Morningstars guide till aktieinvesteringar

Hur vår syn på investeringar kan påverka din process för att välja ut aktier

Emelia Fredlick 2024-10-01 | 12:10
Facebook Twitter LinkedIn

UK Bull Market Main

Din uppfattning om folk som investerar i aktier kan leda tankarna till starkt koffeinhaltiga, frenetiska individer som svettas framför ett halvt dussin datorskärmar fulla med de senaste spekulationerna från Reddit och CNBC.

Ta gärna bort dessa bilder från ditt sinne, för bra aktieinvesteringar handlar inte om att handla så snabbt som möjligt eller att få den senaste informationen. Även om vissa professionella aktörer försörjer sig genom att skapa en likvid marknad för aktier, är aktiv "daytrading" helt enkelt inte det sätt på vilket de flesta bra investeringar görs av privatpersoner.

På Morningstar har vi snarare en ägarorienterad inställning till investeringar i aktier. Vad innebär det? Vi tror att när investerare köper aktier köper de mer än tickers eller berättelser - de köper en del av ett företag.

Det är därför det är viktigt att se bortom ett företags korta uppgång eller senaste hype och förstå dess fundamenta innan man köper aktier.

Vår syn på investeringar i aktier kan sammanfattas i tre principer:

1. Ha en ingående kunskap om bolagets hållbara konkurrensfördelar;
2. Fastställ värdet på aktierna, och;
3. Köp endast aktien när det finns en betydande säkerhetsmarginal att göra det.

Låt oss gå in mer på djupet.

I artiklarna nedan beskriver vi de datapunkter som Morningstars analytiker använder för att hjälpa dig att sortera ut vilka aktier som uppfyller våra kriterier och berättar hur du kan använda denna information i din portfölj.

Morningstars guide till aktieinvesteringar 

Hur man tänker som en aktieanalytiker

Fyra frågor som hjälper dig att förstå hur Morningstars aktieanalytiker ser på världen

Hur man mäter ett företags konkurrensfördelar

Morningstar Economic Moat Rating utvärderar ett företags konkurrensfördel. Här är vad det betyder för dina investeringar

Hur man fastställer vad en aktie är värd

Morningstars uppskattning av verkligt värde använder en diskonterad kassaflödesmodell för att fastställa vad aktien är värd idag

Hur man mäter en akties osäkerhet

Morningstars Uncertainty Rating hjälper investerare att förstå den risk som är förknippad med en investering och hur den kan påverka ett köpbeslut

Så här avgör du om en aktie är billig, dyr eller rättvist värderad

Morningstar Rating för aktier visar hur priset på en aktie förhåller sig till vad våra analytiker anser att den är värd

Varför ett företags ledning och kapitalallokering spelar roll

Hur Morningstars aktieanalytiker bedömer ledningens effektivitet

1) Hur man utvärderar ett företags konkurrensfördelar

Den första frågan man bör ställa sig när man investerar i en aktie är: hur stor konkurrensfördel har det här företaget?

Investerare bör rikta sin uppmärksamhet mot företag som har starka konkurrensfördelar eftersom det är dessa företag som kommer att skapa värde för sig själva och sina aktieägare på lång sikt.

Vi använder Morningstar Economic Moat Rating för att fånga vårt perspektiv på vilka företag som har denna fördel. För att beskriva hur troligt det är att ett företag håller rivaler borta tilldelar vi företag ett av följande tre betyg för vallgrav:

1. En bred vallgrav beskriver ett företag vars konkurrensfördel vi förväntar oss kommer att vara i mer än 20 år.

2. En smal vallgrav beskriver ett företag som vi tror kan värja sig mot rivaler i upp till 10 år.

3. Ingen vallgrav beskriver ett företag som vi tror inte har någon fördel eller vars fördel vi tror snabbt kommer att försvinna.

Investerare bör fokusera på bolag med breda vallgravar, som är bäst positionerade för att effektivt avvärja konkurrenter och få hög avkastning på kapitalet under många år framöver.

Ta reda på vad som utgör en ekonomisk vallgrav - och vad de betyder för dina investeringar

2) Hur man fastställer värdet på ett bolags aktier

För den andra principen - att bestämma värdet på en aktie - använder vi oss av uppskattningen av verkligt värde. Detta är det belopp som Morningstars analytiker anser att ett företags aktier är värda (det vill säga vad investerare rimligen bör betala för aktien), vilket investerare kan använda för att avgöra om en aktie är en bra affär eller inte.

Låt oss säga att ett företag har ett uppskattat verkligt värde på 100 kronor. Om det handlas till ett pris av 90 kronor är det "undervärderat" och investerare kanske vill överväga att köpa. Men om aktien handlas för 110 kronor är den "övervärderad" och investerare bör förmodligen avvakta med att köpa. Att en aktie är övervärderad betyder inte att det inte är en bra aktie att äga - det betyder bara att det inte är rätt tidpunkt att köpa den.

Våra analytiker ser bortom flyktiga mått, som ett företags senaste resultat eller aktiekursens utveckling. Istället beräknar de dessa uppskattningar av verkligt värde baserat på hur mycket kontanter de tror att ett företag kommer att generera i framtiden.

Susan Dziubinski förklarar hur vi avgör vad en aktie är värd

3) Hur man mäter ett bolags säkerhetsmarginal

Våra analytiker tilldelar också aktierna ett Morningstar Uncertainty Rating för att beskriva hur säkra de är på uppskattningen av det verkliga värdet, och därmed hur undervärderad en aktie bör vara för att motivera en köprekommendation.

Om ett företag är extremt utsatt för risker som oförutsägbar försäljning eller naturkatastrofer kanske en analytiker inte har lika stor säkerhet om dess framtid. Vi kvantifierar denna osäkerhet genom att tilldela aktier ett av fem osäkerhetsbetyg: Låg, medel, hög, mycket hög och extrem.

Den osäkerhet som ett företag står inför avgör hur stor rabatt du vill ha på en aktie - den så kallade säkerhetsmarginalen - för att säkerställa att du får valuta för pengarna.

Till exempel säger Morningstars analytiker att om ett företags osäkerhet är låg bör aktiekursen ligga på 95% av dess uppskattning av verkligt värde för att motivera ett rekommenderat köp. Tänk på företaget ovan med en uppskattning av verkligt värde på 100 kronor. Om detta företag har en låg osäkerhetsvärdering måste priset vara 95 kronor eller lägre för att en analytiker ska rekommendera köp. Men om företaget är utsatt för extrem osäkerhet vill analytikerna att det ska handlas till 50% av sitt uppskattade verkliga värde - eller till ett pris på 50 kronor - för att motivera en köprekommendation.

Hur man förstår den osäkerhet som är förknippad med en investering

Använd dessa mått för att förstå priset på en aktie

Sätt ihop dessa datapunkter och du har Morningstars betyg för aktier, även känt som stjärnbetyget. Detta betyg förmedlar om en aktie för närvarande är billig, dyr eller rättvist prissatt.

Morningstars analytiker börjar med att jämföra en akties uppskattning av verkligt värde med dess aktuella handelspris (för att fastställa uppskattningen av pris/verkligt värde) och tar sedan hänsyn till osäkerhetsbetyget.

Därefter tilldelar de en aktie 1 till 5 stjärnor, vilket kommunicerar till investerare om aktien för närvarande anses över- eller undervärderad:

 4 eller 5 stjärnor: Undervärderad och handlas till ett rabatterat pris i förhållande till det uppskattade verkliga värdet
 3 stjärnor: Rättvist värderad och handlas till ett pris som ligger precis runt det uppskattade verkliga värdet
 1 eller 2 stjärnor: Övervärderad, och handlas till ett pris som är högre än det uppskattade verkliga värdet

Vi brukar framhålla att investerare i första hand bör fokusera på 4- eller 5-stjärniga aktier, och ibland på 3-stjärniga aktier.

Använd Morningstar Rating för aktier för att bedöma om en aktie kan betraktas som ett köp

Använd Morningstars ramverk i din egen strategi

Investerare kan använda dessa datapunkter för att avgöra vilka aktier som kan vara en bra idé att köpa, sälja, behålla eller ignorera. Men det är inte så enkelt som att "se en 5-stjärnig aktie, köp".

Du bör alltid bedöma hur de aktier du överväger skulle passa in i din portföljstrategi och hjälpa dig att arbeta mot dina mål.

Det är också viktigt att notera att aktier inte bör utgöra hela din portfölj. Du kan använda Morningstars Role in Portfolio-ramverk för att bestämma hur stor andel av din portfölj du ska fördela till varje investeringstyp och den tidshorisont under vilken du ska planera att hålla den investeringen. I allmänhet rekommenderar Morningstar att du inte lägger mer än 5% av din portfölj på någon enskild aktie.

För att varje vecka få en inblick i hur Morningstar tänker om aktier och marknader, nya analyser från Morningstar och några nya aktieidéer att överväga, titta på The Morning Filter.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Emelia Fredlick  är redaktör för innehållsutveckling på Morningstar med bas i Chicago.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar