Robert van den Oever: Välkommen till Morningstar. Idag pratar jag med Jeana Doubell, analytiker på Morningstar Manager Research, och vi kommer att gå igenom några av de stora drag som har gjorts av Europas största kapitalförvaltare när dessa företag kämpar för att få utrymme att navigera i branschens mest väsentliga långsiktiga trender.
Så, Jeana, låt oss börja med att titta på den globala kapitalförvaltningsbranschen. Vilken är den ledande trenden som driver strategiska affärsbeslut för dessa kapitalförvaltningsföretag?
Jeana Doubell: Vi har faktiskt sett en hel del konsolidering på marknaden, särskilt mellan Europas största aktörer. Det kan bero på att man bara drar nytta av allmänna ineffektiviteter på marknaderna eller på grund av det nedåtgående trycket på avgifterna. Det är också en pågående trend. Så till exempel var ett av de senaste stora förvärven som tillkännagavs på marknaden BNP Paribas kapitalförvaltningsbolag, som kommer att förvärva AXA:s kapitalförvaltningsbolag. Det här är två stora franska investeringsnamn. Och den kombinerade enhetens AUM kommer faktiskt att uppgå till svindlande 1,5 biljoner i förvaltade tillgångar om vi inkluderar deras penningmarknadsfonder. Det är ganska stort och kommer förmodligen att göra den kombinerade enheten till en av Europas största kapitalförvaltare. Helst skulle vi, från en investerares synvinkel, vilja se att den ökade marknadsandelen, den ökade intäkten, också överförs till besparingar för våra investerare, genom att titta på stordriftsfördelar, överföra det till investeraren och kanske sänka avgifterna för slutinvesteraren.
Van den Oever: Okej. En intressant ny utveckling, en ny kombination, och det kommer bara ungefär ett år efter att två andra stora aktörer, nämligen UBS Group och Credit Suisse, tillkännagav ett förvärv, eller hur?
Doubell: Ja, det är sant. Men jag skulle säga att i det fallet var skälet till förvärvet marginellt annorlunda. Ni förstår, vanligtvis för förvärv av den här storleken kan processen för myndighetsgodkännande vara riktigt långdragen och utdragen. Men i fallet med UBS och Credit Suisse såg vi att de schweiziska tillsynsmyndigheterna aktivt uppmuntrade förvärvet.
Van den Oever: Okej, jag förstår. Och nu, vad var det som gjorde det annorlunda? Fanns det ett annat tema snarare än sjunkande avgifter som drev förvärvet?
Doubell: Verkligen. Så om vi tar ett steg tillbaka har Schweiz verkligen varit ett av navet för banksektorn i Europa med ett starkt och robust rykte för bankverksamhet faktiskt globalt, verkligen. Och Credit Suisse har varit en stor del av det. Företaget har funnits i över 150 år. Så det har en ganska betydande historia. Även om dess framgång utan tvekan nådde sin topp runt 2007, strax före den stora finanskrisen. Men sedan dess har en rad skandaler och felsteg från ledningen resulterat i betydande utflöden, som verkligen kulminerade 2022. Vi såg då enorma utflöden som ledde in i 2023. Ungefär samtidigt gick också två amerikanska regionalbanker i konkurs. Och även om de var mindre aktörer, Silicon Valley Bank och Signature Bank, ledde deras bortgång verkligen till chockvågor som gick genom banksystemet globalt. Och så satte det franska och holländska och i allmänhet bara europeiska tillsynsmyndigheter verkligen på kanten, inklusive de schweiziska tillsynsmyndigheterna. Och så gick de aktivt in och uppmuntrade UBS förvärv av Credit Suisse för att stoppa en banksektor eller någon möjlighet till en banksektorns bortgång. Så i det här fallet handlade det verkligen om att försöka upprätthålla banksektorns rykte, robusthet och transparens överlag.
Van den Oever: Ja, verkligen. Anseende och transparens har varit viktiga fokuspunkter sedan den stora finanskrisen. Men hur mycket påverkas investerarna egentligen av allt detta?
Doubell: Ganska mycket. Vi tycker att misstag från ledningen eller att ett företag tar ut höga avgifter verkligen avskräcker investerarna ganska mycket. Ett exempel på detta är GAM Investments, som 2018 hade en betydande skandal kring sitt Absolute Return Fund-sortiment, vilket ledde till betydande utflöden under åren därefter. Inte ens en ommöblering av ledarskapet eller en betydande sänkning av avgifterna räckte för att företaget skulle återfå fotfästet på marknaden. Vi fick därför se ett uppköpserbjudande från Londonbaserade Liontrust Asset Management, som erbjöd sig att köpa bolaget. Men i en rad uppmärksammade strider i styrelserummet hindrades erbjudandet, och vi fick se en aktivistgrupp, NewGAMe, komma in och bli huvudaktieägare i GAM Investments istället. Så det kommer till stor del att vara upp till dem att återuppbygga GAM:s rykte på marknaden och att säkerställa deras finansiella stabilitet framöver.
Van den Oever: Okej. Intressant utveckling där. Är förvärv eller potentiella förvärv mellan aktörer i den här storleksordningen historiskt sett lika vanliga?
Doubell: Om vi går tillbaka cirka 15 år såg vi fusionen mellan Société Générale och Crédit Agricole Asset Management 2010. Och det resulterade i Amundi, som utan tvekan är den största kapitalförvaltaren i Europa. De har befäst den positionen genom flera ytterligare förvärv och förflyttningar. Vi såg börsintroduktionen av Amundi 2015. År 2017 förvärvade de också en av sina största konkurrenter vid den tidpunkten. Mer nyligen, 2022, förvärvade de Lyxor Investment Management, en passiv specialist. Det är också ganska intressant, eftersom det för mig till en annan trend som vi har sett driva många rörelser i branschen, faktiskt, är att driva in passiva investeringar. Samtidigt har vi också sett att kapitalförvaltare satsar på alternativa investeringar, eftersom passiva investeringar kan kannibalisera en del av vinsterna på mer aktiva funktioner och produkter. För produkter som private equity och private debt är det möjligt för företag att ta ut marginellt högre marginaler på dessa produkter på grund av den extra due diligence och de långsiktiga tidshorisonter som krävs för dessa produkter.
Van den Oever: Okej. Och om vi går vidare till exempel, vilka nyckelaktörer kommer du att tänka på när du överväger att driva in både passiva och alternativa investeringar?
Doubell: BlackRock är definitivt en marknadsledande ETF-leverantör, och det började verkligen eller kom till liv med sitt förvärv av iShares, ETF-plattformen 2009 från dåvarande Barclays. Sedan dess har det verkligen blivit ett välkänt namn som erbjuder ett brett utbud av produkter till investerare i hela Europa. Det är logiskt med tanke på de 3,5 biljoner i förvaltade tillgångar, så det är verkligen ett företag av betydande storlek. På senare tid har de också satsat på alternativa investeringar, och vi såg det genom att de i juli 2024 meddelade att de skulle förvärva dataleverantören för alternativa investeringar, Preqin, som är baserat i London. Det kommer att vara en betydande fördel för dem med tanke på att en av de största utmaningarna inom alternativa investeringar fortfarande är tillgången till högkvalitativ data. Så att BlackRock förvärvar Preqin och får mer direkt tillgång till bra, ren data kommer definitivt att förbättra deras förmåga att bedriva alternativa investeringar.
Van den Oever: Okej, mycket intressant. Så sammanfattningsvis ser vi att marknadskonsolidering och en satsning på både passiva och alternativa investeringar spelar en viktig roll för att driva affärsstrategin bland några av Europas största kapitalförvaltningsnamn. Jeana, tack så mycket för alla dina insikter om vad som händer i den europeiska kapitalförvaltningsbranschen. För Morningstar heter jag Robert van den Oever.