Inför euroområdets inflation: Vad kan vi förvänta oss av september?

Priserna väntas ha stigit med 1,9%, ned från 2,2% i augusti, i data som publiceras den 1 oktober, och alla ögon riktas mot ECB:s oktobermöte

Sara Silano 2024-09-27 | 10:52
Facebook Twitter LinkedIn

Euro money

Marknaderna ser fram emot flash-inflationsdata för euroområdet den 1 oktober och söker ytterligare indikationer på om Europeiska centralbanken kommer att sänka räntorna vid sitt möte den 17 oktober.

Inflationen förväntas vara 1,9% högre än nivåerna i september 2023, enligt FactSet konsensusuppskattningar, men under föregående månad, som såg en prisökning på 2,2% jämfört med året innan.

Kärninflationen, som visar priser exklusive energi- och livsmedelskostnader, väntas ha stigit med 2,7% i årstakt i september, ned från 2,8% i augusti.

”Efter den inflationsspik vi såg i juli kommer investerare att bli glada över att se en andra raka månad med nedgångar i september, den lägsta noteringen på mer än tre år. Den fortsatta nedgången för oss också inom räckhåll för Europeiska centralbankens målsatta nivå”, sade Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar.

”Kärninflationen väntas också sjunka med 10 punkter till 2,7%. Denna siffra är visserligen fortfarande betydligt högre än inflationsmålet på 2%, men den rör sig åtminstone i rätt riktning”, tillade Michael Field.

I augusti 2024 var de största bidragsgivarna till den årliga inflationstakten i euroområdet (HIKP) tjänster (+1,88 procentenheter, pp), följt av livsmedel, alkohol och tobak (+0,46 pp), industrivaror exklusive energi (+0,11 pp) och energi (-0,29 pp).

ECB:s mål närmar sig, men kärninflationen är fortsatt trögrörlig

Den totala inflationen närmar sig ECB:s mål på 2%, med en i stort sett oförändrad kärninflation.

”Efter att ha sjunkit till 2,2% i årstakt i augusti ser vi att den totala inflationen sjunker mot ECB:s mål på 2% eller till och med under”, sade Martin Wolburg, seniorekonom på Generali Investments, till Morningstar. ”Den främsta drivkraften bör vara fallande olje- och gaspriser som driver energiinflationen ännu mer in i ett disinflationistiskt territorium än föregående månad (-3,0% yoy).”

”Med detta sagt fortsätter vi att se en övergripande trögrölig kärninflation, eftersom lönetillväxten sannolikt förblev robust, och Indeed wage tracker visade 3,9% i årstakt för augusti. Dessutom bör vissa (post-olympiska) prislättnader på tjänster i stort sett kompenseras av slutet på reasäsongen för varor. Vi tror därför att även en inflationstakt på under 2% inte kommer att påverka ECB-rådets diskussion om att påskynda de penningpolitiska lättnaderna särskilt mycket.”

Tjänsteinflationen, som anses vara det mest tillförlitliga måttet på den underliggande inflationen, har varit ”klibbig” hittills, men enligt Goldman Sachs inflationsförhandsgranskning som publicerades den 22 september kommer tjänsteinflationen att ticka ned till 4,10% i årstakt, ”delvis drivet av avvecklingen av OS”. Goldman Sachs förväntningar för HIKP-kärninflationen är dock lite högre än konsensus (2,80% yoy jämfört med 2,83% yoy i augusti).

Kommer ECB att sänka räntorna i oktober?

Nästa ECB-möte, som Banke Slovenije är värd för, äger rum den 17 oktober och handlarnas satsningar på en räntesänkning steg efter den senaste tidens svaga ekonomiska data. Enligt en Reuters-undersökning den 26 september sätter penningmarknadspriserna nu en 50-60% sannolikhet för att ECB sänker sin inlåningsränta med 25 punkter till 3,25%, jämfört med 35% en vecka tidigare. Ekonomernas åsikter går dock isär.

”Med en inflation som verkar ligga på eller runt där vi behöver den och en arbetslöshet som är stabil bör ECB bekräftas i sin handlingslinje. Förväntningarna låg på ytterligare en sänkning före slutet av 2024, något som är mycket möjligt givet data”, sade Morningstar Field.

Enligt Tomasz Wieladek, chefekonom för Europa på T. Rowe Price, kommer den oväntade nedgången i PMI för euroområdet i september inte ensamt att ”tippa vågskålen” för en ECB-sänkning i oktober. Composite PMI-index sjönk till 49,0 i september, under 50-strecket som skiljer tillväxt från kontraktion. Det var första gången sedan februari.

”Minskningen i den totala affärsaktiviteten drevs av en fördjupad nedgång i euroområdets tillverkningssektor, där produktionen minskade för artonde månaden i rad och i den snabbaste takten hittills i år”, förklarade S&P Global, som publicerade uppgifterna. ”Även om aktiviteten i tjänstesektorn fortsatte att stiga var den senaste expansionen endast marginell och den svagaste sedan februari.”

”Eurozonens PMI är förvisso i duvaktigt territorium, men inte tillräckligt för att få ECB att sänka i oktober. Mycket osäkerhet kommer dock sannolikt att försvinna efter det amerikanska valet. Jag tror fortfarande att en gradvis sänkning är det mest troliga utfallet”, skrev Wieladek i en kommentar den 23 september.

I en kommentar den 26 september behöll Goldman Sachs ekonomer sina förväntningar om en sänkning i december, men de ser ”risk för en sänkning i oktober om kommande data visar ytterligare tecken på svaghet i aktiviteten och nästa veckas inflationsdata visar anmärkningsvärda framsteg i disinflationen i tjänstesektorn”.

Filippo Diodovich, senior marknadsstrateg på IG Italia, är mer positiv till en förändring av ECB:s penningpolitik nästa månad.

”Vi tror att dessa makroekonomiska data kan öka diskussionen inom ECB-rådet om att främja mer aggressiva penningpolitiska åtgärder. Ett sjunkande inflationstryck och en försämrad europeisk arbetsmarknad kan få ECB att skifta från en 'gradvis' penningpolitisk strategi (25 punkters räntesänkning per kvartal) till en betydligt mer aggressiv strategi (25 punkters sänkning i oktober och eventuellt 25/50 punkters sänkning i december)”, sade han den 23 september.

ECB är inte bunden till en specifik väg

I sin senaste ekonomiska bulletin, som publicerades den 26 september, bekräftade ECB:s personal inflationsutsikterna för juni. Den totala inflationen förväntas ”i genomsnitt uppgå till 2,5% 2024, 2,2% 2025 och 1,9% 2026”.

”Inflationen väntas stiga igen under senare delen av detta år, delvis beroende på att tidigare kraftiga fall i energipriserna kommer att försvinna ur årstakten”, hette det.

”Inflationen bör därefter sjunka mot ECB-rådets mål under andra halvåret nästa år”.

För kärninflationen reviderades ECB:s prognoser upp marginellt, ”eftersom tjänsteinflationen har varit högre än väntat”. Europeiska centralbanken räknar dock fortfarande med ”en snabb nedgång i kärninflationen, från 2,9% i år till 2,3% 2025 och 2,0% 2026”.

ECB står fast vid sitt åtagande att föra tillbaka inflationen till målet på 2% och justerar räntorna baserat på data och ekonomiska förhållanden. ECB-rådet kommer även fortsättningsvis att följa en strategi som bygger på möten, utan att binda sig för en specifik räntebana.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar