AI-aktierna må ha fallit, men räkna inte bort dem

Den starka efterfrågan på AI fortsätter, intäktsgenereringen ökar och värderingarna blir mer attraktiva

Bella Albrecht 2024-09-24 | 17:36
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia UK Main

Trots ett par tuffa månader för aktier som ses som ett spel på boomen för artificiell intelligens, ser Morningstars analytiker stark efterfrågan och intäktsgenerering av AI-funktionalitet som stöd för starka långsiktiga utsikter för branschen.

Det finns också goda nyheter för investerare som vill lägga nya pengar på att arbeta i AI-aktier. Mitt i tillbakadragandet i AI-aktier handlas några av marknadens största namn nu i undervärderat territorium enligt Morningstars analytiker. (En lista över undervärderade AI-aktier finns i slutet av denna artikel.)

AI-aktiernas reträtt

Efter att ha lett marknaden högre under andra kvartalet har de största AI-namnen dragit ner marknaden under tredje kvartalet, vilket har fått många investerare att rotera från stora teknikaktier till värdeaktier.

Namn som Nvidia NVDA och Microsoft MSFT är alla nere under de senaste två månaderna, trots att de slog sina FactSet-konsensusuppskattningar för andra kvartalets resultat och inte visar några tecken på att sakta ner på AI-framstegen.

Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index sjönk med 14,9% från den högsta noteringen den 16 juli till den senaste lägsta noteringen den 5 augusti, vilket var nästan dubbelt så mycket som förlusten på 7,8% för det bredare Morningstar US Market Index.

 

Trots att AI-aktierna har återhämtat en del av förlusterna sedan dess har de varit ett sänke för marknadsavkastningen under de senaste två månaderna. Sedan den 16 juli är de 12 största förlorarna av avkastningen på Morningstar US Market Index alla teknikaktier med starka AI-anknytningar.

 

Efterfrågan på AI

Investerare bör inte förväxla den senaste tidens underprestation för AI-aktier som bevis för att AI-relaterad efterfrågan saktar ner, enligt Morningstars analytiker. På hårdvarusidan är till exempel ”beställningarna fortfarande starka för Nvidia och det känns som att efterfrågan förblir stark åtminstone fram till 2025, även med Blackwell-produktionsförseningar”, säger Eric Compton, chef för aktieanalys på Morningstar.

”Hyperscalers pratar fortfarande om att spendera väsentligt under 2025”, tillägger han, vilket stöder påståendet om fortsatt efterfrågan på chips.

Dessutom bör OpenAI:s senaste lansering av sin ”Strawberry”-modell, o1, bidra till att öka efterfrågan ytterligare, enligt aktiestrategen Brian Colello.

”Den nya o1-modellen förväntas bättre kunna hantera komplexa frågor och resonemang, med mer fokus på att ge genomtänkta svar snarare än snabba svar”, säger han.

”På chipsidan bör dessa typer av Strawberry-modeller kräva mer beräkningskraft för inferens, vilket fortsätter att stödja den exponentiella tillväxt som vi fortfarande förväntar oss för Nvidia och AMD inom AI-acceleratorchipset.”

AI-nätverksföretag, som Broadcom AVGO, Arista Networks ANET och Marvell MRVL, fortsätter också att dra nytta av den starka efterfrågan, säger aktieanalytikern William Kerwin. ”Vi ser att denna tillväxt är hållbar på medellång sikt och stark fram till 2028 för dessa stödjande infrastrukturaktörer”, tillägger Kerwin.

Tidiga tecken på framsteg inom intäktsgenerering

På mjukvarusidan ”börjar vi se några fler exempel på mjukvaruföretag som kan använda/monetarisera AI-funktionalitet, medan vi tidigare var mer tveksamma till detta”, säger Compton.

Ett exempel är Apple AAPL, där Apple Intelligence, en serie AI-funktioner inbyggda i iPhones, kommer att lanseras i början av 2025. ”Apple bygger sina egna modeller och samarbetar med ChatGPT för att driva AI-funktioner”, säger Kerwin. ”Endast de senaste iPhonerna kommer att kunna köra dessa AI-funktioner, så vi förväntar oss en stark tillväxtcykel under 2025 för Apple när konsumenterna uppgraderar för att använda AI.”

Microsoft och Amazon.com AMZN är ytterligare två exempel på mjukvaruföretag som tjänar pengar på AI, särskilt genom sina offentliga molnerbjudanden, säger senior aktieanalytiker Dan Romanoff. Han noterar dock att trots många produktmeddelanden och mycket prat om generativt AI-intresse från kunder, ”ur ett rent mjukvaruperspektiv är det bara ett fåtal företag som har en liten ökning av intäkterna från AI-relaterad efterfrågan.”

Värdering

Trots den skakiga vägen för AI-aktierna under de senaste månaderna är Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index nu i stort sett rättvist värderat, med en premie på 1% jämfört med uppskattningen av det verkliga värdet på en cap-viktad basis.

När vi går in på de enskilda innehaven i indexet har 18 procent av aktierna Morningstar Ratings på 1 eller 2 stjärnor, vilket innebär att de är övervärderade enligt Morningstars analytiker. Femtiofyra procent är rättvist värderade med 3-stjärniga betyg, och 28% har betyg på 4 eller 5 stjärnor, vilket innebär att de anses vara undervärderade.

Om man går tillbaka sex månader såg värderingarna mycket annorlunda ut. I mars var 32% av AI-aktierna övervärderade jämfört med bara 16% undervärderade. Sedan, efter den kraftiga utförsäljningen i slutet av juli, var 20% av AI-aktierna övervärderade jämfört med 31% undervärderade.

Även om det övergripande AI-indexet ser rättvist värderat ut kan investerare fortfarande hitta enskilda aktier som handlas med rabatter, säger Morningstars analytiker. Taiwan Semiconductor Manufacturing 2330, som handlas på Taiwan Stock Exchange, Baidu 09888, som handlas på Stock Exchange of Hong Kong, och Naver 035420, som handlas på Korea Exchange, är alla rankade med 5 stjärnor. Microsoft, Alphabet GOOGL och Adobe ADBE är bland de aktier som rankas med 4 stjärnor. En fullständig lista över undervärderade AI-aktier finns nedan.

Författaren eller författarna äger inte aktier i några värdepapper som nämns i denna artikel. Ta reda på mer om Morningstars redaktionella policy.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Adobe Inc515,38 USD-0,49Rating
Advanced Micro Devices Inc167,49 USD3,38Rating
Alphabet Inc Class C163,83 USD0,52Rating
Amazon.com Inc191,16 USD-0,71Rating
Apple Inc227,52 USD0,51Rating
Arista Networks Inc386,30 USD-0,49Rating
Baidu Inc100,20 HKD4,65Rating
Broadcom Inc178,09 USD1,46Rating
Cognizant Technology Solutions Corp Class A77,20 USD2,21Rating
Marvell Technology Inc73,45 USD3,19Rating
NAVER Corp166 200,00 KRW0,00Rating
NVIDIA Corp124,04 USD0,43Rating
Okta Inc Class A74,29 USD-0,76Rating
Snowflake Inc Ordinary Shares - Class A112,49 USD-0,12Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd1 000,00 TWD-1,96Rating
UiPath Inc Class A12,59 USD0,88Rating
Zscaler Inc170,93 USD-0,48Rating

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar