Varför investerare vill ha en större roll i utformningen av FN:s globala mål för hållbar utveckling

En titt på SDG-alternativen inför FN:s toppmöte "Summit of the Future"

Lindsey Stewart 2024-09-20 | 8:28
Facebook Twitter LinkedIn

 chart

Om du vill uppnå en positiv hållbar påverkan genom investeringar använder du sannolikt ett globalt centralt ramverk: de 17 målen för hållbar utveckling som FN enades om 2015.

Dessa är en del av en agenda för hållbar utveckling fram till 2030 som antogs av FN:s medlemsländer. De globala målen är ”en universell uppmaning till handling för att avskaffa fattigdom, skydda planeten och se till att alla människor år 2030 åtnjuter fred och välstånd”. Deras samhälleliga mål kunde inte vara högre. Ingen fattigdom, ingen hunger, jämställdhet, klimatåtgärder, hälsa, fred och rättvisa är alla ord som är framträdande.

Men mer än halvvägs genom den avsedda cykeln står det klart att vi är långt ifrån att uppnå SDG:ernas mål. FN:s generalsekreterare António Guterres förklarade nyligen att endast 15% var på rätt spår. Utanför FN finns det också andra som är bekymrade över att ”genom att välja otroligt expansiva mål har vi förlorat ansvaret för framsteg”, sa David Miliband, VD och koncernchef för International Rescue Committee, en icke-statlig organisation som tillhandahåller hjälp i konflikt- och katastrofdrabbade områden, vid ett evenemang i London nyligen.

Då kommer FN:s Summit of the Future in, som hålls i New York den 22-23 september och som syftar till att hitta nya sätt att uppfylla SDG:ernas löften. Och den här gången vill investerarna vara en del av samtalet.

Investerare vill ha en större roll i hållbar utveckling

Så vad var det som gick fel? Investerarna var inte en del av diskussionen, enligt en undersökning som Morningstar Sustainalytics genomförde i somras. (Morningstar Sustainalytics kommer att delta i toppmötet i syfte att förmedla investerarnas syn på hållbar utveckling till FN, särskilt vikten av data om miljö, sociala frågor och bolagsstyrning för att stödja de globala målen).

Svaren på enkäten från 40 institutionella investerare visade att 95% av dessa organisationer inte hade något engagemang i utarbetandet av de globala målen för hållbar utveckling för cirka 10 år sedan. Men i dag anser 85% av dem att ESG-analyser och investeringar har en viktigare roll att spela när det gäller att uppnå målen.

Till exempel skulle de investerare som deltog i vår enkät vilja se en politisk miljö som stöder företag som försöker genomföra de globala målen för hållbar utveckling, och investerarfokuserade ramverk som bättre lämpar sig för praktisk tillämpning av målen. Och som Miliband antyder ovan skulle ett mer intensivt fokus på ett fåtal nyckelfrågor, särskilt klimatförändringar och noll fattigdom, vara välkommet.

Just nu verkar integreringen av ESG-aspekter i investeringarna spela en mycket större roll i dessa investerares processer än integreringen av SDG-målen. Men det är inget misstag: De två är intimt sammankopplade. Om de globala målen för hållbar utveckling utgör destinationen, som FN:s medlemsländer har enats om, så är de mätvärden som visar på framsteg inom ESG-områdena viktiga milstolpar på vägen. Om du inte ser dem är du förmodligen på fel motorväg.

Men vår undersökning gav ändå ett överraskande resultat. Nästan alla (97,5%) av investerarna integrerade på något sätt ESG-aspekter i sina investeringsbeslut. Men bara 35% av dessa hävdade att de globala målen spelade en ”betydande” eller ”avgörande” roll för hur de gjorde det. De som svarade på enkäten uppgav ofta att de globala målen för hållbar utveckling ofta bidrog till att informera dem om hållbarhet och påverkan, men att de inte var centrala för deras investeringsbeslut.

Vilka SDG-alternativ finns för närvarande tillgängliga för investerare?

En snabb titt genom Morningstar Direct visar att det finns få fonder som direkt hänvisar till de globala målen. Min kollega Quinn Rennell hittade 44 fonder som direkt hänvisar till de globala målen. Du kan se de 15 största sådana fonderna, efter tillgångar, i följande tabell. I USA är ett alternativ iShares MSCI Global Sustainable Development Goals ETF SDG.

chart

Även om detta resulterar i val av aktier som uppfattas göra mindre skada på samhället och miljön, bör investerare som söker diversifiering vara uppmärksamma här. Det är inte förvånande att dessa fonder har noll eller minimal exponering mot försvarsaktier eller konventionella energiaktier, med tanke på deras roll i konflikter och klimatförändringar.
Det är anmärkningsvärt att endast tre sektorer - teknik, hälsovård och industri - står för över 60% av värdet på aktierna i dessa fonder.

Det finns kanske ingen starkare illustration av att vi fortfarande har en lång väg att gå innan det tänkande som ligger till grund för de globala målen för hållbar utveckling får genomslag i vanliga affärs- eller investerarstrategier. Framtidens toppmöte, och investerarnas vilja att delta, kan visa sig vara en vändpunkt.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Lindsey Stewart  Lindsey Stewart är chef för Investment Stewardship Research hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar