Inför Riksbankens räntebesked: "Dubbelsänkning mer sannolik än marknaden tror"

En räntesänkning vid septembermötet har varit väntad länge, men nu spekuleras det om en eventuell dubbelsänkning 

Johanna Englundh 2024-09-20 | 9:29
Facebook Twitter LinkedIn

 Riksbanken

Riksbanken sänkte styrräntan för första gången i maj sedan den rekordsnabba räntehöjningscykeln tog fart våren 2022. Efter ett uppehåll i juli kom den andra räntesänkningen vid augustimötet, och nu väntas en tredje på onsdag. Med en inflationstakt som bromsat in snabbare än väntat kan kommande räntesänkningar dock bli kraftigare än ekonomer tidigare förutspått. 

Styrräntan i Sverige

• Ligger för närvarande på 3,50% 
• Nästa räntesänkning väntas 25 september med 0,25 procentenheter
• Följande räntebesked i år är 7 november och 19 december

"Räntesänkning i september utan tvekan"

Den svenska inflationstakten enligt KPIF, Konsumentprisindex med fast ränta och den målvariabel som Riksbanken använder sig av, kom för den tredje månaden i rad in under Riksbankens målnivå på 2% i augusti. Inflationstakten på 1,2% var även lägre än vad storbankerna hade prognostiserat och nu väntar tveklöst en räntesänkning av Riksbanken på onsdag. 

"Räntesänkningar ligger definitivt i pipeline. Inflationen är låg, den svenska ekonomin står fortfarande stilla och arbetslösheten har stigit. Dessutom har räntorna sjunkit globalt och den svenska kronan verkar stå på fastare mark. Trycket på att sänka räntan i snabb takt har ökat och kommer sannolikt att öka ytterligare framöver. Det väcker frågan om hur snabbt Riksbanken kommer att lätta på penningpolitiken", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Även SEB.s internationella chefsstrateg Amanda Sundström och svenska chefsstrateg Olle Holmgren tror på en räntesänkning på torsdag. De lyfter fram att kärninflationen har varit i linje med Riksbankens prognos, men fallande energipriser har pressat KPIF en bra bit under Riksbankens estimat och väntas falla ned mot 1% under det fjärde kvartalet

"Kärninflationen fortsätter att vara huvudfokus för politiken, men den låga inflationen är också viktig, särskilt eftersom inflationsförväntningarna faller under målet. Exempelvis sjönk den förväntade 2-åriga inflationen i Prosperas kvartalsvisa undersökning till 1,8% i september", skriver Amanda Sundström och Olle Holmgren inför räntebeskedet. 

 

Dubbelsänkning allt mer troligt i höst

Att Riksbanken levererar en räntesänkning i september är således allmänt förväntat, men nu spekuleras det om huruvida direktionen är redo att lätta på bromsen lite snabbare än tidigare kommunicerat. 

SEB:s internationella chefsstrateg Amanda Sundström och svenska chefsstrateg Olle Holmgren förväntar sig en sänkning på 25 punkter vid septembermötet, men utesluter samtidigt inte en så kallad dubbelsänkning på 50 punkter. 

"Det bör noteras att en räntesänkning med 50 punkter redan i september definitivt är möjlig och vi tror att sannolikheten är betydligt högre än de 4 punkter (16%) som marknaden prissätter. Det är en hårfin fråga, men en sänkning med 50 punkter i september skulle gå stick i stäv med signalerna vid mötet i augusti", resonerar strategerna som samtidigt noterar att deras huvudscenario nu är en sänkning med 50 punkter i november.

För att en dubbelsänkning skulle ligga i korten skulle det enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman krävas att ekonomin bromsar in snabbt och att arbetslösheten stiger mer tydligt. Deras scenario prisar in sänkningar på 0,25 procentenheter vid samtliga tre möten i år. Om inflationen eller prisplaner skulle vända upp igen, samtidigt som kronan åter försvagas, skulle det å andra sidan kunna innebära att Riksbanken avvakatar med en räntesänkning vid ett av hösten möten, skriver chefsekonomen i Handelsbankens senaste konjunkturprognos. 

Torbjörn Isaksson lutar också mot en sänkning på 25 punkter på onsdag, och hänvisar till att Erik Thedéen tidigare betonat vikten av att vara förutsägbar där Riksbanken främst signalerat 25 punkters sänkningar. Men i samband med att amerikanska centralbanken Federal Reserve sänkte räntan med 50 punkter under onsdagen menar han att dörren även öppnades för fler centralbanken att sänka kraftigare under hösten.  

"Mot bakgrund av inflationsutsikterna och lägre räntor globalt kan det alltså inte uteslutas att Riksbankens räntebana kommer att indikera en viss sannolikhet för en större räntesänkning inför det penningpolitiska mötet i november. Andra centralbankers agerande är centralt", skriver Torbjörn Isaksson. 

Hur mycket har BoE, SNB och SRB sänkt räntorna?

Swiss National Bank ledde vägen bland de större europeiska centralbankerna med en räntesänkning på 0,25 procentenheter i mars och ytterligare en i juni. Bank of England var sist ut och började sänka räntan först vid sitt möte i augusti. Riksbanken sänkte styrräntan för första gången i maj. Så här ser ränteläget ut hos några viktiga centralbanker i Europa just nu: 

Hur mycket kommer Riksbanken att sänka räntan? 

Efter en lång period av nollräntor, såväl som minusräntor, ställer sig många frågan hur mycket Riksbanken kommer sänka räntan framöver. Vad är det nya normala, och kommer vi någonsin gå tillbaka till minusräntor? 

Enligt storbankernas prognoser är svaret tydligt: vi kommer inte gå tillbaka till nollräntor eller minusräntor på ett bra tag.

Under nästa år förutspår SEB att Riksbanken kommer sänka styrräntan till 2,00%, och låta den ligga kvar på den nivån trots att de ser en inflation som kommer ligga marginellt under målet vid denna tidpunkt. 

Nordea är inne på samma spår och ser en styrränta på 2,00% till sommaren 2025, men flaggar för att "det är lätt att skissa på scenarion där inflation och styräntor är lägre än förväntat nästa år". 

Exakt vilken nivå som Riksbanken ser som det långsiktigt normala är dock höjt i dunkel, en bedömning som Christina Nyman anser spelar stor roll för ränteprognosen de kommande åren. Handelsbanken ser däremot en normal styrränta i Sverige som ligger runt 2,25% de närmaste åren. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar