2 aktier i halvledarsektorn värda att överväga

Bra köptillfällen finns fortfarande efter ett år av artificiell intelligens-feber

Phelix Lee 2024-09-23 | 16:10
Facebook Twitter LinkedIn

Semiconductor Main

Halvledaraktier har haft ett fantastiskt år, till stor del drivet av revolutionen inom artificiell intelligens. För investerare som vill sätta pengar i arbete i chipaktier är nyheterna blandade: Värderingarna har stigit, vilket kräver ett mer selektivt tillvägagångssätt. Det går dock att hitta intressanta möjligheter.

”Värderingen nådde sin botten under andra halvåret 2022, precis innan ChatGPT blev viralt”, säger Phelix Lee, analytiker på Morningstar. Sedan dess har ”AI-relaterad tillväxt och återhämtningen på fordons- och industrimarknaderna drivit multiplarna för halvledartillverkare tillbaka över mitten av deras värderingsintervall.”

Morningstar Global Semiconductors Index ökade med 53,07% för året hittills per den 17 september 2024, men Lee ser fortfarande två halvledaraktier som fortfarande är undervärderade jämfört med deras verkliga värde:

• Taiwan Semiconductor Manufacturing TSM
• GlobalWafers 6488

”Det finns fortfarande bra köp efter ett år av artificiell intelligens-feber”, säger han.

En lista över de aktier inom halvledartillverkning som Morningstar täcker finns längst ner i denna artikel.

Cykliska trender är fortfarande kritiska för halvledaraktier

Även med AI-boomen noterar Lee vikten av cykliska tillverknings- och efterfrågetrender när det gäller halvledaraktier och fördelarna med ekonomiska vallgravar när det gäller bruttomarginaler och kapacitetsutnyttjande.

Även om tillverkarna ökar investeringarna bör nivån vara hanterbar, säger Lee.

På utbudssidan är ”halvledartillverkarna mer optimistiska än under föregående kvartal, vilket framgår av högre investeringsutsikter och pipelinekapacitet”, säger han. ”Vi ser måttliga risker för överkapacitet inom minnen, eftersom kapacitetstillväxten endast är 5% 2025.”

Trots farhågorna om att tillverkarna kan vara överoptimistiska i sina investeringar tror Lee att riskerna kommer att vara koncentrerade till kinesiska gjuterier. ”Vi tror att riskerna kommer att vara koncentrerade till kinesiska gjuterier eftersom de är byggda på premissen att ersätta import och lokalt designade chip”, säger han.

Efterfrågan på halvledare väntas bli stram

Lee förväntar sig en förbättrad efterfrågebild från biltillverkare och konsumenter, med AI som ”medvind”.

”Vi tror att det nuvarande klimatet med ljumma investeringar och en återhämtning i exporten av halvledare tyder på att tillverkarna fyller på sina lager inför lanseringen av nya produkter, men att de inte har återfått tillräckligt med självförtroende för att inleda nästa stora expansionsvåg”, säger Lee.

Lee förväntar sig en mer betydande återhämtning i efterfrågan fram till 2025. ”På efterfrågesidan förväntar vi oss att orderingången för PC och allmänna servrar kommer att förbättras under 2025 i takt med att AI-driven ersättningsefterfrågan tar fart”, säger han.

En investeringsstrategi som är bäst i klassen

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. är den dominerande tillverkaren med bred AI-exponering, säger Lee. ”TSMC är en av de främsta vinnarna på artificiell intelligens, eftersom företaget har en dominerande andel av den avancerade kontraktstillverkningen”, säger Lee.

GlobalWafers utmärker sig å andra sidan genom effektiv kostnadskontroll och sitt monopol på den amerikanska marknaden, tack vare investeringen i en ny 300 mm waferfabrik i Texas.

”Det är den enda anläggningen för 300 mm wafers i USA som kan leverera wafers till avancerade processer”, tillägger Lee. ”Det innebär att GlobalWafers kommer att ha ett fyra till fem år långt monopol, även om konkurrenter skulle välja att etablera sig i USA.”

Här är en närmare titt på Morningstars val för halvledaraktier.

Taiwan Semiconductor Manufacturing

• Fair Value Estimate: $213
• Morningstar Rating: 4 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

”TSMC är en primär förmånstagare av artificiell intelligens eftersom företaget har en dominerande andel inom avancerad kontraktstillverkning. Det är immunt mot skiftningar mellan moln-AI och edge-AI eftersom aktörer i båda grupperna förlitar sig på TSMC:s leveranser. Vi tror att TSMC:s genomsnittliga försäljningspris kommer att gynnas av högre efterfrågan på de senaste processerna, och volymen kommer att gynnas av större chip för att säkerställa att AI-funktioner på både servrar och enheter fungerar smidigt.

”Vi tror att den geopolitiska oron är överdriven eftersom TSMC bygger nya anläggningar i Japan, Tyskland och USA. Investeringarna i utomeuropeiska anläggningar är högre än i Taiwan, men det mesta av ökningen täcks av statliga subventioner. TSMC sade att dess kunder är villiga att betala mer för att kompensera för högre driftskostnader.

”Aktien handlas till 17 gånger 2025 P/E, vilket vi ser som undervärderat med tanke på TSMC:s dominerande ställning och starka tillväxt i vinst per aktie under de kommande två åren.”

Läs mer av Phelix Lees analysrapport här.

 

GlobalWafers

• Fair Value Estimate: TWD 620
• Morningstar Rating: 4 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: High

”GlobalWafers är ett ”catch-up play” som gynnas av en växande efterfrågan på kiselskivor tack vare expansioner globalt. Waferproducenternas resultat släpar efter sina kunders med cirka två kvartal, eftersom kunderna bara gör sina aktier när marknaden blomstrar. Vi förväntar oss att sentimentet kommer att förbättras när elektriska instrument, industrier och andra icke-AI-applikationer återhämtar sig under andra halvåret 2024.

”GlobalWafers bygger en ny 300mm waferfabrik i Texas, bredvid kunder som Intel INTC och Texas Instruments TXN. Det är den första nya 300mm waferfabriken i USA och sannolikt den enda som kan leverera wafers som används i banbrytande processer. Detta innebär att GlobalWafers kommer att åtnjuta ett fyra till fem år långt monopol även om konkurrenterna ändrar sig och etablerar fabriker i USA.

”Aktien handlas till 16 gånger P/E 2025, vilket vi tycker är undervärderat eftersom sentimentet är nära botten och bolaget är mer framgångsrikt när det gäller att hantera stigande arbetskrafts- och energikostnader.”

Läs mer av Phelix Lees analytikerrapport här.

Följande är de halvledaraktier som täcks av Morningstars analytiker:

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
GlobalWafers Co Ltd GDR - Reg S18,10 USD0,00
Intel Corp22,74 USD4,10Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR174,48 USD0,23Rating
Texas Instruments Inc203,32 USD0,01Rating

About Author

Phelix Lee  är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar