Intresserad av tematiska fonder? Här är vad du behöver veta

Tematiska fonder är i fokus tack vare ämnen som artificiell intelligens, klimatförändringar och krypto. Men är de rätt för dig, och hur jämför du dem?

Joshua McAlpine 2024-09-26 | 15:57
Facebook Twitter LinkedIn

Thematic Funds UK Main

Med den senaste tidens många tematiska lanseringar med inriktning på banbrytande teknik, från generativ AI till genomik, skulle man kunna tro att tematiska fonder var ett relativt nytt koncept. Men tro det eller ej, men tematiska fonder kan spåras tillbaka till åtminstone 1948, då det Chicago-baserade Television Shares Management Corp. lanserade The Television Fund för att dra nytta av den framväxande tv-industrin.

Under de följande decennierna dök det upp fler tematiska fonder, som alla speglade den tidens ibland konstiga och underbara investeringsidéer.

På 50-talet kom atom- och kärnkraftsfonderna, och på 60-talet lanserades en fond med inriktning på undervattensjordbruk och -samhällen, som mot alla odds överlevde fram till början av 90-talet.

Under hela århundradet har temafonderna hållit sig i utkanten av fondbranschen och representerar bara en liten del av marknaden sett till antal och storlek.

Den första betydande vågen av tematiska lanseringar kom med internetfonderna som red på ”dot-com”-vågen i slutet av 90-talet/början av 00-talet.

Om några decennier, när människor ser tillbaka på lanseringarna av tematiska fonder under 2010- och 2020-talen, kommer de att se en ögonblicksbild av de trendigaste investeringsmöjligheterna och ämnena under denna era; artificiell intelligens, blockchain, metaverse, cannabisprodukter och kommersialisering av rymdresor, för att nämna några.

Vad är tematiska investeringar?

Tematiska investeringar kan se ut på många olika sätt, från att köpa enskilda aktier till att investera i specifika tematiska fonder. En tematisk investeringsfond väljer uttryckligen ut sina innehav baserat på exponering mot en eller flera miljömässiga, tekniska eller samhälleliga strukturella trender som överskrider den traditionella konjunkturcykeln.

Under de senaste åren har det globala utbudet av tematiska fonder vuxit som aldrig förr. Resultatet? Ett stadigt utbud av alltmer nischade och komplexa investeringsstrategier från kapitalförvaltare tillsammans med en ökad efterfrågan från investerare på större tydlighet kring hur dessa fonder ska kategoriseras, benchmarkas och användas. Eftersom många fonder definierar och följer upp sitt tema på olika sätt börjar investerarna också inse behovet av mer djupgående due diligence-processer.

Det är där Morningstar kommer in i bilden. Genom branschledande forskning från analytiker som Kenneth Lamont och vår dataplattform Morningstar Direct har vi tagit fram ett klassificeringssystem i tre nivåer som består av stegvis mer detaljerade taggar.

Nivå ett fokuserar på fyra breda teman:

1. Teknik (t.ex. robotteknik, AI och fintech)
2. Den fysiska världen (t.ex. klimatfokuserade initiativ)
3. Sociala frågor (t.ex. politik, demografi och välbefinnande)
4. Bred tematisk: fonder som följer flera teman över ovanstående områden

Nivå 2 fastställer ett mer nyanserat tema inom den kategorin, medan nivå 3 låter dig gå ännu djupare med ett undertema. Till exempel

Renewable Energy Graphic

Landskapet för de europeiska fonderna

Tematiska fonder ökade kraftigt i popularitet på global nivå i samband med covid-19-pandemin och fick inflöden som aldrig tidigare skådats. Under den här tiden var teman som teknik och den fysiska världen särskilt populära bland fonder med säte i Europa.


Men sedan pandemins topp har inflödena börjat avta, och tematiska fonder har upplevt betydande utflöden från slutet av 2023. Temat fysisk värld, som innehåller flera hållbarhetsfokuserade underteman, från ren teknik till sol och vind, har drabbats av en betydligt högre nivå av utflöden jämfört med de andra temana.

Hur vet jag om tematiska fonder är rätt för mig?

Investerare behöver en djup förståelse för risker och potentiella vinster när de investerar i tematiska fonder. Etablerade kännetecken för ”framgång” kvarstår, nämligen låg kostnad, en väl ansedd moderorganisation och en erfaren ledningsgrupp, men ett ytterligare lager av due diligence är viktigt.

Om tematiska fonder används på rätt sätt kan investerare göra riktade satsningar och samtidigt anpassa sina portföljer till sina intressen och preferenser (som ESG). När en tematisk fond ersätter en satsning på en enskild aktie i en portfölj kan den diversifiera bort den aktiespecifika risken samtidigt som den behåller en önskvärd exponering mot måltemat.

Men tematiska fonder är inte helt riskfria. Faktum är att det finns några saker att vara medveten om.

Historiskt sett har oddsen för att en tematisk fond ska överleva och slå ett brett marknadsriktmärke under längre perioder varit låga. Du kan öka dina chanser att lyckas genom att välja en fond som drivs av en kapitalförvaltare som du litar på kommer att hålla fonden öppen även under perioder med långvarig underavkastning.

Tematiska fonder kan vara mycket volatila, och potentiellt höga avkastningar innebär också ökade risker på nedsidan. Tematiska positioner bör inte utgöra mer än en liten del av en diversifierad investeringsportfölj.

Att välja rätt tema är knepigare än du tror. Finns det en övertygande evidensbaserad tillväxtberättelse eller är det bara hype? Trots fanfarerna och en mängd lanseringar med temat som mål, föll metaversen i onåd nästan lika snabbt som den kom. Investerare måste förstå vad som kännetecknar själva temat. Vi kan till exempel alla föreställa oss den exponentiella uppsidan med AI-teknik, men det finns också betydande risker för tillväxt, till exempel reglering och IP-komplikationer som måste tas med i din utvärdering.

Att välja rätt fond är viktigt. Olika sätt att följa ett tema kan leda till mycket olika investeringsresultat, och det kan vara svårt att jämföra fonder. Därför kan Morningstars Thematic Fit Score hjälpa till att lyfta fram fonder som är nära anpassade till sitt tema.

Du kan välja rätt fond som följer rätt tema, men om du inte använder den på ett förnuftigt sätt kan du ändå sluta tomhänt. Investerare har upprepade gånger visat sig vara dåliga på att tajma marknader, och det gäller särskilt när det gäller tematiska fonder, vilket framgår av Morningstars forskningsrapport The Big Shortfall. Inbyggda narrativ uppmuntrar investerare att spela med i hype-cykeln och förhöjd volatilitet förvärrar förluster från dåliga investeringsbeslut.

Vilka teman är populära just nu?

Vi vet att globala händelser kan vara avgörande för en temafond. Kanske är det ingenstans tydligare än i fonder med försvarstema.

I en nyligen publicerad artikel i FT av Kenneth Lamont och Michael Field, analytiker på Morningstar, undersöks hur geopolitisk instabilitet och konflikter - från Ukraina och Mellanöstern till Kina och Taiwan - innebär att globala aktörer vill stärka sitt försvar, från traditionella vapen till cybersäkerhet.

I kombination med den amerikanske presidentkandidaten Donald Trumps krav på att alla 32 Nato-medlemmar ska höja sina försvarsutgifter från 2 procent till 3 procent av BNP, är fonder med försvarstema i högsta grad en del av en långsiktig investeringsstrategi.

Även om fonder med försvarstema kan fungera för din portfölj, måste du överväga renhetsnivån. Som Lamont och Field noterar listar DFND-fonden Boeing och Airbus bland sina största innehav. Även om Boeing och Airbus är verksamma inom försvarssektorn har de också kommersiella verksamheter, vilket sänker den tematiska renhetsnivån. Och detta är viktigt.

Boeing har varit på tapeten en hel del på sistone, från flygplansflottor som fått flygförbud till saknade bultar som lett till att dörrar blåst ut mitt under flygningen. När berättelsen om Boeings kommersiella verksamhet har surnat har effekten märkts på deras aktiekurs, som har sjunkit med 25 procent. Det här är ett tydligt exempel på varför investerare bör granska de enskilda innehaven i en temafond innan de fattar ett beslut. Ditt tema kan vara populärt, men oönskade exponeringar kan få dig att tappa kursen.

Hur Morningstar Direct kan hjälpa tematiska investerare

Tematiska fonders idiosynkratiska natur har historiskt sett gjort dem svåra att klassificera, vilket gör det svårt att granska och jämföra fonder som följer samma tema.

På Morningstar kartlägger vårt klassificeringssystem i tre nivåer det tematiska universumet, där användarna kan granska alla aktiefonder i hela den tematiska taxonomin i Morningstar Direct. Datauppsättningarna berikas av omfattande forskning från våra analytiker som publiceras i Direct Compass.

När de väl har valt relevant tema och undertema, som åldrande befolkning, AI eller urbanisering, kan Morningstar Direct-användare hämta ytterligare datapunkter för att gå djupare in i en fonds resultat. Egenskaper som branschkoncentration, sektor och tillgångsklass samt investeringsstil hjälper alla en användare att bedöma om fonden överensstämmer med deras strategi och mål.

Men analysen stannar inte där. Fondväljare kan utforska fondspecifika rapporter som använder våra tre pelare för bedömning - process, människor och förälder - för att generera en övertygande bedömning av den övergripande framtida utvecklingen.

All denna investeringsforskning och data samlas för att hjälpa investerare som är intresserade av tematiska fonder att utveckla en förståelse för landskapet, från trender och flöden till risker och volatilitet, och gör det möjligt för dem att kontextualisera, jämföra och kommunicera sin tematiska investeringsstrategi.

Ta reda på mer om hur du navigerar i det tematiska fonduniversumet och hör Kenneth Lamont berätta om sin investeringsanalys och utvecklingen av det tematiska fondlandskapet i Europa.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Joshua McAlpine  är skribent på Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar