Bästa europeiska bolagen att äga just nu

Morningstars analytiker anser att dessa europeiska bolag är särskilt attraktiva. Finns de på din bevakningslista?

Antje Schiffler 2024-09-30 | 10:42
Facebook Twitter LinkedIn

Europe Map UK Main

Högkvalitativa företag överträffar ofta förväntningarna och erbjuder ett större långsiktigt värde, vilket gör dem till en mer tillförlitlig investering än att jaga kortsiktiga marknadstrender. Vi har valt ut ett antal europeiska bolag för europeiska investerare som har potential att lyckas på lång sikt.

På vår lista är industrisektorn den starkast representerade sektorn med 24 bolag, men även dagligvaror och hälsovård är väl representerade. Brittiska aktier utgör den största andelen av de europeiska kvalitetsbolagen, följt av Frankrike och Schweiz.

Vad karaktäriserar de bästa europeiska bolagen?

Vi har sammanställt en lista över de europeiska bolag som omfattas av våra analytiker och som har skapat breda vallgravar mellan sig själva och sina konkurrenter i branschen - och som vi förväntar oss kommer att generera attraktiv avkastning under de kommande 20 åren som överstiger deras kostnader. Dessa företag kommer att kunna generera tillförlitlig avkastning för investerare under en lång tidsperiod, även när de investerar i sin tillväxt.

Ett företags livslängd och konkurrensfördelar är oupplösligt kopplade till hållbarhet. Därför tar vi i vår analys även hänsyn till ESG-faktorer (Environmental, Social and Governance). De bästa företagen har affärsmodeller som gör det möjligt för dem att effektivt engagera sig i ESG-frågor som utvecklas och som kan ha en betydande inverkan på deras verksamhet. Att sänka kostnaderna eller ta alltför stora risker kan fungera på kort sikt, men dessa taktiker kommer inte att leda till varaktig framgång för ett företag.

Bolagen på vår lista har också förutsägbara kassaflöden (mängden pengar som kommer in och går ut ur ett företag), vilket gör att våra analytiker kan uppskatta bolagens inneboende värden med relativ noggrannhet. Dessa företag fattar också smarta beslut om hur de förvaltar och investerar sina pengar.

Vi säger inte att du omedelbart ska köpa aktier i alla företag på den här listan. Även det bästa företaget kan vara en dålig investering om du betalar för mycket för din andel av företaget. Aktiekurserna för många företag på den här listan överskattar deras verkliga värde, så det kanske inte är rätt tid att köpa. Trots det anser vi att dessa bolag är värda en titt för alla aktieinvesterare - och vi hjälper dig att hålla ett öga på denna bevakningslista.

Vi har grupperat bolagen på listan efter de sektorer som de är verksamma inom:

Industrisektorn är den sektor som är starkast representerad med 24 bolag. Men även dagligvaror och hälsovård är väl representerade med 11 respektive 10 bolag. Det överlägset största antalet företag är baserade i Storbritannien (16), följt av Frankrike (13) och Schweiz (10). Endast sju företag från Tyskland tog sig in på vår lista.

De sästa råvaruaktierna att överväga

Råvaruföretag är företag som är involverade i utvinning och produktion av råvaror som är viktiga för industrier som tillverkning eller konstruktion. Utvecklingen för dessa företag är vanligtvis nära kopplad till den ekonomiska cykeln, eftersom efterfrågan på råvaror i allmänhet ökar när ekonomin växer.

De bästa konsumentcykliska aktierna att överväga

Företag inom denna sektor producerar varor och tjänster som anses vara icke-väsentliga, dvs. de gynnas när konsumenterna har extra inkomst att spendera. Detta inkluderar företag i branscher som fordonsindustri, detaljhandel, fritid och gästfrihet. Dessa företags resultat är nära kopplade till den ekonomiska cykeln, eftersom deras produkter och tjänster tenderar att vara mer efterfrågade när ekonomin är stark. Till exempel hittar du två franska lyxvarumärken på vår lista.

De bästa aktierna inom finansiella tjänster att överväga

Sektorn för finansiella tjänster omfattar banker, kapitalförvaltare, finansiella forsknings- och dataföretag, kredittjänster, värdepappersmäklare, börser och försäkringsbolag. Precis som de tjänster de tillhandahåller skiljer sig åt, avvärjer företagen nedan konkurrensen på olika sätt. Det vanligaste är att deras kunder möter relativt höga hinder när de vill byta tjänsteleverantör.

Många företag i denna sektor är konjunkturkänsliga där räntor, börsutveckling och den finansiella hälsan hos konsumenter och företag påverkar resultatet.

De bästa defensiva konsumentaktierna att överväga

Företag inom denna sektor tillhandahåller tjänster som konsumenterna alltid behöver, så förändringar i ekonomin, som nedgångar, har i allmänhet inte mycket inverkan på sektorn. Det är där det ”defensiva” av konsumentdefensiva kommer in: Sektorn påverkas inte av upp- och nedgångar i ekonomin. Många av bolagen nedan har stärkt sina positioner genom att utveckla en stark relation med kunderna och erbjuda antingen lägre priser än konkurrenterna eller en stark varumärkesidentitet som motiverar högre priser.

De bästa hälsovårdsaktierna att överväga

Hälso- och sjukvård är en annan sektor som i allmänhet ses som okorrelerad till utvecklingen av den bredare ekonomin. Hälso- och sjukvårdssektorn omfattar företag inom bioteknik, diagnostik och forskning, läkemedelstillverkning och hälsoinformationstjänster.

De bästa industriaktierna att överväga

Denna sektor består av företag som tillverkar maskiner, handverktyg och industriprodukter. Det inkluderar också flyg-, försvars- och transportföretag. Fler företag från industrisektorn har tagit sig in på vår lista än från någon annan grupp.

 

De bästa teknik- och kommunikationsaktierna att överväga

Företag inom teknologisektorn är involverade i design, utveckling och support av datoroperativsystem och applikationer. Denna sektor omfattar också företag som tillverkar datorutrustning, datalagringsprodukter, nätverksprodukter och halvledare. Två europeiska teknikföretag har tagit sig in på vår lista.

Bästa europeiska företagen att äga: Metodik

Bolagen på denna lista bevakas av Morningstar Research Services aktieanalytiker och är baserade i Europa. Inom denna täckningslista uppfyller de bästa företagen följande kriterier:

Bred ekonomisk vallgrav

Morningstars Economic Moat Rating sammanfattar längden på ett företags konkurrensfördelar. En ekonomisk vallgrav är egentligen en strukturell egenskap som gör det möjligt för ett företag att generera övervinster under en lång tidsperiod. Om Morningstar Research Services tror att överavkastningen kommer att bestå i 20 år eller mer, tjänar det företaget en bred ekonomisk vallgrav.

Standard eller föredömlig kapitalallokering

Stock Capital Allocation Rating är en bedömning av kvaliteten på ledningens kapitalallokering, med särskild tonvikt på företagets balansräkning, investeringar och aktieägarutdelningar. Kapitalallokeringen bedöms ur aktieägarens perspektiv, med hänsyn till bolagets investeringsstrategi och värdering, balansräkningens förvaltning samt utdelnings- och återköpspolicy på en framåtblickande basis. Ett bolag kan få betyget föredömlig, standard eller dålig kapitalallokering.

Låg eller medelhög osäkerhet om verkligt värde

Bedömningen av osäkerheten i det verkliga värdet representerar förutsägbarheten i ett företags framtida kassaflöden och därmed graden av säkerhet i bedömningen av det verkliga värdet på företaget. Osäkerhetsgraden för ett företag kan vara låg, medelhög, hög, mycket hög eller extrem. Det fångar upp ett intervall av sannolika potentiella inneboende värden för ett företag baserat på egenskaperna hos den verksamhet som ligger till grund för aktien, inklusive sådana saker som operativ och finansiell hävstång, försäljningskänslighet för ekonomin, produktkoncentration och andra faktorer. Ju mer förutsägbara kassaflöden, desto mindre är intervallet för potentiella inneboende värden och desto lägre är osäkerheten.

Valutakurser per den 24 september 2024:

EUR/CHF: 0,9412
EUR/GBP: 0,8327
EUR/SEK: 11,3265
EUR/DKK: 7,4586
EUR/NOK: 11,6547

Denna artikel har anpassats för den europeiska marknaden och baseras på The Best Companies to Own: 2024 Edition, som Margaret Giles har sammanställt för investerare i USA.

Författaren äger inte några aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar