Bästa och sämsta fonderna tredje kvartalet

Kinafonder dominerar topplistan för tredje kvartalet, medan hedgefonder, Turkietfonder och nordiska småbolag noteras i bottenskiktet 

Johanna Englundh 2024-10-04 | 14:09
Facebook Twitter LinkedIn

 illustration löpare

Årets första nio månader har passerat och det är dags för en kvartalsavstämning. Vi kommer att kika närmare på samtliga fonder som finns tillgängliga att köpa på den svenska marknaden, vilket inkluderar fonder som är registrerade i andra länder. Det kommer ge en komplett bild av hur fonderna på den svenska marknaden har utvecklats under det tredje kvartalet. Endast fonder med inrapporterad avkastning per den 4 oktober inkluderas och avkastningen beräknas i svenska kronor. 

Av de 4 846 fonder som finns tillgängliga i Sverige gav hela 75% en positiv avkastning under tredje kvartalet. Den genomsnittliga avkastningen landade dock på blygsamma +0,8%. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden var hela 43,7%. 

Det tredje kvartalet bjöd på fallande inflation både i Sverige och i flera marknaden globalt samtidigt som flera centralbanker antingen fortsatte med räntesänkningar eller inledde en efterlängtat räntesänkningscykel. 

För fondmarknaden kom dock den stora nyheten förra veckan från de kinesiska beslutsfattarna, som aviserade betydande finanspolitiska och penningpolitiska stimulanser i form av räntesänkningar och statligt stöd till landets krisande fastighetsmarknader.

Kinafonder dominerar topplistan tredje kvartalet

Det finns inga tvivel om vilket land som stod för de största uppgångarna under tredje kvartalet: samtliga tio fonder i topplistan fokuserar på den kinesiska marknaden. Faktum är att vi måste ned till plats 15 innan Catella Fastighetsfond System Select bryter mönstret efter en uppgång på 14,8%. 

Kinesiska aktier steg i en takt som inte skådats sedan 2008 efter tillkännagivandet av statliga stimulanspaket och Kinafonder steg med 30% på bara några dagar - tillräckligt för att slå alla andra kategorier både för september och för tredje kvartalet 2024.

”Även om vi inte har så många detaljer om de finanspolitiska stimulanserna är storleken i sig uppmuntrande. Förra veckans kinesiska aktierally var kraftfullt och tyder på att detta är vad investerarna har hoppats på", kommenterar Kristina Hooper, chefsstrateg för globala marknader på Invesco, till Morningstars Sunniva Kolostyak, och tillägger: 

”Dessutom är kinesiska aktier attraktivt värderade, enligt min mening, och jag skulle inte bli förvånad över att se en fortsatt positiv inverkan när fler detaljer släpps.”

En annan bidragande faktor var också den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntesänkning på 0,5% i september, enligt Ben Yearsley, chef på Fairview Investing. Han menar att centralbankens svängning - den första på fem år - var en katalysator för Pekings mångfacetterade strategi.

”Efter att ha tittat på marknader i 25 år nu kan jag inte minnas en månad då en region eller ett land dominerade så mycket”, säger han.

”Det fascinerande med Kina är att många bedömare för bara några veckor sedan fortfarande avfärdade landet som en investeringsmöjlighet. Det är intressant att notera att en fondgrupp, M&G, lanserade en ny Kinafond för bara några veckor sedan. Det är farligt att avskriva hela marknader.”

Den fond som var bäst under kvartalet, efter en uppgång på hela 20,6%, var AGCM China Stars, som nu summerar en uppgång på 32,7% sedan årsskiftet. Man GLG China Equity kom på en andraplats med en avkastning på 19,3% och är nu upp 26,9% i år. 

Tufft tredje kvartal för hedgefonder, Turkiet och nordiska småbolag

Bland de sämsta fonderna för det tredje kvartalet är det en mer blandad kompott: här noteras hedgefonder, Turkietfonder, nordiska småbolagsfonder samt fonder fokuserade på tillväxtmarknader i Europa och en räntefond. 

Absolut tuffast hade dock Adrigo Small & Midcap L/S under tredje kvartalet, då fonden backade hela 23% och därmed utraderade årets uppgång och nu noteras -11% sedan årsskiftet. Fonden är en aktivt förvaltad aktiehedgefond som framförallt placerar i nordiska små och mellanstora bolag, med ett börsvärde på mindre än 80 miljarder kronor. 

"De senaste månaderna har varit smärtsamma och vi är fast beslutna att vända trenden utan att öka risknivån", skrev förvaltarna i ett månadsbrev för augusti. 

 På en andra och tredjeplats hittar vi två Turkietfonder, som backade 6,5% respektive 5,8%. Efter president Erdogans övergång till en mer ortodox politik har styrräntan höjts till 50% för att dämpa inflationen, och inlåning i tre månaders lira ger en avkastning på hela 69%.

"Detta har minskat aktiernas attraktionskraft, vilket ledde till att BIST 100 sjönk med 5,2% under tredje kvartalet, trots att MSCI Emerging Markets steg med 4,6%. Utländska investerare har stadigt lämnat marknaden och sålt aktier för 3,2 miljarder USD sedan mitten av maj. Samtidigt uppgav Turkiets vicepresident Cevdet Yilmaz att Turkiet har övergett sina planer på att ta ut ett skattepaket på vinster från aktiehandel och kryptovalutatransaktioner", uppger Trading Economics. 

För nordiska småbolagsfonden Redeye Nordic Hidden Champions var det W5 Solutions (W5), Smart Eye (SEYE) och KebNi (KEBNI B) som stod för de största procentuella nedgångarna under kvartalet efter tapp på 38,5%, 33,3% respektive 23,9%. W5 tyngde även Swedbank Robur Microcap, men de som tappade absolut mest var Nanologica (NICA) (-59,9%), Synthetic MR (SYNT) (54,9%) och NYAB (NYAB) (-43,2%).  

Hur ska man tolka dessa fondlistor?

Listor som dessa kan bidra med en inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
KebNi AB Ordinary Shares - Class B1,26 SEK7,75
Nanologica AB1,81 SEK-2,37
NYAB AB4,97 SEK-0,60
Smart Eye AB64,57 SEK3,31
Synthetic MR AB4,23 SEK0,00
W5 Solutions AB44,70 SEK-0,88

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar