

”Det de har gjort hittills är vettigt, men det måste skalas upp. Och naturligtvis är det ingen som riktigt vet [vad de kommer att göra]. Kommer det att tillkännages i morgon eller nästa vecka? Men jag kan se vägen mot tillväxt eftersom regeringen gör det tydligt i sina uttalanden”, tillägger Malik.

Är Kina nästa Japan?

För Sandy Pei, portföljförvaltare på Federated Hermes China Equity Fund med en bronsmedalj, anser att eventuella finanspolitiska stimulansbeslut måste ta itu med den kinesiska deflationen för att förhindra att landet följer i Japans fotspår.

”Aktiemarknaden handlar om förtroende, och vi pratar om hur billigt Kina är. Om man tror att allting har ett pris så är det redan inprisat. Så varför köper folk fortfarande inte? För att folk inte har något självförtroende. Om man får tillbaka förtroendet kan ekonomin fungera av sig själv.”

”Men om man låter saker och ting fortsätta på egen hand kommer vi att bli som Japan eftersom marknaden kommer att smälta långsamt och när den uppfattningen väl har satt sig kommer saker och ting att bli billigare för varje dag”, säger Pei.

Pei pekar på den japanska fastighetsmarknaden, där avkastningar på 20% fortfarande inte uppmuntrar nya köpare, som är oroliga för prissvaghet på bostadsmarknaden.

”I Japan har man sett detta under så lång tid att man inte tror att fastighetspriserna någonsin kan stiga. Och det är mycket farligt.”

Enligt Pei måste de kinesiska myndigheterna agera så snart som möjligt för att se till att konsumtionen blir en större drivkraft för landets ekonomiska tillväxt.

Vilka är de kinesiska aktierna att titta på?

En aktie som stärkte Peis portfölj under rallyt var den kinesiska digitala mäklaren och förmögenhetsförvaltningen Futu Holdings. Hittills har aktiens aktiekurs stigit 115.42%.

”Deras verksamhet är till sin natur gearad och så kommer deras intäkter att accelerera exponentiellt eftersom handelsvolymerna har stigit så mycket. Du har sett så många nya konton öppnas att det är galet. Hittills har det två veckor långa rallyt drivits av privatinvesterare och passiva köp”, säger hon.

”Det som gick dåligt tidigare gick bra för mäklarna, eftersom deras verksamhet naturligtvis gynnas av marknadsförändringar.”

Pei såg också sina investeringar i öl- och mejeriföretag öka under rallyt, eftersom marknaden prisade in en möjlig återhämtning för konsumenterna.

Sharukh Malik såg också många av de mer obskyra namnen i sin portfölj lyftas i rallyt.

Tillverkaren Jing Chang Mechanical, konsumentchipföretaget Syna Wealth och Shenzhen Innovision Technology, som tillverkar utrustning för industriell automation, steg under uppgången i Kina.

”Jing Chang tillverkar ugnar för kristallodling som används för att tillverka solpaneler på grund av överkapacitet i branschen. Aktien har varit en av de svagare under de senaste tolv månaderna, även om den har stigit kraftigt i denna riskmiljö, även om den här typen av aktier inte ger den största exponeringen mot uppgången”, säger han.

”Syna Wealth tillverkar grundläggande chip för konsumentelektronik och batteriladdningsapplikationer. Om konsumenterna får kontantstöd kommer de att köpa mer konsumentelektronik.”

”Shenzhen Innovision Technology är ett intressant företag, och den aktien har gått upp med 35% de senaste fem handelsdagarna. Tanken är att deras nedströms konsumenter kommer att få subventioner från regeringen för att uppgradera sin utrustning.”

De 10 största innehaven i Morningstar China Index såg också en ökning av sina totalavkastningar med JD.com (JD) , PDD Goldings (PDD ) och Meituan (03690) i spetsen med en totalavkastning under den senaste månaden på 56,58%, 55,26% respektive 51,56%.

 

 

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
JD.com Inc Ordinary Shares - Class A167,10 HKD3,40Rating
Meituan Class B193,70 HKD5,04Rating
PDD Holdings Inc ADR144,76 USD2,25Rating

About Author

Christopher Johnson  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar