Vad vi tycker om det kinesiska rallyt

Fastighetsutvecklarnas senaste uppgång saknar fast grund, men aktier i viktiga statsägda utvecklare är attraktiva

Jeff Zhang, CFA 2024-10-08 | 16:56
Facebook Twitter LinkedIn

China Bull

Vi tror att den senaste tidens köphysteri på de kinesiska fastighetsmarknaderna snarare berodde på gradvisa lättnader i politiken och investerarnas nyvaknade sentiment än på en återhämtning i efterfrågan på varaktiga bostäder.


De politiska lättnaderna har visserligen lyft bostadsförsäljningen i vissa viktiga städer, men detta kan bli kortvarigt eftersom de svaga bostadspriserna sannolikt kommer att bestå på grund av överutbudet. Vi tror också att de nya direktiven kommer att ha en begränsad inverkan på mindre välbärgade städer, med tanke på att de redan har lättat på restriktionerna för bostadsköp. Vi upprepar därför vår bedömning att försäljningsvärdet och priserna på nya bostäder i hela landet bör stabiliseras i mitten av 2025 i takt med att överskottslagren absorberas och behåller våra estimat för verkligt värde för vår bevakning av fastighetssektorn i Kina.


Även om aktiekursrallyt har lett till överprissättning av företag som China Jinmao och Vanke, ser vi fortfarande värderingsuppsida för stora statligt ägda byggherrar, inklusive China Overseas Land & Development och China Resources Land. Båda bolagen är fortfarande våra favoritval inom sektorn, med tanke på deras bättre tillgångskvalitet och starkare balansräkning.

China Overseas Land & Investment Stock jämfört med Morningstars uppskattning av verkligt värde

De ytterligare politiska medvindarna består främst av: 1) att minska handpenningskvoten för första och andra hem till 15%-20% i hela Kina; 2) att ta bort köpbegränsningar i toppstäder som Guangzhou; och 3) att höja centralbankens finansieringsmix för lageravveckling till 100% från 60%.


Dessa åtgärder ökade försäljningen av nya bostäder med över 20% på årsbasis i Tier 1- och Tier 2-städer under den nationella semestern i oktober 2024, enligt China Index Academy. Med detta sagt är återhämtningen i efterfrågan fortfarande långvarig på grund av dämpade bostadspriser, och städer på lägre nivåer kräver längre cykler för att se meningsfulla förbättringar, enligt vår uppfattning.

China Resources Land-aktien jämfört med Morningstars uppskattning av verkligt värde

När det gäller utbudet av bostäder förväntar vi oss, trots en långsam start för absorptionen av osålda enheter, att lokala myndigheter kommer att påskynda köpprocessen under de kommande månaderna. Detta kommer att drivas på av tydligare finansieringskällor och byggherrarnas acceptans av ytterligare kraftiga rabatter på projektvärdena. Följaktligen räknar vi med att Kinas bostadsbestånd kommer att minska från 2025 och framåt.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
China Jinmao Holdings Group Ltd1,10 HKD-7,56Rating
China Overseas Land & Investment Ltd14,40 HKD-4,13Rating
China Resources Land Ltd25,25 HKD-2,70Rating
China Vanke Co Ltd Class H6,85 HKD-8,54Rating

About Author

Jeff Zhang, CFA  är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar