Är kinesiska aktier äntligen tillräckligt billiga för att köpa?

De flesta investerare är fortsatt pessimistiska trots att kinesiska aktier aldrig har varit billigare

Valerio Baselli 2024-09-19 | 16:12
Facebook Twitter LinkedIn

China

Internationella investerare fortsätter att hålla sig borta från den kinesiska aktiemarknaden. I mer än tre år har den kinesiska aktiemarknaden till stor del underpresterat de globala finansmarknaderna, inklusive de på andra tillväxtmarknader.

Som ett resultat av detta är kinesiska aktier billigare, något som inte setts på ungefär ett decennium. Enligt CEIC-data är Shanghai-börsens förhållande mellan pris och vinst det lägsta sedan slutet av 2014. Enligt Morningstars Global Market Barometer är kinesiska aktier för närvarande undervärderade med 31% i förhållande till det verkliga värdet på aktier som täcks av Morningstars analytiker.

Varför kinesiska aktier underpresterar

”Kinesiska aktier har handlats till attraktiva värderingar under en tid nu, men värderingen i sig har inte varit en tillräcklig anledning för investerare att återvända till kinesiska aktier trots, på en aggregerad nivå, stark vinsttillväxt”, säger Wenli Zheng, förvaltare av T. Rowe Price China Evolution Equity Fund, i en intervju med Morningstar.

”Det finns en större osäkerhet som urholkar investerarnas förtroende. Inhemska investerare är alltmer försiktiga, och efter att ha upplevt en nedgång i sin förmögenhet via fallande fastighetspriser och en svag aktiemarknad håller många människor sina pengar i sin bank”, fortsätter Zheng. ”Vi tror att investerarna väntar på en stabilisering av ekonomin och större klarhet i regeringens politik innan de lockas tillbaka till en billig marknad där många företag fortsätter att leverera relativt höga vinsttillväxtnivåer.”

”Efter tre år av en björnmarknad är det ingen som tror på Kina längre”, sade James Cook, förvaltare för strategin Federated Hermes China Equity Fund, till Morningstar i en intervju. Federated Hermes-förvaltaren pekar dock på den senaste tidens ökade utdelningar och återköp som en faktor som kan driva på återhämtningen. ”Dessa ger inte bara ett starkt värderingsstöd, utan utgör också ett övertygande argument för aktieinvesteringar i en räntesänkningsmiljö. Det är värt att komma ihåg att medan andra länder står inför inflation, upplever Kina deflation”, säger Cook.

Den ekonomiska utvecklingen håller tillbaka de kinesiska aktierna

Världens näst största ekonomi kämpar fortfarande för att återhämta sig efter Covid-epoken och dess efterdyningar. Trots statliga stimulansåtgärder för att få fart på den inhemska efterfrågan visade Kinas bruttonationalprodukt för andra kvartalet en blygsam ökning med 0,7% jämfört med föregående kvartal, då marknadens förväntningar pekade på en tillväxt på minst 1,1%. Trend-BNP-tillväxten sjönk därmed till 4,7%, vilket kan jämföras med 5,1% i konsensus.

Enligt Jian Shi Cortesi, investment director Asia/China growth equities på GAM, har krisen i fastighetssektorn som utlöstes av Evergrandes betalningsinställelse haft en stor inverkan i detta avseende. ”Men”, skriver Cortesi i en kommentar som publicerades den 2 september, ”det är viktigt att skilja den nuvarande situationen från den amerikanska finanskrisen 2008. Kinas banksystem har visat motståndskraft och utmaningarna har främst varit koncentrerade till byggherrar snarare än att härröra från uteblivna bolån.”

I framtiden kommer det dock att finnas andra sektorer som kan ha en positiv inverkan på BNP. ”Vi har identifierat en mångfacetterad förändring i Kinas BNP-tillväxt för 2024”, säger Cortesi. ”Digitaliseringen framstår som en nyckelkraft, som väntas stärka BNP med cirka 3,3%. Övergången till gröna energikällor, inklusive solkraft, vindkraft och elfordon, väntas ge ytterligare 1,7%. Samtidigt väntas konsumtionsutgifter, särskilt inom resor och restauranger, bidra med 0,4%. Fastighetsbranschen och relaterade branscher drar däremot för närvarande ned BNP-tillväxten med 1,4%.”

Kina förändras och är inte nedåtgående

”Kina går igenom en utdragen nedgångscykel och de nuvarande utsikterna är fortfarande osäkra”, enligt Federated Hermes Cook. ”Riskerna är välkända: avtagande tillväxt, fortsatta spänningar med USA, lågt konsumentförtroende som i sin tur orsakas av den svaga fastighetsmarknaden, anemiska investeringar i den privata sektorn och stigande lokal statsskuld. Hittills har regeringens svar varit halvhjärtat. Vi tror dock att landet befinner sig i en fas av nödvändig övergång snarare än en långsiktig nedgång”, fortsätter förvaltaren.

”Denna förändring i den ekonomiska mixen bör i sin tur leda till bättre avkastning för företagen. Vi är fortsatt optimistiska om att Kina kan lyckas omvandla sin ekonomi, även om det kommer att ta tid och aldrig kommer att vara smärtfritt”, säger Cook och tillägger att ’den utbredda pessimismen om Kinas ekonomi och marknader verkar överdriven’.

”Regeringen har aviserat flera stimulansåtgärder, men ingen har ännu varit så effektiv som förväntat”, sade Theresa Zhou, förvaltare av Fidelity Sustainable China A Shares Fund, till Morningstar förra veckan . ”Detta visar att regeringen är ovillig att genomföra aggressiva stimulansåtgärder, utan fokus ligger snarare på en stegvis politik och ekonomisk omvandling. Detta har påverkat marknadssentimentet negativt.”

Pekings mål är tydligt: att få fart på övergången från ”tillväxt till varje pris” till ”tillväxt av hög kvalitet”. För att uppnå detta vill regeringen flytta den ekonomiska tillväxten från traditionella lågavkastande sektorer, som infrastruktur och fastigheter, till konsumtion och högteknologiska industrier med högt förädlingsvärde.

”De politiska beslutsfattarna har ökat stödet till denna kämpande marknad, men dessa åtgärder är inte avsedda att kickstarta en förnyad acceleration av den ekonomiska tillväxten. Istället är målet att åstadkomma en stabilisering av fastighetsmarknaden för att underlätta en pågående, flerårig övergång till en ny tillväxtmodell som drivs av konsumtion och avancerad tillverkning”, enligt Zhou.

Contrarian-satsning eller värdefälla?

Och det är här som marknaden är uppdelad mellan dem som tycker att den kinesiska marknaden är en för bra contrarianmöjlighet för att missa och dem som bara ser den som en värdefälla.

Om en stor del av de internationella handlarna anser att Kina är ”oinvesterbart” kan det finnas goda skäl till det. De globala investeringsflödena verkar stödja detta, med så mycket som 17,1 miljarder USD som tagits ut ur Kinas öppna aktiefonder av investerare över hela världen under de senaste 12 månaderna, inklusive fonder som är exponerade mot A-aktier.

Men alla delar inte denna uppfattning.

”Vi tror att kinesiska aktier är attraktiva på medellång sikt och att investerare snarare än att försöka tajma marknaden bör använda fundamenta och värderingar som en guidebok”, säger Zheng på T. Rowe Price.

”Den kinesiska marknaden är enorm och har en enorm mångfald. Det finns en enorm skillnad i värderingar och tillväxtutsikter mellan olika branscher. Många företag går bra och handlas till attraktiva värderingar. Nedväxlingsprocessen är visserligen smärtsam, men den är cyklisk till sin natur och det finns utrymme för en stark utveckling när ekonomin väl stabiliseras.”

Fundamenta är nyckeln

Fidelitys Zhou ”skulle rekommendera investerare att fokusera på bottom-up-möjligheter i högkvalitativa aktier med starka grunder som har påverkats av den urskillningslösa utförsäljningen”.

”Vi är glada att ha företag som vi bedömer vara felprissatta och kommer tålmodigt att vänta, ofta samla in en utdelning medan vi gör det”, säger Federated Hermes Cook. ”För närvarande råder det ingen brist på sådana företag i Kina. Även om Kina fortsätter att möta motvind, är den nuvarande avvägningen mellan risk och avkastning fortfarande ett mycket attraktivt förslag för investerare.”

”Sammantaget”, fortsätter Cook, ”tror vi att kinesiska aktier utgör en bördig jaktmark för konträra investerare och - mot bakgrund av de anmärkningsvärt attraktiva värderingar som erbjuds - är vi optimistiska om att investerare bör kunna njuta av en tilltalande framtida utveckling på alla rimliga långsiktiga tidshorisonter.”

Vart hittar man möjligheter bland kinesiska aktier?

Men inom vilka sektorer finns de mest attraktiva möjligheterna för investerare i Kina i dag? ”Vi fortsätter att hitta företag som erbjuder stark tillväxt oavsett den ekonomiska miljön, till exempel musik på nätet, köpcentrumoperatörer och rekrytering på nätet”, säger Zheng.

”Ett annat tema som vi har inriktat portföljen mot på senare tid är att hitta företag som är väl positionerade för att ta vara på tillväxtmöjligheter som uppstår till följd av cykliska uppgångar i deras branscher, eller till följd av utbudsbegränsningar eller nya produktcykler, vilket gör dem mindre beroende av den bredare ekonomin”, fortsätter Zheng. ”Till exempel har skeppsbyggnadsindustrin gått igenom flera år av utbudsminskningar, så de som överlevt drar nytta av en ökad efterfrågan. Några av de skeppsbyggare vi äger har sina varv fyllda med order fram till 2027.”

”Underpenetrerade konsumentindustrier, som sportkläder och kosmetika, kommer att expandera på lång sikt, drivet av växande inhemska varumärken och alltmer sofistikerade kunder”, säger Zhou. ”Trots motvind från makrohåll är stabila tillväxtsektorer som spel, utbildning och upplevelsebaserad konsumtion som resor fortfarande framgångsrika”, fortsätter hon.

Cook, å andra sidan, anser att ”exportörer som är globalt konkurrenskraftiga och inhemskt fokuserade företag i mer konsoliderade branscher med starkare prisdisciplin är bättre positionerade i den nuvarande miljön”. För närvarande, förklarar han, ”har vi inga banker eller fastighetsutvecklare i vår portfölj, och många av våra innehav har betydande och växande verksamheter utanför Kina som bidrar till att minska valutarisken. Istället för att äga direkta fastighetsaktier äger vi för närvarande andra proxybolag som ger cyklisk makroexponering - till exempel cementaktier.”

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
T. Rowe Price China Evolution Equity A7,12 USD-0,68Rating

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar