Alphabet: Aktier attraktiva med företaget väl placerat för att navigera antitrust-motvind

Vi behåller vårt estimat för verkligt värde på Alphabets aktie när justitiedepartementet presenterar en rad åtgärder

Malik Ahmed Khan 2024-10-10 | 14:25
Facebook Twitter LinkedIn

Google

Den 8 oktober offentliggjorde det amerikanska justitiedepartementet sitt förslag till åtgärder i antitrustmålet mot Alphabet GOOGL/GOOG avseende Google Search, vilket inkluderade en rad strukturella, avtalsmässiga och datarelaterade åtgärder. Det slutliga förslaget kommer att lämnas in den 20 november, men denna ansökan ger en försmak av vad som komma skall.

Morningstarbetyg för Alphabet

Fair Value Estimate: $209
• Morningstar Rating: 4 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Varför det är viktigt: Detta är utan tvekan det mest väsentliga antitrustfallet av de tre som Alphabet står inför. Åtgärden kan potentiellt påverka Alphabets kassako, Google Search. Som en del av sitt åtgärdsramverk inkluderade DOJ avyttring av Chrome och Android - ett mycket osannolikt resultat. Vi påminner investerare om att DOJ måste bevisa att andra åtgärder inte fungerar av sig själva för att införa en uppdelning. Utöver en uppdelning tror vi att det sannolikt kommer att finnas begränsningar för Alphabets exklusiva avtal med företag som Apple AAPL och Samsung, både i DOJ:s förslag och i den eventuella domen från den amerikanska distriktsdomaren Amit Mehta. Vi ser inte detta utfall som materiellt värdeförstörande för Alphabet.

Slutsatsen: Vi behåller vår uppskattning av verkligt värde på 209 USD per aktie för Alphabet och fortsätter att se företaget som väl placerat för att navigera i antitrustmotvinden. Även om det finns en rubrikrisk, vilket framgår av den senaste utgåvan och efterföljande aktiekurs, tror vi att investerare kan köpa Alphabet till ett attraktivt pris.

Den stora bilden: Även om antitrustfallet är stort, skulle vi be investerare att se Alphabets styrkor som en övergripande verksamhet, med företaget väl positionerat på många marknader, inklusive reklam, video, offentligt moln och generativ AI. Vi ser fortfarande positivt på företagets ansträngningar att diversifiera sig bort från sökbaserad annonsering. I synnerhet tror vi att dess investeringar i Google Cloud kommer att vara värdehöjande eftersom intresset för AI påskyndar offentliga molnutgifter.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A164,16 USD-0,79Rating
Alphabet Inc Class C165,64 USD-0,76Rating

About Author

Malik Ahmed Khan  är aktieanalytiker hos Morningstar Research Services LLC

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar