Den preliminära inflationstakten enligt KPI för september 2024 var 1,6%, vilket var en nedgång från 1,9% i augusti. Månadsförändringen för KPI från augusti till september var 0,2%.
Den preliminära inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) sjönk från 1,2% i augusti till 1,1% i september. Ekonomer hade i snitt väntat sig en inflationstakt på just 1,1% , efter noteringen på 1,2% i augusti. Riksbankens prognos låg på 1,0%.
Det är fjärde månaden i rad som KPIF, Riksbankens målvariabel för inflationen, är under målnivån på 2%.
"Utfallet var några punkter över våra förväntningar och ännu mer över marknadens konsensus. Det finns inga detaljer publicerade i flash-KPI, men vi misstänker att livsmedelspriserna var något högre än vår prognos enligt signaler från Matpriskollen", skriver Swedbanks analytiker Carl Nilsson, Glenn Nielsen och Jesper Hansson efter de preliminära siffrorna.
Riksbanken kan sänka med 50 punkter i november
Inflationssiffrorna för september är de sista inför Riksbankens nästa möte i början av november. I avvaktan på ytterligare konsumtionsdata (augustisiffrorna släpps på torsdag) behåller Swedbank sin prognos om en sänkning av styrräntan med 50 punkter i november.
Enligt Handelsbankens prognosansvarige Johan Löf dikterar inte längre inflationen Riksbankens räntesänkningar. Inflationen anser han vara under kontroll, och riskerna begränsade. Därmed menar Johan Löf att Riksbanken samlar intryck av den reala ekonomin, där Riksbanken ser växande risker. Handelsbanken tror till skillnad från Swedbank att Riksbanken sänker med 25 punkter vid de sista två mötena i år, men flaggar även han för att kommande statistik blir tongivande.
"På torsdag kommer nästa omgång ekonomisk aktivitetsdata, med augustiutfallen för BNP-indikatorn, hushållens konsumtion och produktionsvärdeindex - alla volatila månadsdata, men en stark utveckling skulle stärka vår baslinje om att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter. Svag ekonomisk aktivitet skulle istället öka risken för en sänkning med 50 punkter vid det penningpolitiska mötet i november", skriver Johan Löf.
Dagens siffror är preliminära och första gången som SCB släpper så kallat snabb-KPI. Den ordinarie publiceringen för september sker den 15:e oktober.