Euro-rallyt kan vara över. Vad kommer härnäst?

Så skyddar du din portfölj när euro-dollarparet går in i en tid av politisk och penningpolitisk osäkerhet

Valerio Baselli 2024-10-09 | 15:35
Facebook Twitter LinkedIn

Currencies

Efter eurons rally mot dollarn under de senaste två kvartalen väntar nu flera jokrar under årets sista månader.

Mellan april och september stärktes euron mot US-dollarn och steg till 1,12 från 1,06. Enligt T. Rowe Price europeiska chefekonom Tomasz Wieladek drevs denna utveckling av ett negativt sentiment i USA.

”Klibbigare inflation och svag tillväxt var redan inbakade i marknadsprissättningen i Europa. Därefter har amerikansk arbetsmarknadsdata börjat svalna och det har skett ett betydande fall i oljepriserna. Dessa faktorer gjorde det möjligt för Fed att sänka med 50 punkter i september och för marknaderna att prissätta ett stort antal sänkningar fram till slutet av 2025”, säger Wieladek i en intervju med Morningstar.

”I grund och botten prissätter finansmarknaderna en viss chans för en amerikansk recession under nästa år, vilket gör det till en historia om dollarsvaghet snarare än eurostyrka”.

För Claudio Wewel, valutastrateg på J. Safra Sarasin, ”under andra halvåret 2023 och 2024 har växelkursen EUR-USD mer eller mindre följt avkastningen på 10-åriga amerikanska statsobligationer. De amerikanska obligationsräntorna har sjunkit kraftigt under de senaste månaderna, vilket har gett ny medvind för euron.”

Kan euron fortsätta att stiga under Q4?

Nu måste man dock räkna med Federal Reserve och ECB:s positioner. Båda centralbankerna har inlett sin runda av penningpolitiska lättnader, men hur snabbt och beslutsamt de kommer att gå vidare är fortfarande uppe till debatt.

Inflationen sjunker på båda sidor av Atlanten, men marknaden förväntar sig att Fed kommer att agera lite mer aggressivt på vägen nedåt i räntorna, vilket minskar spreadarna lite och lämnar utrymme för en starkare euro.

”Med tanke på att de amerikanska ränteförväntningarna redan har justerats upp i betydande utsträckning tror vi inte att det nuvarande läget i den amerikanska ekonomin motiverar kraftigare räntesänkningar än vad som redan har prissatts”, säger Claudio Wewel. ”Därför tror vi inte att det kommer att bli ytterligare medvind för euron från räntesidan. Enligt vår uppfattning är det mer troligt att marknaden kommer att fokusera på den relativa cykliska dynamiken framöver, och den har förblivit svag i euroområdet enligt de senaste aktivitetsindikatorerna. Enligt vår uppfattning tyder detta på att EUR-USD bör pressas lägre på kort sikt.”

För James Stanley, seniorstrateg på Forex.com, verkar EUR/USD övervärderad. ”Jag tror att USD-svagheten som var ganska djupgående under de första två månaderna av tredje kvartalet till stor del drevs av avvecklingen i USD/JPY, vilket hjälpte till att lyfta EUR/USD”, skriver Stanley i en analys den 2 oktober.

1,12 är historiskt sett en hög nivå och faktum är att euron inte verkar ha mycket utrymme att växa mot dollarn framöver. Commerzbanks analytiker räknar till exempel med att euron kommer att ligga på 1,11 dollar i slutet av året och BofA spår 1,12 dollar i slutet av året.

”Konsensus byggs snabbt kring en räntesänkning från ECB i oktober”, skriver Francesco Pesole, valutastrateg på ING, i en kommentar som publicerades den 3 oktober. ”Euron kan inte längre räkna med en stödjande kortsiktig räntedifferens, och ett EUR/USD 2-årigt swapräntegap på -110 punkter är förenligt med EUR/USD tillbaka på 1,100, eller något under det”, säger han.

Vad Trump eller Harris skulle innebära för dollarn

Enligt Tomasz Wieladek är ”elefanten i rummet för en framtida EUR/USD-nivå verkligen det amerikanska presidentvalet”, eftersom ”för närvarande finns det en stor grad av ekonomisk-politisk osäkerhet om den framtida amerikanska handelspolitiken”. Donald Trumps politik innebär t.ex. höjda tullar och sänkta skatter, vilket sannolikt skulle leda till en ökad inflation och därmed en förstärkning av dollarn när Fed håller lånekostnaderna uppe.

”Min förutsägelse”, säger chefsekonomen på T. Rowe Price, ”är att om president Trump blir vald kommer EUR/USD troligen att stabiliseras på 1,05. Å andra sidan, vid en Harris-seger, kommer vi att landa på 1,15”.

Konsekvenserna av en starkare eller svagare euro

En starkare euro kan skada Europas viktigaste industrier, som alla är beroende av export. Detta gäller särskilt fordonsindustrin, som också står inför ett mycket starkt konkurrenstryck från Kina. En starkare euro innebär dock också att konsumenterna får det bättre och att deras disponibla inkomst ökar.

I ett sådant scenario, enligt Wieladek, ”bör investerare fokusera på företag som är inhemskt orienterade och fokuserar på konsumenter”.

Med detta sagt är Wewel skeptisk till ett sådant scenario: ”Euron kommer förmodligen inte att uppleva medvind från valutasidan 2025. Å andra sidan räknar vi med att EUR-USD-banan blir ganska platt, så att växelkursen bör vara ett mindre bekymmer. Enligt våra prognoser kommer de flesta utvecklade länder att uppleva högre tillväxt än euroområdet under det kommande året”.

Hur man säkrar sig mot valutarisk

Eurons rörelser mot andra valutor har en tydlig effekt på tillgångar som innehas av investerare i euroområdet och som är denominerade i utländska valutor - precis som de spekulativt gör på tillgångar i euro som innehas av investerare utanför euroområdet. I de flesta fall är valutarörelser och avkastning positivt korrelerade, så valutarisk ökar vanligtvis volatiliteten.

Om den utländska valutan apprecierar mot den lokala valutan blir effekten i princip positiv, eftersom tillgångar som är denominerade i den andra valutan bara kommer att öka i värde på grund av den starka valutamarknaden. Omvänt, om den lokala valutan skulle stärkas, skulle detta ensamt ha en negativ effekt på utländska tillgångar.

Självklart blir beräkningen ännu mer komplex när tillgångar i olika utländska valutor ingår i samma korg, vilket är fallet med globala aktiefonder.

För den som vill undvika att behöva ta hänsyn till valutarörelser i sina investeringar erbjuder allt fler fonder och ETF:er en valutasäkrad andelsklass, som syftar till att minimera valutarisken i den slutliga avkastningen.

Säkring är aldrig perfekt, och som framgår av följande tabell kan utvecklingen för säkrade fonder och fonder i utländsk valuta avvika från varandra. Det beror delvis på att säkrade fondklasser tar ut högre provisioner. För de flesta privatinvesterare är det osäkrade alternativet kanske det enklaste, särskilt om man har en långsiktig horisont och när det gäller globala fonder där det finns många underliggande valutor som potentiellt kan röra sig i olika riktningar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar