Vad det amerikanska valet betyder för tillväxtmarknadernas skulder

Från tullar till skatter - förvaltare förbereder portföljer för olika scenarier när Kamala Harris går upp mot Donald Trump

Sara Silano 2024-09-19 | 14:42
Facebook Twitter LinkedIn

Christ the Reedemer, Rio de Janeiro

I takt med att kampanjen inför presidentvalet den 5 november intensifieras i USA undrar investerarna vad det kan få för konsekvenser för de globala marknaderna.

Även om resultatet fortfarande är svårt att förutse, med två kandidater som ligger nära varandra i opinionsundersökningarna, kommer osäkerheten på marknaden att fortsätta. Detta är särskilt fallet när det gäller tillväxtmarknadernas skuldpapper.

Anthony Kettle, senior portföljförvaltare för tillväxtmarknader på RBC BlueBay, förklarar för Morningstar att de viktigaste områdena som kommer att påverkas av den nya sammansättningen av kongressen och Vita huset är

• USA:s finanspolitik: skatte- och utgiftsplaner
• USA:s handelspolitik: protektionism och tullar
• USA:s utrikespolitik: Ryssland och Ukraina, Mellanöstern och relationerna med NATO

”Alla dessa faktorer kommer att ha en inverkan på ränteutvecklingen och den amerikanska dollarn”, förklarar Kettle.

”Eftersom de två kandidaterna ligger lika i opinionsundersökningarna är det svårt att göra en säker satsning på vem som kommer att vinna valet och därför är det svårt att dra säkra slutsatser om riktningen för den amerikanska dollarn.

”När det gäller räntor och krediter har vi dock mer klarhet om riktningen för dessa undertillgångsklasser under det amerikanska valet, med tanke på nedgången i inflationen på tillväxtmarknaderna och en godartad betalningsinställelse på tillväxtkreditmarknaderna.”

Vad händer med EM-skulden om USA:s tullar ökar?

Tullar kommer sannolikt att ha den mest omedelbara inverkan på EM-skulder, särskilt obligationer denominerade i US-dollar.

”I händelse av en stor ökning av tullarna kommer det att ske en förstärkning av den amerikanska dollarn för att delvis kompensera för effekterna”, förklarar Preston Caldwell, senior amerikansk ekonom på Morningstar.

”Till exempel skulle en enhetlig ökning av tullarna med 10% kunna leda till en dollarappreciering på cirka 5%. Så detta är relevant för investerare i tillväxtmarknader. För dollardenominerade skulder kan deprecieringen av lokala valutor mot dollarn öka risken för betalningsinställelse.”

Reza Karim, förvaltare av Emerging Markets Debt på Jupiter AM, nämner Kina och Mexiko, som också är bland de största exportörerna till USA, bland de länder som kan påverkas mest negativt. ”Det kan dock också finnas vissa länder som kan gynnas av en tuffare politik mot Kina, till exempel Vietnam”, säger Karim till Morningstar.

Karim påpekar också att i händelse av en Trump-seger skulle nya tullar kunna införas även utan kongressens godkännande, så en överväldigande republikansk seger kanske inte är absolut nödvändig. Om Kamala Harris å andra sidan blir president ”förväntar vi oss någon form av kontinuitet i den nuvarande amerikanska politiken och därmed mindre direkt påverkan på marknaderna”.

Ukraina, Federal Reserve och kreditförluster

Den framtida inriktningen på USA:s utrikespolitik kan påverka tillväxtmarknadernas skuldmarknad antingen positivt eller negativt. Till exempel säger Morningstars Caldwell att en eventuell uppsägning av stödet till Ukraina skulle öka landets kreditrisk avsevärt. Jupiters Karim anser däremot att situationen i Östeuropa kan komma att utvecklas plötsligt, till exempel genom ett eldupphör. Regeringarna i Argentina och El Salvador har på senare tid stått Trump nära och kan därför gynnas av hans seger, tillägger Karim.

Även om det amerikanska valet fångar marknadernas uppmärksamhet uppmanar förvaltarna investerare att inte glömma bort de viktigaste faktorerna som rör tillväxtobligationer: Federal Reserves penningpolitik, som kommer att bli mindre restriktiv, och ekonomiska fundamenta.

(Lägre amerikanska räntor gör dollardenominerade tillgångar mindre attraktiva ur ett inkomstperspektiv).

Anisha A. Goodly, managing director of emerging markets på TCW, ser att tillväxten på tillväxtmarknaderna överträffar tillväxten i de utvecklade ekonomierna och att sannolikheten för inställda betalningar minskar i år och nästa år.

”Den globala tillväxtprognosen för 2024 ser i stort sett ut att ligga i linje med föregående års prognos på 3,2%. Framför allt väntas skillnaden i ekonomisk tillväxt mellan tillväxtmarknader och utvecklade marknader nå sin största nivå på nästan ett decennium när vissa stora, utvecklade ekonomier bromsar in eller kämpar för att återhämta sig”, säger hon.

Hon tillägger: ”En mer försiktig makroekonomisk politik har vuxit fram, som kännetecknas av en konservativ finanspolitik, en gradvis minskning av subventioner och ett ökat engagemang för monetär ortodoxi genom inflationsmål. Som ett resultat av detta förväntar vi oss inte några betalningsinställelser under 2024 och 2025. Faktum är att 73% av kreditvärderingsåtgärderna i tillväxtländerna i år har varit uppgraderingar eller förändringar mot positiva utsikter.”

Strategier för tillväxtländer inför USA-valet

Mark Haefele, Chief Investment Officer på UBS Global Wealth Management, säger om den senaste kandidatdebatten den 11 september: ”Ingen av kandidaterna var särskilt hårdföra när det gäller politiken och båda undvek moderatorernas frågor för att fokusera på motståndarens svagheter. Eftersom resultatet fortfarande är svårt att förutse för både Vita huset och kongressen bör investerare med exponering mot Asien och Stillahavsområdet positionera sig i november med en balanserad portfölj som kan stå emot viss politisk risk.”

Inför ett valresultat som fortfarande är osäkert har RBC BlueBay positionerat mer flexibla portföljer för att ”bibehålla kredit- och ränterisken och minska valutarisken”.

Skuld i hårdvaluta kontra lokal valuta

Vissa förvaltare skiljer mellan tillväxtobligationer i US-dollar (hårdvaluta) och lokal valuta.

”I våra portföljer med tillväxtmarknader i hårdvaluta har vi minskat övervikten mot ett urval av statsobligationer från frontier-länder, där ytterligare uppgång måste bero på externa faktorer, medan vi har börjat öka exponeringen mot statsobligationer med hög kreditvärdighet”, säger TCW:s Goodly.

”I våra portföljer i lokal valuta föredrar vi dock länder med idiosynkratiska drivkrafter (som Egypten, Turkiet och Nigeria) framför exponeringar som är mer beroende av USA:s räntepolitik eller en allmän minskning av volatiliteten.”

Eftersom det är svårt att förutse utgången av ett val förklarar Karim att det är svårt att ändra portföljerna kraftigt till förmån för ett visst scenario. ”I allmänhet har vi en marginellt konstruktiv inställning till räntor, med tanke på potentialen för en mer ackommoderande politik i framtiden, men vi föredrar att ha en måttlig aktiv ränterisk.”

Ur ett regionalt perspektiv ser Jupiter ”fortfarande en hel del värde i relativa termer i Europa och i synnerhet i vissa ukrainska bolag”. Afrika är också av intresse, med blue-chip-bolag i länder som Marocko, Nigeria eller Sydafrika som erbjuder vissa möjligheter. Egyptens skuld i lokal valuta är också intressant.

När det gäller Latinamerika är Jupiter ”måttligt konstruktivt” inställt, särskilt till Brasilien, medan man är mer neutral till Mexiko och Colombia. ”Det här är positioner som vi kan komma att ompröva om vi ser en kraftig förändring i USA:s utrikespolitik, särskilt när det gäller tullar”, säger Karim. Han föredrar ”lokala idiosynkratiska berättelser” i Asien. ”Indien och Macao är bra exempel på var man kan hitta värde idag inom sektorer som förnybar energi, TMT [teknik, media och kommunikation] och spel.”

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar