Stark amerikansk jobbrapport bäddar för mindre sänkning av Fed-räntan

En rad av svagare än väntade mätningar av nyanställningar går mot sitt slut

Tom Lauricella 2024-10-07 | 11:29
Facebook Twitter LinkedIn

USA Eagle UK Main

Den amerikanska sysselsättningen i september visade sig vara mycket starkare än ekonomerna förväntat sig, vilket gör det mer troligt att Federal Reserve kommer att välja en mindre räntesänkning i november än vad som förväntades för bara några veckor sedan.

Den amerikanska ekonomin tillförde 254,000 jobb i september, enligt den senaste rapporten från Bureau of Labor Statistics, som också reviderade upp tidigare uppskattningar för skapandet av nya jobb i augusti och juli. Samtidigt tickade arbetslösheten ner till 4,1% i september från 4,2% i augusti.

Ekonomer förutspådde att ekonomin skulle lägga till 140.000 jobb i september, vilket skulle ha varit liten förändring från den ursprungligen rapporterade ökningen för augusti. Under tiden förväntades arbetslösheten förbli oförändrad på 4,2%.

Jobbrapporten för september ”innebär att Fed nästan säkert kommer att sänka med 25 punkter snarare än att göra ytterligare en sänkning med 50 punkter vid nästa möte”, säger Preston Caldwell, senior USA-ekonom på Morningstar.

”Sammantaget tar rapporten lite av udden av jobbdata, som tidigare hade visat en alarmerande uppgång i arbetslösheten och en inbromsande tillväxt i sysselsättningen utanför jordbrukssektorn. Vi är inte förvånade över att jobbdatan har svängt i en mer positiv riktning. Som vi kommenterade med tidigare månaders rapporter skulle det vara förvånande om arbetsmarknaden skulle falla av en klippa även om den ekonomiska aktiviteten växte kraftigt. Nästan alltid är arbetsmarknaden en eftersläpande indikator.”

Viktiga nyckeltal för jobbrapporten i september

1. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 254.000 i september jämfört med 159.000 i augusti (uppreviderat).
2. Arbetslösheten sjönk till 4,1% från 4,2% i augusti.
3. Den genomsnittliga timlönen sjönk med 0,1% till 34,20 dollar efter att ha stigit med 0,3% i augusti.

Stark anställning över hela septemberrapporten

Caldwell noterar att tremånaderstillväxten för löner utanför jordbruket nu ligger på en årlig takt på 1,4%, jämfört med 0,9% före rapporten. ”Denna förbättring är tack vare stark tillväxt i september, tillsammans med upprevideringar till juli och augusti”, säger han.

”Det här är första gången sedan mars 2024 som vi ser betydande upprevideringar av föregående månaders data. Flera rapporter sedan dess har haft stora nedrevideringar, inklusive förra månadens augustirapport.”

Den starka avläsningen av anställningar matchades av de uppgifter som används för att beräkna arbetslösheten, känd som hushållsundersökningen. Detta är separat från undersökningen av anläggningar, som producerar siffrorna för löner utanför jordbruket. ”Det är viktigt att hushållsundersökningen också registrerade stora jobbvinster, med sin tremånaders tillväxttakt i sysselsättningen förbättrad till 2,2% i årstakt”, säger Caldwell. ”Med starka jobbvinster som rapporteras i hushållsundersökningen förväntar vi oss att arbetslösheten ska sjunka. Och den sjönk faktiskt till 4,1% i september efter att ha toppat på 4,3% i juli.”

Hälso- och sjukvård och fritid driver jobbvinster

BLS noterade att anställningen ”fortsatte att utvecklas inom livsmedelsservice och dricksplatser, hälso- och sjukvård, myndigheter, socialt bistånd och byggande.”

Om man ser över de senaste tre månaderna, ”på branschnivå, är sammansättningen av jobbvinster fortfarande ganska skev”, förklarar Caldwell.

”Vård- och fritidsbranscherna stod för cirka två tredjedelar av jobbtillväxten under de senaste tre månaderna. Resten kom från den offentliga sektorn samt bygg- och fastighetsbranschen.”

Han fortsätter: ”Anställningarna i branscher som till stor del består av tjänstemannajobb - inklusive finans, professionella tjänster, ledning, administration och teknik - har varit ljumma och växte tillsammans med 0,5% på årsbasis. Vi har sett starka produktivitetsvinster i dessa branscher under de senaste åren, vilket minskar behovet av arbetskraft. Verktyg för artificiell intelligens kan bidra till dessa vinster.”

Lönerna positiva för inflationsutsikterna

Den genomsnittliga timlönen sjönk med 0,1% till 34,20 dollar efter att ha stigit med 0,3% i augusti, enligt BLS.

”Lönetillväxten har accelererat lite, upp till 4,0% på årsbasis i september, upp från 3,6% på årsbasis i juli, men det är fortfarande långt under toppen på 5,9% i januari 2022”, säger Caldwell. ”Med en stark produktivitetstillväxt i hela ekonomin - upp 2,6 procent i årstakt från och med andra kvartalet 2024 enligt våra beräkningar - är denna löneökningstakt inte oförenlig med att nå en inflation på 2%.”

Fed spås sänka med en kvarts procentenhet i november

I kölvattnet av jobbrapporten för september har förväntningarna i stort sett försvunnit på att Fed ska göra en andra sänkning av ränteintervallet med en halv procentenhet när tjänstemännen träffas nästa gång i november. Feds nuvarande målintervall är 4,75%-5,00%.

”Med mer data som denna, förutsatt att data om den ekonomiska aktiviteten och de finansiella förhållandena håller i sig, kommer vi inte att se några fler sänkningar med 50 punkter från Fed”, säger Caldwell.

”Fed kommer bara att sänka med 25 punkter, och vi kan till och med få se ett eller annat extramöte under 2025. Om uppgifterna om ekonomisk aktivitet och jobb inte försvagas kommer vi sannolikt att se Fed upphöra med sin kampanj av räntesänkningar på en nivå över de nuvarande FOMC-prognoserna, som innebär en federal fondränta på 2,9% i slutet av 2026. Men vi räknar med att den ekonomiska tillväxten kommer att försvagas under nästa år, vilket leder till en förnyad inbromsning på arbetsmarknaden. I kombination med en normaliserad inflation kommer detta att hålla Fed kvar på en väg med aggressiva räntesänkningar.”

Författaren eller författarna äger inte aktier i några värdepapper som nämns i denna artikel. Ta reda på mer om Morningstars redaktionella policyer.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Tom Lauricella  Tom Lauricella is a markets editor at Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar