Se upp för fallgropar med skattefritt barnsparande i ISK och KF

I samband med de nya skattereglerna för ISK och KF kan barnsparandet bli skattefritt, men det finns flera risker med att spara i ditt barns namn. 

Johanna Englundh 2024-10-09 | 11:56
Facebook Twitter LinkedIn

spargris

Från och med årsskiftet kommer en skattefri nivå för sparande gälla på investeringssparkonto, i kapitalförsäkring och i så kallad PEPP-produkt. Till att börja med är den skattefria summan 150 000 kronor, en nivå som sedan höjs till 300 000 2026. 

Vid ett sparande på 150 000 kronor betalar man vid dagens skattenivå på 1,086% 1 629 kronor i skatt. Om man blickar fram mot 2026, då gränsen för den skattefria nivån dubblas till 300 000 kronor, kommer man slippa en skattekostnad på 3 258 kronor per år jämfört med dagens skattenivå.

Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2025 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Det betyder att du kommer betala skatt som vanligt på ditt sparande 2024. 

Det skattefria beloppet gäller per person, och inte per ISK eller KF. Det innebär att medlemmar i samma familj var för sig skattefritt kan spara upp till taket för fribeloppet, vilket säkerligen kan locka en hel del föräldrar att starta sparande i barnens namn. Men det finns flera fallgropar du behöver känna till, innan du väljer att flytta ditt barns sparande till deras namn. 

Hur mycket behöver jag spara för att komma upp i fribeloppet? 

Om man investerar 500 kronor i månaden i 18 år, med en genomsnittlig årlig avkastning på 8%, summeras sparandet till 240 000 kronor vid barnets myndighetsdag. Om den genomsnittlig årliga avkastningen i stället landar på 10% så kommer sparandet precis hamna på den skattefria nivån på 300 000.

Över långa tidsperioder brukar man räkna med att börsen ger en årlig avkastning på 7-8%, men det är inte orimligt att räkna med 10%. Morningstar Sweden-indexet har exempelvis en historisk årlig avkastning på 10,2% de senaste 20 åren, medan det globala indexet Morningstar Global Markets landar på 10,3%. 

 

 

För de föräldrar som investerar hela barnbidraget, som för tillfället ligger på 1 250 kronor i månaden, kommer man dock upp i den skattefria nivån på 300 000 betydligt snabbare. Om man har en genomsnittlig årlig avkastning på 8% når man gränsvärdet på 12 år, medan det inträffar ungefär ett år tidigare med en avkastning på 10%. 

Spara i ISK skattefritt

ISK har seglat upp som det absolut populäraste investeringskontot för svenskar och vid utgången av 2023 fanns det hela 3,8 miljoner unika användare av ISK. Men trots populariteten för ISK betyder det inte att det är ett lika självklart val för ett barnsparande. 

Om du väljer att spara till ditt barn i ett ISK, i ditt eget namn, ingår detta i både bodelning och dödsbo. Det innebär att om något händer i framtiden, som skulle leda till en bodelning eller att sparandet tillfaller dödsboet, så finns det en risk att någon annan gör anspråk på pengarna som var tänkta till ditt barn. 

För att lösa detta kan du i stället spara i ett ISK i barnets namn, men det kommer med andra problem. 

Sparar man i barnets namn tillfaller pengarna barnet automatiskt när han eller hon fyller 18 år. Då är barnet myndigt och får kontroll över sina tillgångar och alla banktjänster, oavsett hur redo du tycker att ditt barn må vara för att hantera sparkapitalet. 

Att barnet automatiskt får tillgång till sparkapitalet vid 18-årsdagen behöver så klart inte vara ett problem, med det finns en risk att pengarna inte kommer att användas till det som du har tänkt. Om du vill ha mer kontroll över när barnet får tillgång till pengarna, även efter myndighetsdagen, finns det andra alternativ.  

Överförmyndare kan ta över sparande i barnets namn

Ännu en fallgrop som är viktig att komma ihåg om du sparar i barnets namn är att kommunens överförmyndare får inflytande över barnets sparande om tillgångarna når en viss gräns. Den så kallade överförmyndarkontrollen träder i kraft när barnets tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp, motsvarande 458 400 kr år 2024.  

Kommunens överförmyndare eller överförmyndarnämnd får då inflytande över pengarna, något som regleras i föräldrabalken. Bland annat måste överförmyndaren godkänna vissa typer av investeringar. Utöver detta behöver föräldrarna lämna in en förteckning över barnets tillgångar samt skicka in en årsräkning över hur kapitalet förvaltats.

Det vanligaste är att en överförmyndare kopplas in vid större arv, gåvor eller försäkringsutbetalningar till barn under 18 år, men som graferna ovan visar kan ett kontinuerligt månadssparande till barn leda till att man når upp till tröskelbeloppet innan barnets 18-års dag.  

Alla pengar som finns på ett konto i barnets namn tillhör således barnet, och du som förälder kan inte göra uttag hur som helst. Principen är att föräldern får bestämma hur barnets tillgångar ska användas om barnet är under 18 år, men pengarna får endast gå till sådant som anses gagna barnet. 

Anledningen till att kommunens överförmyndare kopplas in när ett barns tillgångar når en viss summa är för att förhindra att barn missgynnas ekonomiskt eller rättsligt. 

Spara i kapitalförsäkring skattefritt

Om du väljer att spara till ditt barn i barnets namn i en kapitalförsäkring gäller samma problematik här. Barnet kommer få tillgång till sparkapitalet vid 18-årsdagen, och du behöver vara medveten om vad som händer om sparkapitalet växer sig över åtta prisbasbelopp. Det fiffiga med kapitalförsäkring är dock att du kan spara i ditt eget namn, men med barnet som förmånstagare.

Då behåller du som förälder kontrollen över sparandet och kan exempelvis bestämma tidpunkt för när pengarna får tas ut, exempelvis när det är dags för barnet att ta körkort eller köpa bostad. Med en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare undviker du även risken för att kapitalet ska ingå i ett dödsbo eller i en bodelning. 

Du kan själv välja om de ska betalas ut som ett engångs­belopp eller löpande under en period mellan 5 till 50 år. Pengarna i en kapitalförsäkring är även dina tills de betalas ut. Du har möjlighet att ändra mottagare ända tills det är dags för utbetalning och kan även välja om pengarna ska vara barnets enskilda egendom. Enskild egendom innebär att pengarna, eller det barnet köper för pengarna, inte ingår i en eventuell framtida bodelning.

Se dock upp med avgifter som kan förknippas med kapitalförsäkringar. På Konsumenternas hemsida kan du se en genomgång över vilka avgifter och eventuella minimibelopp som kan gälla.  

Skattefritt sparande eller kontroll över sparkapitalet?

Som förälder står det således klart att du måste överväga vad som väger tyngst: att sparandet till barnet är skattefritt eller att du kan ha kontroll över sparandet, både vad gäller om barnets kapital överstiger åtta prisbasbelopp såväl som när barnet får tillgång till sparkapitalet. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar