4 undervärderade aktier i den europeiska energisektorn

Trots rallyt under de senaste tre månaderna råder det ingen brist på investeringsmöjligheter inom energisektorn.

Francesco Lavecchia 2024-10-04 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

utility

Överavkastning och rabatt: så ser de europeiska energibolagen ut i slutet av det tredje kvartalet. Trots att sektorn har stigit med mer än 8 procent under de senaste tre månaderna (i euro per den 24 september 2024), vilket överträffar regionens aktiemarknad med så mycket som 8 procentenheter, handlas hälften av de europeiska energibolag som omfattas av Morningstars analys med en diskonteringsränta på cirka 10 procent.   

 

Vad drev på rallyt i energibolagen?

Enligt Tancrede Fulop, aktieanalytiker på Morningstar, var det både interna variabler på energimarknaden och exogena faktorer som drev upp kurserna på de europeiska aktierna i sektorn: ”Å ena sidan var stabiliteten i gaspriserna under tredje kvartalet viktig. För det första för att de låg kvar på en nivå som är 10% högre än i början av året. För det andra eftersom gaspriserna är starkt korrelerade med elpriserna och att de därför ligger kvar på höga nivåer är goda nyheter för hela energisektorn. Faktum är att denna gynnsamma energimarknadsmiljö har lett till förbättrad vägledning från företagen”, skriver Fulop i sin senaste rapport som publicerades den 17 september. ”En annan viktig faktor har varit att skillnaden mellan den genomsnittliga direktavkastningen för europeiska allmännyttiga bolag och den genomsnittliga avkastningen på 10-åriga statsobligationer i större europeiska länder har ökat med 20 punkter, vilket har gjort aktier i sektorn mer attraktiva.”

Varför värderingen av allmännyttiga bolag är fortsatt attraktiv

De europeiska allmännyttiga bolagen fortsätter att vara attraktiva, både för den goda uppvärderingsmarginalen för deras aktier och för den avkastning som deras kuponger ger: ”Vi anser att sektorn fortfarande är undervärderad, eftersom ungefär hälften av de aktier som omfattas av vår analys handlas till ett pris/rättvist värde på 0,92. Framöver räknar vi med att gapet mellan aktiekurserna och våra värderingar kommer att minska ytterligare, med hjälp av ECB:s räntesänkning. Detta är en viktig faktor för värderingen av bolag i denna sektor med tanke på deras höga skuldsättningsgrad. Förutom den potentiella kapitalvinsten finns det också en genomsnittlig direktavkastning på 4,8 procent för aktier i sektorn”, tillägger Fulop i sin rapport.

Om man tittar på värderingen av europeiska allmännyttiga bolag kan man säga att de har blivit mer homogena jämfört med för några månader sedan, men skillnaden i aktieplockningen är kvaliteten på verksamheten: ”Under det tredje kvartalet minskade skillnaderna i värdering mellan företag som är aktiva inom förnybar energi och diversifierade allmännyttiga bolag till noll. Orsted (ORSTED) är dock vår bästa investeringsidé inom segmentet för förnybar energi, medan SSE (SSE) är bland våra favoriter inom segmentet för diversifierade allmännyttiga företag”, skriver Fulop. ”Orsted har varit framgångsrikt i de brittiska auktionerna för förnybar energi och detta bör göra det lättare för företaget att avyttra Hornsea 3, vilket förbättrar dess risk/avkastningsprofil. SSE, å andra sidan, har en mycket attraktiv portfölj av tillgångar”.

Här är en mer djupgående analys av Morningstars val inom försörjningssektorn.

E.On (EOAN)

”E.On är väl positionerat för att dra nytta av tillväxten i investeringar i elnät i hela Europa. Dessutom växer intäkterna från tyska nät (som står för 70% av bolagets elnätsverksamhet) till följd av effektivitetsförbättringar från standardisering, digitalisering och automatisering.

”Tack vare sin starka balansräkning kommer E.On att kunna finansiera sin höga investerings- och utdelningstillväxt. Vår uppskattning av verkligt värde på 16 euro indikerar en potentiell uppvärdering på 16% jämfört med stängningen den 24 september.”

ORSTED (ORSTED)

”Efter en annus horribilis under 2023, på grund av massiva nedskrivningar av amerikanska projekt, ser vi för närvarande en begränsad nedåtrisk för Orsted-aktien. Bolaget blev den stora vinnaren i auktionerna för förnybar energi i Storbritannien 2024, där man säkrade ett högre pris för en stor del av sitt gigantiska Hornsea 3-projekt. Detta bör underlätta försäljningen av en andel av det senare, vilket är avgörande för att finansiera koncernens framtida investeringar och undvika en ny skuldemission eller kapitalökning.

”Vi tror inte att resultatet av det kommande valet i USA kommer att påverka bolaget: en seger för vicepresident Kamala Harris skulle lugna investerarna, men även om Donald Trump skulle vinna skulle det inte ha någon betydande negativ inverkan, eftersom de projekt som är under uppbyggnad redan täcks av en garantifond.”

Veolia (VIE)

”Marknaden uppskattar inte den omvandling som Veolia har genomgått under de senaste åren, där bolaget har ökat sitt beroende av högkvalitativa verksamheter som avfallshantering och vattenteknik. Denna nya mix av tillgångar, som bör ge bolaget en högre och jämnare avkastning över tid, har fått oss att höja Morningstars betyg för bolagets ekonomiska moat från Absent till Medium.

”Dessutom gör marknaden inte en adekvat bedömning av bolagets långsiktiga intjäningspotential, som är förankrad i GreenUp 2024-27-planen som offentliggjordes i mars förra året. Vi anser att denna plan underskattar Veolias intjäningspotential för 2027 och vår uppskattning av nettovinsten för 2027 är 6% högre än bolagets.”

SSE (SSE)

”SSE har en attraktiv affärsmix: bolaget har en betydande pipeline av projekt inom förnybar energi i Storbritannien som kommer att öka intäkterna på medellång sikt. Bolagets CCGT-anläggningar (combined cycle thermal power stations) fungerar som en säkring mot dåliga förhållanden inom förnybar energi. Företaget drar också nytta av att tarifferna för att transportera energi genom dess nät är indexerade till inflationen.

 

Aktiens utveckling 2024

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
E.ON SE11,50 EUR2,27Rating
Orsted AS336,30 DKK3,73Rating
SSE PLC1 628,50 GBX1,53Rating
Veolia Environnement SA27,23 EUR0,44Rating

About Author

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar