Intel: verkligt värde oförändrat efter Qualcomm-erbjudande

Vi tror inte att ett erbjudande som skulle tillfredsställa Intels aktieägare är nära förestående.

Brian Colello, CPA 2024-09-23 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

Intel

Morningstarbetyg för Intel

• Fair value estimate: $21
• Morningstar Rating: ★★★
• Economic Moat Rating: None
• Uncertainty Rating: High

Vår syn på Intel-aktien efter nyheten om eventuellt intresse från Qualcomm

Vi avser att behålla vår uppskattning av verkligt värde på 21 USD för Intel utan ett uppköp och 180 USD för Qualcomm med M&A, efter Wall Street Journals rapport den 20 september om att Qualcomm ”har närmat sig konkurrenten Intel de senaste dagarna”.

Rapporten nämner inte något pris för affären och vi instämmer i tidningens bedömning att en sådan affär skulle bli föremål för betydande antitrustgranskning, så vi tvekar att tro att ett uppköpserbjudande från Intel som skulle glädja Intels aktieägare är nära förestående.

Intels aktie steg med 3% den 20 september, medan Qualcomms aktie föll med 3%, vilket kanske signalerar till Qualcomm att deras aktieägare kanske inte är så förtjusta i ett sådant uppköp.

Vi är inte nödvändigtvis förvånade över att samtal äger rum, eftersom Intel befinner sig mitt i en stor omvandling som sannolikt kommer att omfatta avyttring av ytterligare tillgångar och en intern uppdelning av chipdesign- och foundryverksamheterna. Ett uppköp av Qualcomm skulle dock inte lösa Intels grundläggande problem, nämligen dess konkurrensnackdel gentemot Taiwan Semi inom chiptillverkning. Vi är inte heller övertygade om att ett övertagande av Qualcomm skulle stoppa Intels tapp av marknadsandelar till AMD inom server- och PC-processorer.

Om Qualcomm skulle betala en löjeväckande premie skulle Qualcomms mer stabila chip- och licensverksamhet kunna ge Intel ytterligare kontanter för att förverkliga sina tillverkningsambitioner, som bör krönas av Intel 18A 2025.

Qualcomms ”mervärde” i denna affär kan dock helt enkelt komma från en ny strategisk syn på Intels verksamhet, vilket kan leda till en snabbare avknoppning av Altera och/eller Mobileye, eller en mer aggressiv överföring av Intels chipdesign till TSMC.

Det senare beslutet skulle dock bli föremål för noggrann granskning, med tanke på de CHIPS Act-belöningar som den amerikanska regeringen beviljat Intel och, mer allmänt, det stora geopolitiska intresset för USA och Europa att ha avancerad chiptillverkning på sitt territorium.

 

För det andra har den amerikanska regeringen beviljat upp till 3 miljarder USD i direkt finansiering enligt Chips Act för Secure Enclave-programmet med det amerikanska försvarsdepartementet. Denna utmärkelse bör bidra till att dämpa vissa investerares oro för att Intel kommer att förbli ett hållbart företag som gör god användning av de amerikanska skattebetalarnas pengar.

Vi tror att Intels aktiekurs har hittat en viss botten under de senaste veckorna, eftersom det bokförda värdet på bolagets fabriker förmodligen kan motivera Intels aktiekurs i intervallet höga till låga 20 USD. Förlusterna för komponenttillverkarna kan dock fortfarande bli betydande i framtiden, särskilt om Intel överlåter ännu mer marknadsandelar till AMD under de kommande kvartalen.

Vi förutser flera scenarier för Intel, där nedgången endast kan stödjas av uppdelningsvärdet. Trots detta kan uppsidan vara betydande om Intel lyckas säkra många fler betydande affärer för sin foundry-verksamhet på Intel 18A och framtida noder.

Intel har gjort flera andra tillkännagivanden som inte har flyttat nålen för oss. Den kanske största rubriken är det faktum att Intel förvandlar sin komponenttillverkningsverksamhet till ett dotterbolag snarare än bara en affärsdivision inom det större Intel. Vi tror att Intel behöver bevisa att det är en oberoende enhet, med tanke på att många av dess mest intressanta potentiella kunder också är konkurrenter inom chipdesign.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Intel Corp22,46 USD2,84Rating
Mobileye Global Inc Ordinary Shares - Class A12,37 USD-0,08
Qualcomm Inc166,20 USD-1,61Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd977,00 TWD0,62Rating

About Author

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar