Stockholmsbörsen: Kommer fjärde kvartalet bjuda på nya rekordnivåer?

Stockholmsbörsen kan klättra till nya rekordnivåer under fjärde kvartalet, men det hänger på arbetsmarknaden i USA

Johanna Englundh 2024-10-03 | 11:24
Facebook Twitter LinkedIn

tjurmarknad illustration

När de första nio månaderna av 2024 summeras står det klart att Stockholmsbörsen gått starkt. Efter en inledande nedgång under januari stängde Morningstar Sweden september på plus och avkastningen från årsskiftet landar på +13,3%. Det innebär att 2024 än så länge ser ut att bräcka den årliga avkastningen de senaste tio, som ligger på 10,3%. 

"Marknaden springer väldigt fort på hopp om kommande räntesänkningar och nu senast kinastimulanser, där vi framför allt ser en tydlig återhämtning i cykliskt och råvarurelaterat", säger Jon Arnell, investeringschef på von Euler & Partners, en del av Säkra-gruppen, i en kommentar till Morningstar, och tillägger: 

"Kinas fokus för stimulanserna är konsumtionen, snarare än infrastruktur som vi historiskt har varit vana vid varför cykliskt kanske inte ska dras allt för långt. Vi ser att Kina kommer fortsätta att stimulera, men det blir väldigt viktigt att vi får tecken på att det ger effekt i ekonomin." 

Aktierna som bidragit mest till uppgången

De aktier som har bidragit mest till Morningstar Sweden-indexets uppgång hittills i år är Investor, Atlas Copco (ATCO A), Assa Abloy (ASSA B) och Essity (ESSITY A) med ett indexbidrag om 2,01%, 0,83%, 0,79% respektive 0,63%. De aktier som däremot har stigit mest sett till procentuell börsuppgång är Vimian Group (VIMIAN) (+62,9%), Bonesupport Holding (BONEX) (+62,2%) och Sectra (SECT B) (+57,4%).

I den andra vågskålen hittar vi Evolution (EVO) som tyngt indexets utveckling mest, med ett negativt bidrag på 0,46% efter en kursnedgång på 14,9% sedan årsskiftet. Därefter noteras Nibe (NIBE B), som efter ett tapp på 20,4% tyngde indexets utveckling med 0,33%.

Efter uppgångarna sedan årsskiftet finns det mycket som pekar på att Stockholmsbörsen kan stänga året på nya rekordnivåer. Säsongsmässigt är årets sista kvartal nämligen ofta en stark period, förklarar Maria Landeborn, seniorstrateg Danske Bank, i en kommentar till Morningstar och tillägger att om det fortsätter komma stabila konjunktursignaler från USA och inflationen rör sig neråt så kan börserna fortsätter stiga.

Globala konjunkturen tongivande 

Enligt Jon Arnell kommer den viktigaste trenden att följa under fjärde kvartalet vara den globala konjunkturen. Maria Landeborn håller med och förklarar att Stockholmsbörsen är en liten, konjunkturkänslig marknad som ofta rör sig mer än ett globalt index – både uppåt och nedåt.

"De stora exportbolagen väger tungt i index, och internationella konjunktursignaler är därför viktigare för börsen än vad som händer i svensk ekonomi", säger seniorstrategen. 

Just arbetsmarknaden i USA lyfts fram som central och om den fortsätter vara i gott skick så kan det räcka för att börserna ska fortsätta till nya toppar, men Maria Landeborn varnar samtidigt för att om det kommer signaler om att arbetslösheten ökar snabbare än väntat så kan det bli stökigt. 

"Får vi en stark avslutning på året med stabila konjunktursignaler och stigande börser så kan Stockholmsbörsen sticka ut positivt. Signaler om en förbättring i Kina och Europa skulle också gynna oss. Och omvänt förstås – blir avslutningen på året sur så lär Stockholmsbörsen dras med ner", resonerar Landeborn. 

Centralbankernas agerande är också av vikt, där räntesänkningar från Fed, ECB och Riksbanken även ger stöd till börsen. Blickar man mot USA och Fed ser Jon Arnell läget som extra intressant nu när Powell har varit ute och kommenterat takten i kommande räntesänkningar.

"Vi är kvar vid databeroendet, med risk för stora slag vid varje siffra", resonerar investeringschefen. 

Vad du kan förvänta dig av rapportsäsongen från svenska bolag

Inför rapportsäsongen för det tredje kvartalet finns det en risk att förväntansbilden är för positiv, trots att estimaten har justerats på nedsidan som följd av den rad av vinstvarningar som levererats, menar Jon Arnell. 

"Som brukligt är kommer alla former av framåtblickande kommentarer vara av vikt.
Generellt finns det en känsla av att det finns en övertro till att räntesänkningar ska ge snabb effekt. Vad händer om Fed inte sänker lika mycket som marknaden förväntar sig? Det finns en hel del osäkerhet", säger investeringschefen. 

Även Maria Landeborn lyfter fram vinstvarningarna och konstaterar att osäkerheten kring resultaten har ökat, vilket talar för att den kan bli stora kursrörelser i enskilda aktier på rapportdagen. 

En annan risk som lyfts fram är det amerikanska presidentvalet som når sin kulmen under fjärde kvartalet, där Donald Trump gör upp mot Kamala Harris. 

Möjligheter inom svenska småbolag

Sektorer att spana lite extra på under fjärde kvartalet är verkstadssektorn och konsumentrelaterade bolag, enligt Jon Arnell. I verkstadssektorn kommer utblicken på den globala konjunkturen vara av vikt, medan konsumentrelaterade bolag är av intresse "givet att vi ser problem för konsumenten överallt."

Maria Landeborn lyfter å andra sidan fram småbolag - som bör bli vinnare på centralbankernas räntesänkningar det kommande halvåret.

"Mindre bolag är mer känsliga för både konjunktur, räntor och tillgången på likviditet, och minskar osäkerheten kring de tre faktorerna så bör det ge stöd åt småbolag generellt. Förslagsvis satsar man hellre på en småbolagsfond än letar enskilda bolag – det ger en bredare exponering och minskar risken att välja fel", säger seniorstrategen. 

Vid en utblick mot 2025 ser Danske Bank en mjuklandning i USA som mest trolig, där tillväxten bromsar in men landet undgår en recession. Europa och Sverige väntas samtidigt se lite högre tillväxt under 2025 efter två år av svag utveckling.

"Om den prognosen slår in så bör svenska och europeiska aktier kunna utvecklas relativt väl", konstaterar Maria Landeborn. 

Intresserad av småbolagsfonder?

Här listas de bästa i Europa enligt Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Assa Abloy AB Class B327,20 SEK0,06Rating
Atlas Copco AB Class A172,70 SEK0,67Rating
Bonesupport Holding AB346,00 SEK2,00
Essity AB Class A298,50 SEK0,51
Evolution AB977,00 SEK-0,37
NIBE Industrier AB Class B44,91 SEK-1,47
Sectra AB Class B272,25 SEK-0,15
Vimian Group AB42,85 SEK1,18

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar