SNB sänker räntan och inflationsprognosen

Den schweiziska centralbanken lättar på penningpolitiken och sänker SNB:s styrränta till 1,0% som väntat.

Antje Schiffler 2024-09-26 | 12:44
Facebook Twitter LinkedIn

SNB

Som väntat av de flesta analytiker sänker den schweiziska centralbanken SNB:s styrränta med 0,25 procentenheter till 1% från och med i morgon, den 27 september, som svar på den starka francen och den avtagande inflationen. Om det behövs är man fortfarande beredd att vara aktiv på valutamarknaden.

”I slutändan verkar denna räntesänkning med 25 punkter vara det mest duvaktiga som SNB kunde ha gjort. Den ville inte göra en massiv sänkning med 50 punkter, men försöker uppenbarligen att lätta på trycket på schweizerfrancen genom vägledning”, skriver Charlotte de Montpellier, ekonom på ING, i ett blogginlägg.

För första gången betonade banken att ytterligare räntesänkningar kan bli nödvändiga under de kommande kvartalen. ”Inflationstrycket i Schweiz har återigen sjunkit betydligt jämfört med föregående kvartal. Denna nedgång återspeglar bland annat apprecieringen av den schweiziska francen under de senaste tre månaderna”, skrev banken i sitt pressmeddelande. Genom att lätta på sin penningpolitik tar SNB hänsyn till det minskade inflationstrycket.

Schweizerfrancen stärktes något mot euron, eftersom allt fler marknadsaktörer på senare tid har satsat på en större räntesänkning. Den schweiziska aktiemarknaden reagerade med mindre nedgångar.

SNB sänker inflationsprognosen

Enligt SNB har inflationen visat sig bli betydligt svagare än vad som förväntades vid det senaste mötet. Den nya prognosen ligger inom intervallet för prisstabilitet under hela prognosperioden. SNB förväntar sig nu:

  • 1,2 procent för 2024 (tidigare 1,3 procent)
  • 0,6 procent för 2025 (tidigare 1,1 procent)
  • 0,7 procent för 2026 (tidigare 1,0 procent)

I augusti sjönk den schweiziska inflationstakten till 1,1% från 1,3% i juli. Sedan början av året har inflationen fluktuerat på en låg nivå mellan 1,0% och 1,4%.

”Den starkare francen, det lägre oljepriset och de elprissänkningar som aviserats för januari nästa år bidrar till nedrevideringen. Med den starkare nedgången i inflationen väntas också lägre andrahandseffekter på medellång sikt. Prognosen baseras på antagandet att SNB:s styrränta kommer att ligga kvar på 1,0% under hela prognosperioden. Utan dagens räntesänkning skulle den villkorade inflationsprognosen vara ännu lägre”, säger SNB:s ordförande Thomas Jordan.

Att banken dessutom specifikt nämner oljepriserna som en av orsakerna till den fallande inflationen är också ett gott tecken för resten av Europa, säger Michael Field, marknadsstrateg för Europa på Morningstar.

 

SNB: Sannolikt ytterligare räntesänkningar

I sitt uttalande tillade SNB att ytterligare räntesänkningar sannolikt kommer att bli nödvändiga för att säkerställa prisstabilitet på medellång sikt - och därmed undvika att hamna i en deflationistisk miljö.

Importerade varor och tjänster, som är jämförelsevis billiga på grund av den starka francen, är de främsta bidragsgivarna till nedgången i inflationen. Uppåttrycket kommer främst från inhemska tjänster.

”Mot bakgrund av inflationsprognoserna räknar vi med ytterligare en räntesänkning med 25 punkter i december. En sista sänkning skulle sedan kunna ske 2025, men det verkar osannolikt att SNB kommer att sänka räntan mycket mer än 0,5% så länge inflationen ligger kvar i intervallet 0-2%”, sade de Montpellier.

SNB överraskade kapitalmarknaderna i mars med en räntesänkning på 0,25 procentenheter och var den första av de stora centralbankerna i väst att sänka räntan. Detta följdes av ytterligare en räntesänkning med 0,25 procentenheter i juni.

Hur påverkar räntesänkningar kapitalmarknaderna?

Aktiemarknaderna tenderar att stiga när räntesänkningar väntas, medan obligationsmarknaderna tenderar att vara under press. Å andra sidan, när räntorna redan är höga innebär sjunkande räntor också lägre obligationsräntor, vilket driver upp obligationspriserna. Lägre räntor gör också att befintliga obligationer, särskilt de som emitterats under en period med höga räntor, blir mer attraktiva avkastningsmässigt.

Samtidigt kommer sannolikt sparräntorna på bankkonton att sjunka, vilket är till nackdel för spararna. Låntagarna kommer å andra sidan att gynnas av lägre räntor, eftersom konsumentskulder och bolån blir billigare.

Martin Schlegel efterträder Thomas Jordan

Detta var det sista mötet för Thomas Jordan, som har varit ordförande för SNB:s direktion sedan 2012 och som i mars meddelade att han skulle avgå från och med slutet av september 2024. Han kommer att efterträdas av Martin Schlegel. Förbundsrådet har utsett Antoine Martin till ny vice ordförande i direktionen.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar