Riksbanken sänker styrräntan - öppnar för en dubbelsänkning innan nyår

Riksbanken valde som väntat att sänka styrräntan med 0,25 punkter till 3,25%

Johanna Englundh 2024-09-25 | 9:51
Facebook Twitter LinkedIn

 erik thedeen

Marknaden hade inför tisdagens räntebesked förväntat sig att Riksbanken skulle sänka styrräntan med just 25 punkter. I augusti kom KPIF, Konsumentprisindex med fast ränta och den målvariabel som Riksbanken använder sig av, för den tredje månaden i rad in under Riksbankens målnivå på 2%. 

Styrräntan i Sverige

Ligger efter räntesänkningen på 3,25% 
• Nästa räntesänkning väntas 7 november, där en dubbelsänkning kan ligga på bordet
• Följande räntebesked i år är 19 december

Riksbanken konstaterar i ett pressmeddelande på onsdagen att inflationstrycket har sjunkit under året och bedöms nu vara förenligt med en inflation kring 2%. 

"Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig kan räntan sänkas även vid de två återstående penningpolitiska mötena i år. En sänkning med 0,5 procentenheter vid något av dessa möten kan bli aktuell. Dessutom indikerar prognosen ytterligare en eller två räntesänkningar under första halvåret 2025", skriver Riksbanken i pressmeddelandet. 

Riksbankens uppdaterade prognos för styrräntan indikerar även att en sänkning med 0,5 procentenheter vid något av de närmaste mötena kan bli aktuell.

"Dessa förändringar innebär tillsammans en relativt stor förskjutning av penningpolitiken i mer expansiv riktning, vilket kommer att förbättra hushållens ekonomi och underlätta för företagen att investera", skriver Riksbanken. 

I den uppdaterade prognosen spår nu Riksbanken en styrränta på 2,38% i andra kvartalet 2025, att jämföra med den tidigare prognosen på 2,94%

Riksbanken öppnar för en dubbelsänkning innan årets slut

Riksbanken håller från och med i år åtta ordinarie penningpolitiska möten per år. Efter dagens besked återstår två räntebesked: 7 november och 19 december. Det innebär att räntan skulle kunna sänkas ytterligare vid två tillfällen under 2024.

Swedbanks analytiker ser dagens räntebesked som mjukare än föregående kommunikation och att Riksbanken i det närmaste bekräftat att de avser att sänka vid vart och ett av de återstående mötena i år (november och december) och att de kan komma att gå vidare med större steg.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson konstaterar dock att räntebanan inte har något sannolikhet för en sänkning på 50 punkter, men att sänkningar med 25 punkter är skrivet i sten i november och december, såväl som i februari. Men att Riksbanken väljer att lyfta möjligheten till en 50-punkters sänkning innebär att de "ger sig själva manöverutrymme om inflationen överraskar på nedsidan eller om andra centralbanker agerar mer än väntat", skriver Torbjörn Isaksson. 

"Riskerna ligger på nedsidan och en räntesänkning med 50 punkter i november eller december är möjlig", tillägger chefsanalytikern. 

År 2025 räknar Swedbank med att styrräntan sänks till 2% i mars, vilket de också ser som en normal nivå för styrräntan. Även Nordea spår en styrränta på 2,00% nästa år, vilket är något under Riksbankens räntebana då en lägre inflation väntas.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar