Ädelmetaller, är tiden inne för silver?

Medan guld fortsätter att slå rekord är silver mer volatilt. Men på lång sikt kan potentialen vara högre.

Valerio Baselli 2024-10-08 | 16:56
Facebook Twitter LinkedIn

Argento

I en tid då spotpriset på guld inte verkar vilja ta slut - vi ligger för närvarande på cirka 2 660 USD per uns, en nivå som aldrig tidigare har nåtts - börjar vissa investerare undra om det inte är klokare att börja titta på den andra stora (om än ofta bortglömda) ädelmetallen: silver.

Värdet på de två metallerna har alltid varit sammanflätat: redan i antikens Rom var silverpriset en stabil bråkdel av guldpriset, och förhållandet reviderades med jämna mellanrum. I dag är silverpriset inte officiellt kopplat till guldpriset, utan fastställs av de internationella marknaderna. Denna korrelation finns dock fortfarande kvar, och silver fungerar ofta som en ”multiplikator” för rörelserna hos sin ”storebror”.

Faktum är att uppgångs- och nedgångsperioder för dessa två metaller vanligtvis inträffar samtidigt: silver tenderar att följa guldet inledningsvis, men slutar ofta med att överträffa det under hela uppgångsperioden. Sedan början av året har spotvärdet för silver stigit med 32%, jämfört med 27% för guld (i euro), ett resultat som främst beror på de starka uppgångarna i augusti och september.

”De senaste månaderna har det talats mycket om guldets utveckling, som har överträffat de stora tillgångsklasserna och nått nya rekordnivåer. Mindre har sagts om silvrets återhämtning, men det är silver som enligt vår uppfattning erbjuder den bästa möjligheten”, säger Chris Mahoney, förvaltare av Jupiter Gold & Silver Fund, i ett meddelande daterat den 17 september.

Även om silver också är en erkänd värdebevarare är det inte den metall som centralbankerna (som har hamstrat guld) väljer. Däremot har den många fler egenskaper för industriella ändamål. Framför allt är silver en metall som står i centrum för energiomställningen. I och med övergången från kolväten till elektricitet ökar efterfrågan på kretsar, strömbrytare och motorer, som alla använder silver. Denna efterfrågan förväntas öka i och med ökningen av elfordon och datacenter för artificiell intelligens.

Den mest betydande slutanvändningen av silver är i solpaneler, som var och en kräver 10-20 gram silver per kilowatt. Enligt BloombergNEF kommer 592 gigawatt solcellsenheter att byggas i år, vilket kräver cirka 250 miljoner uns silver, eller 30 procent av världens utbud. Efterfrågan växer snabbt, med en 67-procentig ökning av solcellsinstallationer bara mellan 2022 och 2023.

Nedan följer de viktigaste ETC: erna (Exchange Traded Commodities) på fysiskt silver.

Silver nära motståndsnivå

”Enligt vår uppfattning är silver en mycket attraktiv investering till nuvarande pris. Till skillnad från guld är silver fortfarande långt ifrån sin högsta nivå någonsin. Medan guld har mindre än 1% uppåtpotential från sin högsta nivå, skulle silverets framsteg mot sin högsta nivå leda till ett rally på 72%”, fortsätter Mahoney.

Utbuds- och efterfrågedynamiken för silver gör att Jupiters förvaltare är optimistisk om denna metall, som är bland de bästa elektriska och termiska ledarna. ”Silvermarknaden är extremt stram och enligt Silver Institutes uppskattningar kommer det att finnas ett globalt silverunderskott på 215 miljoner uns 2024”, förklarar Mahoney vidare.

”Silver är en viktig metall för många produkter och dess unika egenskaper gör det ofta oersättligt. Detta, tillsammans med det faktum att det används i relativt små kvantiteter (dvs. det är en nyckelkomponent men det används lite av det vid varje tillfälle), innebär att efterfrågesidan inkluderar köpare som är okänsliga för prisfluktuationer.”

”Nivån på 32-32,50 dollar per uns utgör ett mycket starkt motstånd som redan stoppade uppgången vid två tillfällen i maj”, förklarar Maurizio Mazziero, finansanalytiker och råvaruexpert, i en intervju med Morningstar. ”Om det goda momentumet fortsätter för guldet är det troligt att även silvret kommer att passera denna tröskel och gå mot 2012 års toppnivåer på 35 dollar per uns. Alternativt, om barriären på 32 dollar håller, skulle vinsthemtagningar pressa priserna tillbaka mot 28 dollar och möjligen 26 dollar, varifrån en återhämtning kan börja igen.” För närvarande är silver noterat till $ 31,5 per uns.

Mazziero påpekar dock också att ”den vita metallen har en högre volatilitet än guld, särskilt i nedgångar”.

Regeln om förhållandet mellan guld och silver

Ett mått som hjälper investerare i deras val ärguld/silver-kvoten (Gold Silver Ratio ), en enkel beräkning som talar om för oss hur många uns silver som behövs för att köpa ett uns guld. Ju lägre kvoten är, desto dyrare är silver i förhållande till guld. Omvänt kan en historiskt hög kvot indikera en undervärdering av silver i förhållande till den gula metallen.

För närvarande ligger detta förhållande på cirka 83. Det vill säga att ett uns guld köper 83 uns silver. För att sätta detta i ett sammanhang har kvoten under de senaste 30 åren i genomsnitt legat på mellan 55 och 60 punkter, med en topp på 123 vid utbrottet av coronaviruspandemin - då många investerare sökte skydd i guld - och en botten på 32 i april 2011. Generellt sett anses Gold Silver Ratio vara högt vid över 80.

Självklart vore det fel att köpa eller sälja silver enbart på basis av denna kvot; den globala ekonomiska miljön och realränteförväntningarna påverkar också i hög grad värdet på ädelmetaller. Men det kan ändå vara en bra utgångspunkt.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar