Vilka aktier kommer att driva europeiska börser under fjärde kvartalet?

Europeiska aktier har haft ett ganska starkt år hittills. Så vad kommer att driva kontinentens marknader under årets sista tre månader?

Christopher Johnson 2024-10-02 | 16:20
Facebook Twitter LinkedIn

UK Paris Europe Main Image

Från Frankrikes tumultartade nyval till den svaga ekonomiska tillväxten i Tyskland har de europeiska aktierna inte varit immuna mot betydande osäkerhet i år.

I och med oktober har EuroStoxx 50 dock nått 5.003,99 punkter och kryper långsamt tillbaka till de rekordhöga nivåer som senast noterades på nollnolltalet. Trots inhemska problem har europeiska aktier under de senaste 12 månaderna varit en lukrativ tillflyktsort för investerare, som dragit nytta av räntesänkningar och fallande inflation globalt.

Men det är den generella bilden. Michael Field, European Market Strategist på Morningstar, säger att hur det gick för dig beror till stor del på var du var investerad och i vad. Det kommer inte att förändras när årets sista kvartal fortskrider.

”Sammantaget har marknaden gått upp mer än 20% under de senaste tolv månaderna”, säger han.

”Men inom ramen för detta har det varit väldigt blandat mellan sektorerna. Om du hade investerat i konsumentaktier, som inte har varit en bra plats att vara på hela året, skulle du bara ha tjänat 1,5% eller 3% beroende på din andel i konsumentvaror kontra defensiva varor.”

Energi har också varit en besvikelse, även om Field pekar på finansiella tjänster som en av de sektorer som sticker ut i och med återhämtningen från bankkrisen i mars 2023, som försämrade stämningen inom finansiella tjänster i hela Europa och slutligen ledde till att Credit Suisse förvärvades av UBS UBSG.

”Om du investerade i finansiella tjänster, som återhämtat sig sedan bankkrisen, skulle du ha fått tillbaka en tredjedel av dina pengar inom loppet av 12 månader, vilket är ganska fenomenalt”, säger han.

UniCredit: Ett bolag att hålla ögonen på?

Will James, fondförvaltare av Morningstar Silver-Rated Guinness European Equity Income Fund, hävdar att finanssektorn fortsätter att uppleva medvind på grund av effekterna av räntehöjningar efter decennier av negativa räntor.

Hittills i år har fonden avkastat 11,13% till investerarna, vilket är 4,24% bättre än kategorin Europe ex-UK Equity.

James tror nu att sektorn kommer att vara en drivkraft för utvecklingen för europeiska aktier under Q4. Men det finns också risker.

”Den största risken för dem är om den ekonomiska tillväxten bromsar in kraftigt och folk börjar oroa sig för en ny potentiell minirecession”, säger han.

”Men nu verkar de tjäna tillräckligt med pengar för att kunna komma undan med det.”

UniCredit UCG ingår inte i hans fond, men James räknar med att den italienska banken kommer att driva tillväxten i den europeiska finanssektorn under resten av året.

Morningstars nyckeltal för UniCredit

Economic Moat: None
• Fair Value Estimate: €35.00
• Forward Dividend Yield: 4.58%
• Morningstar Rating: 3 stars
• Sector: Financial Services
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Varför Unicredit? Den italienska bankens aktiekurs har stärkts av dess drag att bygga en större andel i den tyska rivalen Commerzbank CBK, en djupare koppling som representerar ett betydande skifte i fusions- och förvärvsaktiviteten i europeiska finansiella tjänster.

Flytten är den nya verkställande direktören Andrea Orcel idé, som vill använda bankens 6 miljarder EUR av extra kontanter för att förändra verksamhetens framtidsutsikter.

”Anledningen till att man börjar se M&A komma tillbaka är att någon som UniCredit vill använda det överskottskapital som de har genererat under de senaste 18 månaderna för att bli större”, säger James.

”Min erfarenhet är dock att när banker blir större är det alltid lite farligare.”

Kan Frankrike studsa tillbaka?

Och hur är det med Frankrikes CAC 40-index, som har släpat efter sina europeiska motsvarigheter på grund av efterdyningarna av landets extraval i juli. Det resulterade i slutändan i bildandet av en bräcklig center-högerregering ledd av den konservative Michel Barnier och som åtnjöt extremhögerns tysta stöd.

”Den har tickat upp lite grann, men den ligger fortfarande under värderingarna före sommaren”, säger Field.

”Det har varit en eftersläntrare bland de olika länderna, medan resten i stort sett har kommit ikapp sina toppnivåer.”

Vad som händer härnäst kommer att bero på utvecklingen för lyxaktierna LVMH MC, Kering KER och Hermes RMS. LVMH och Hermes är Frankrikes största bolag sett till börsvärde, men i likhet med andra konsumentcykliska bolag har de drabbats hårt av ett försämrat konsumentsentiment och en tillbakagång i försäljningen i Kina.

”En av anledningarna till att cykliska bolag har gått så mycket sämre än defensiva bolag är att alla har blivit dystra över Kina”, säger Tom O'Hara, portföljförvaltare för Janus Henderson Continental European Fund, som fått Morningstar Bronze Rating. Hittills i år har denna fond avkastat 4,8% till investerarna, vilket är 2,1% sämre än kategorin Europe Ex-UK Equity.

”Men den kinesiska regeringen, som förra veckan gjorde positiva uttalanden om att de vill få ordning på sin ekonomi, har hjälpt vissa cykliska bolag att komma tillbaka.”

Kina har också aviserat en rad räntesänkningar, extra finansiering till aktiemarknaden och ekonomiskt stöd till den sargade fastighetssektorn.

”Vi är nu i början av det fjärde kvartalet och stämningen har förändrats något, mot hopp om att vi kan ta oss igenom det negativa kinesiska sentimentet”, säger O'Hara.

”Och kanske har Federal Reserve i USA inte lämnat räntesänkningarna för sent och så är den underliggande ekonomin på väg mot en mjuklandning. Om man lägger ihop dessa saker så borde det vara ganska bra för en cyklisk upphämtning - och för vissa av dessa diskretionära konsumentområden som lyx.”

Rajesh Tanna, portföljförvaltare för Morningstar Silver-Rated JPM Global Unconstrained Fund, anser också att LVMH, som äger lyxmärkena Dior, Givenchy och Tag Heuer, har en god långsiktig potential. Hittills i år har fonden avkastat 16,7% till investerarna, vilket slår kategorin Global Large-Cap Growth Equity med 7,3%.

”Det vi har nu är en fas med långsammare tillväxt, men vi har ett företag med de bästa varumärkena i världen som handlas på 19 gånger vinsten”, säger han.

”LVMH kommer att gynnas av konsumtionen inte bara i länder som Kina utan även i USA. Många andra marknader börjar nu bli ganska betydande i storlek, som Mellanöstern och Indien.”

Även om vinden kan vara på väg att vända för lyxsektorn är Field dock osäker på om andra dagligvarubolag kommer att uppleva samma seger under Q4.

”Företag inom dagligvaruhandeln är bra på att släppa igenom inflationsdrivande prisökningar. Folk betalar bara för att de behöver dessa varor”, säger han.

”Men under en kortare period, när inflationen har varit hög i över två år, är det verkligen svårt för konsumenterna, [särskilt] när de betalar 7% mer varje år för varor.”

Resesektorn, som inte ser samma avmattning i efterfrågan som andra stapelvaror, måste också inse att dess öde kan komma att förändras under Q4, med priskrig som en möjlighet i vinter när företagen kämpar för att säkra 2025 sommarsemesterköp från en konsument som fokuserar på valuta för pengarna.

Den största historien är ännu inte här

Men det finns ett företag som redan är i en tjurrusning.

Det tyska multinationella industriföretaget Siemens SIE är en aktie som många tror kommer att fortsätta att stiga fram till slutet av året. Aktiekursen har stigit med över 9% hittills i år och under de senaste 12 månaderna har den ökat med 34,6%.

Drivkraften bakom detta har varit ökade infrastrukturutgifter globalt. Företaget tillkännagav nyligen en budget på 60 miljoner USD för att bygga en fabrik i USA som ska utveckla höghastighetståg för att transportera pendlare mellan Los Angeles och Las Vegas.

På samma sätt gynnas telekomjättar som Telefonica TEF och Deutsche Telekom DTE av infrastruktur som tema när investerare säljer ut cykliska aktier för att köpa in sig i telekom för deras stabila intäkter och låga volatilitet. Båda bolagens aktiekurser har stigit med 21,29% respektive 33,02% hittills i år.

Årets största nyhet har dock ännu inte kommit. För James kan investerare i europeiska aktier inte bortse från effekterna av politiska händelser på kontinenten.

”Det finns ingen överhängande fara med de politiska nyheterna”, säger han, ”men det visar bara att det fortfarande finns en bräcklighet i dessa länder ur ett politiskt perspektiv. För 10 år sedan var alla oroliga för Italien och Spanien, men nu är de mer oroliga för Frankrike och Tyskland.”

”Viktigast av allt är att vi har valet i USA om en månad och det kommer att styra mycket av sentimentet”, säger han.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Deutsche Telekom AG29,94 EUR-1,58
Hermes International SA2 667,61 USD4,50
Kering SA247,10 EUR-0,70Rating
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE734,67 USD3,32
Telefonica SA3,94 EUR0,00Rating
UniCredit SpA800,16 MXN0,44

About Author

Christopher Johnson  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar