Kraftiga inflöden i augusti när investerarnas optimism trotsar volatiliteten

Långsiktiga fonder med säte i Europa hade nettoinflöden på 40,2 miljarder EUR förra månaden

Valerio Baselli 2024-09-24 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

Flussi

Trots den extrema volatilitet som rådde i början av augusti fortsatte investerarna att visa ett positivt sentiment, förmodligen drivet av förhoppningar om räntesänkningar, och placerade 40,2 miljarder EUR i långsiktiga fonder med säte i Europa. Detta resulterade i de näst bästa månadsflödena hittills under 2024, vilket innebär att de totala nettoinflödena uppgår till 243 miljarder EUR hittills i år.

Augusti var en händelserik månad för investerare då aktiemarknaderna genomgick en betydande volatilitet under den första veckan, i samband med oro för en amerikansk recession och konsekvenserna av en kraftigt stärkt japansk yen. Oron avtog dock under månadens gång och globala aktier steg med 2,5% under månaden (i US-dollar), medan globala statsobligationer avkastade 1,0% (US-dollar, valutasäkrat).

Investerare köper obligationer och passiva aktiefonder

I detta sammanhang visade investerarna ett positivt sentiment för aktier, med ännu mer entusiasm än förra månaden: Aktiefonder tog in 16,7 miljarder EUR, vilket var det näst bästa månadsresultatet i termer av flöden sedan januari 2022. Det var en ensidig historia, där passiva strategier tog in 19,3 miljarder EUR i nettoinflöden under månaden, medan aktiva aktiefonder tappade 2,6 miljarder EUR, vilket var den 17:e månaden med nettoutflöden under de senaste 18 månaderna för aktiva aktiestrategier. (Maj 2024 var den enda positiva månaden.)

Obligationsfonder lockade i sin tur till sig EUR 26,9 miljarder i netto nyteckningar i augusti, den 21:a månaden med positiva flöden av de senaste 22. Både aktiva och passiva strategier delade på kakan med 21,1 miljarder EUR respektive 5,8 miljarder EUR i nettoinflöden.

I blandfonderna fortsatte tillgångarna att blöda, med nettoutflöden på 3,0 miljarder EUR i augusti. Blandfonderna har bara haft en positiv månad sett till flödena sedan december 2022. Samtidigt återvände alternativa fonder till positivt territorium med 663 miljoner EUR i nettoinflöden under månaden. Denna tillgångsklass har bara haft två positiva månader sett till flöden sedan maj 2022.

Råvarufonder tappade å andra sidan 299 miljoner euro, vilket berodde på att 240 miljoner euro netto togs ut från breda korgprodukter och 120 miljoner euro från börshandlade råvaror med ädelmetaller.

Slutligen hade penningmarknadsfonder 62 miljarder EUR i nya teckningar, vilket var det starkaste månadsresultatet sedan oktober 2022.

Aktiv kontra passiv förvaltning

Långsiktiga indexfonder noterade inflöden på 24,7 miljarder EUR i augusti, jämfört med 15 miljarder från aktivt förvaltade fonder. (Tabellen nedan omfattar endast de större kategorigrupperna).

Marknadsandelen för långsiktiga passiva fonder uppgick till 28,8% i augusti 2024 från 25,5% i augusti 2023. Inklusive penningmarknadsfonder, som är aktiva förvaltares domän, uppgick indexfondernas marknadsandel till 25,1% från 22,3% 12 månader tidigare.

Renodlade ESG-strategier ser utflöden

Fonder som omfattas av artikel 8 i förordningen om offentliggörande av information om hållbar finansiering hade nettoinflöden på 8,3 miljarder EUR i augusti, vilket var den fjärde positiva månaden i rad sett till flöden. Globala large-cap blend equity-fonder och USD flexible-bond-fonder var de främsta drivkrafterna. Samtidigt tappade fonder som faller under artikel 9 (”mörkgröna” strategier) 587 miljoner EUR, vilket var den elfte månaden i rad med nettoutflöden.

Ur ett organiskt tillväxtperspektiv uppvisade artikel 8-fonderna en organisk tillväxttakt på 1,29% för året hittills. Produkterna i artikel 9-gruppen uppvisade däremot en negativ organisk tillväxt på 3,97% under samma period. Mellan januari och augusti hade fonder som enligt SFDR inte anses vara artikel 8 eller artikel 9 en genomsnittlig organisk tillväxttakt på mellan 0,75% och 4,87%.

Vinnare och förlorare bland kapitalförvaltare

Nedan visas de tio fondbolag som tog in mest respektive minst i Europa i augusti 2024, med uppdelning mellan passiv och aktiv förvaltning (penningmarknadsfonder exkluderade).

Ta reda på vilka kategorier, fonder och bolag som haft störst in- och utflöden. Klicka här för att ladda ner hela rapporten.

Analysen genomfördes med plattformen för finansiella proffs, Morningstar Direct. Klicka här för att lära dig mer om dess funktioner.

Anmärkningar om data

Siffrorna i denna rapport sammanställdes den 17 september 2024 och återspeglar endast de fonder som hade rapporterat nettotillgångar vid detta datum. Cirka 31 300 öppna fonder och börshandlade fonder med hemvist i Europa som Morningstar följer från mer än 2 900 fondbolag i 36 länder ingår. Organisk tillväxttakt är flöden i procent av ingående tillgångar.

Metodik

Morningstar beräknar flöden med hjälp av det tillvägagångssätt som är standard i branschen: Uppskattat nettoflöde är den förändring av tillgångarna som inte förklaras av fondens utveckling. Vår metod förutsätter att flödena sker jämnt under månadens lopp. Justeringar för fusioner görs automatiskt. När avvecklade fonder inkluderas räknas fondens sista tillgångar som utflöden. Återinvesterade utdelningar räknas inte som inflöden. Vi använder återinvesteringsräntor på fondnivå för att förbättra noggrannheten i detta avseende. Vi gör ad hoc-justeringar för ovanliga företagshändelser, t.ex. omvänd aktiesplit, och vi kompletterar våra uppskattningar med faktiska flöden om förvaltarna är villiga att tillhandahålla uppgifterna till oss.

Läs hela rapporten

här...

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar