Inflationen i euroområdet faller under 2%, ökar chansen för ECB-sänkning i oktober

Priserna i euroområdet steg med 1,8% i september, under ECB:s önskade nivå på 2% och i linje med ekonomernas förväntningar

Robert van den Oever 2024-10-01 | 12:32
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank in Frankfurt

Euroområdets konsumentprisindex steg med 1,8% i årstakt i september, enligt Eurostats snabbestimat, från 2,2% i augusti och 2,6% i juli, vilket var i linje med ekonomernas förväntningar. Kärninflationen, som visar priserna exklusive energi- och livsmedelskostnader, var marginellt ned till 2,7%, från 2,8% i augusti och 2,9% i juli.

”Efter den inflationsspik vi såg i juli kommer investerare att bli glada över att se en andra raka månad med nedgångar, där inflationen föll under förväntningarna till 1,8% i september, den lägsta noteringen på över tre år. Den fortsatta nedgången innebär också att vi ligger under Europeiska centralbankens målnivå på 2%”, säger Michael Field, European Market Strategist på Morningstar.

”Kärninflationen, det mått som rensar bort volatila komponenter som bränsle och livsmedel, sjönk också med 10 punkter till 2,7%. Visserligen är denna siffra fortfarande väsentligt högre än inflationsmålet på 2%, men den rör sig åtminstone i rätt riktning”, tillade Michael Field.

”Med en inflation som verkar ligga på eller runt där vi behöver den och en stabil arbetslöshet bör ECB bekräftas i sin handlingslinje. Förväntningarna låg på ytterligare en sänkning innan slutet av 2024, något som är mycket möjligt givet data”.

I den preliminära inflationssiffran för september väntas det största bidraget komma från tjänster (4,0%, jämfört med 4,1% i augusti), följt av livsmedel, alkohol och tobak (2,4%, jämfört med 2,3% i augusti), industrivaror exklusive energi (0,4%, stabilt jämfört med augusti) och energi (-6,0% jämfört med -3,0% i augusti), enligt Eurostat.

Inflationsnedgången leddes av Europas största ekonomier

Data på landsnivå visade en nedgång i de flesta av euroområdets ekonomier. Priserna i Tyskland var bara 1,6% högre än året innan, ned från 1,97% i augusti, enligt preliminära uppgifter från landets statistikbyrå Destatis som publicerades på måndagen. Kärninflationen förväntas dock uppgå till 2,7%, uppgav Destatis.

”Den totala inflationen i Tyskland sjönk igen i september, vilket ger ECB-duvorna ytterligare skäl att överväga att återinföra räntesänkningsalternativet vid oktobermötet. Den har allt som ECB behöver”, sade Carsten Brzeski, chef för Global Macro på ING, i en kommentar den 30 september. ”Vid en första anblick är nedgången i den totala inflationen återigen resultatet av gynnsamma baseffekter i energipriserna. Och bensinpriserna i september var faktiskt cirka 15% lägre än för ett år sedan, och elpriserna cirka 25%. Vid en andra anblick pekar dock komponenter i vissa av de regionala inflationsdata på en försiktig breddning av disinflationen”, tillade Brzeski.

I Frankrike sjönk inflationen till 1,2% i årstakt i september, jämfört med 2,2% i augusti och 2,7% i juli, enligt statistikbyrån Insee den 27 september.

I Spanien bromsade prisökningarna in till 1,5%, jämfört med 2,2% i augusti, enligt flashdata från den lokala statistikbyrån INE, även det den 27 september. I Italien ökade konsumentprisindex med 0,7% på årsbasis (från 1,1% i augusti), enligt ISTAT:s preliminära beräkningar från den 30 september.

I Nederländerna låg inflationen kvar på relativt höga 3,5%, enligt den nationella statistikbyrån CBS på tisdagen, efter 3,6% i augusti och 3,7% i juli, främst drivet av tjänsteinflationen på 5,6% i september på grund av stigande löner.

Kommer ECB att sänka räntorna i oktober?

Nästa ECB-möte äger rum den 17 oktober och sannolikheten för ytterligare en räntesänkning har ökat kraftigt under den senaste veckan. Efter att ha tagit del av inflationsdata från enskilda europeiska länder ”förväntar sig majoriteten av marknaden en räntesänkning med 25 punkter i oktober”, sade Olaf van den Heuvel, CIO på Aegon Asset Management, vid ett investerarevent på måndagen.

Det finns ”ingen anledning att vänta”, skrev Deutsche Banks analytiker i en kommentar på tisdagen, efter att den tyska inflationen visat ”en djupare dipp än vi väntat oss”. Efter detta ”accelererar analytikerna ECB:s nästa räntesänkning med 25 punkter från december till oktober”, och tillade att en sådan sänkning skulle ”bättre balansera riskerna för inflationsbanan framöver, men räntorna kommer fortfarande att vara restriktiva”.

Samtidigt gav Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde själv en antydan på måndagen vid en utfrågning i Europaparlamentet, och sade att ”den senaste utvecklingen stärker vårt förtroende för att inflationen kommer att återgå till målet i tid”, och att ”vi kommer att ta hänsyn till detta vid vårt nästa penningpolitiska möte i oktober”, enligt Politico.

Deutsche Banks analytiker ser också utrymme för positiva revideringar av ECB:s inflationsprognoser. ”Den snabbare nedgången den senaste tiden gör det mer troligt att ECB reviderar ned sina prognoser i december och ser att inflationen konvergerar mot målet tidigare än Q4 2025”, skrev de.

ECB sänkte räntan på inlåningsfaciliteten med 25 punkter till 3,50% den 12 september, efter att ha sänkt med 25 punkter den 6 juni, vilket var den första sänkningen på fem år.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Robert van den Oever  är redaktör för Morningstar i Nederländerna 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar