Ska man satsa på aktivt förvaltade fonder på tillväxtmarknader?

Passiva fonder är ett alternativ som allt fler investerare på tillväxtmarknaderna väljer. Men under nedgångsperioder kan aktiva förvaltare göra hela skillnaden

Valerio Baselli 2024-09-17 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

emerging markets

Marknaderna i utvecklingsländerna har traditionellt ansetts vara idealiska för kunniga aktieplockare, eftersom de vanligtvis är mindre likvida och effektiva än utvecklade marknader. Och vissa befinner sig i ett skede där det fortfarande är möjligt att hitta ”dolda pärlor” som ofta ännu inte ingår i de index som följs av passiva fonder.

Men är detta verkligen fallet?

Om man tittar på data skulle man kunna förlåta någon om man säger ”inte alltid, inte överallt”. Det är här Morningstars European Active/Passive Barometer, en halvårsrapport som mäter utvecklingen för aktiva respektive passiva fonder med säte i Europa i respektive Morningstar-kategori, kan vara till hjälp. Rapporten omfattar nästan 26.000 fonder som står för ungefär hälften av den totala europeiska fondmarknaden, och den senaste utgåvan har data fram till slutet av juni 2024.

Aktier på tillväxtmarknader hade ett positivt första halvår 2024 och lyckades till och med överträffa aktieindex för globala utvecklade marknader under andra kvartalet. Den minskade oron för Kina och nedtoningen av förväntningarna på amerikanska räntesänkningar hjälpte till. I Morningstars studie står det att ”passiva fonder tog tillvara hela uppsidan och gjorde det svårare för aktiva förvaltare att överträffa”.

Detta är motsatsen till vad vi såg 2023. Eftersom Kina hade blivit synonymt med underavkastning fann förvaltare i kategorin globala tillväxtmarknader ett enkelt sätt att slå passiva alternativ genom att inta en försiktig hållning till det asiatiska landet.

Den ettåriga framgångsgraden för aktiva förvaltare i denna kategori uppgick till 40,2% i juni, ned från 46,3% i december 2023, medan den tioåriga framgångsgraden i stort sett var oförändrad på 28%. Framgångsgrad definieras som när aktiva fonder överträffar sina passiva motsvarigheter under en viss tidsperiod.

Tabellen ovan visar den genomsnittliga framgångsgraden för de stora kategorierna av aktier på tillväxtmarknaderna, som visar mycket olika resultat, vilket gör det svårare att dra en bestämd slutsats.

För indiska aktier nådde aktiva förvaltare stora framgångar under de senaste 10 åren (53,4%). Aktiva aktieförvaltare i Kina gjorde ännu bättre ifrån sig under de senaste 5 åren (62,6%). Med detta sagt är detta de enda två fall där aktiva förvaltares framgångar ligger över 50%.

Aktiva investerares flykt från tillväxtmarknader

Den pessimism som vilar över tillväxtmarknaderna, särskilt Kina, återspeglas i de utflöden som exponerade fonder har upplevt. Under det senaste året har investerare löst ut 11,4 miljarder euro från aktivt förvaltade globala tillväxtmarknadsfonder med säte i Europa (data per den 31 juli 2024).

Under samma period tog dock passiva fonder i samma kategori in 4 miljarder euro i nettoinflöden, vilket innebär en organisk tillväxt på 2,55%.

Kärnan i debatten om aktiv/passiv: Kostnader

”Den konventionella visdomen säger att aktiva förvaltare borde ha högre framgång på mindre effektiva marknader, som till exempel tillväxtmarknaderna. Men data visar faktiskt en annan historia”, säger Monika Calay, chef för analys av passiva strategier på Morningstar.

Under både korta och långa perioder har aktiva förvaltares framgångar på tillväxtmarknader varit lägre än 50%, vilket innebär att passiva fonder överträffar.

Det främsta skälet är kostnaden, fortsätter Calay. ”Faktum är att aktiva förvaltare är dyra i den här kategorin, fem-sex gånger dyrare än sina passiva motsvarigheter.” Som exempel kan nämnas att passiva aktiefonder för tillväxtmarknader brukar ta ut mellan 18 och 60 punkter (0,18-0,60%), medan den genomsnittliga avgiftsnivån för aktiva fonder är 1,8%.

Ineffektiviteten hos passiva fonder

Om man tittar på regionala index som FTSE Emerging Index eller MSCI Emerging Markets, som är de mest använda jämförelseindexen, är den största oron koncentrationen till ett litet antal länder. Som exempel kan nämnas att Kina, Taiwan och Indien står för cirka 60% av den totala portföljvikten i dessa index. Aktiva förvaltare har också stora allokeringar till enskilda länder, men i teorin beror det på att de förhoppningsvis genomför grundläggande analyser som underbygger dessa vikter.

”Vi är också oroade över politiska risker. En illustration av detta var mars 2022, då Ryssland i princip ströks ur dessa index, vilket ledde till att kapitalförvaltarna var tvungna att skriva ned dessa positioner till noll”, tillägger Calay. ”Det finns därför verkliga farhågor när det gäller att välja passiva fonder, men det finns vissa aspekter av dessa strategier som fortfarande är attraktiva.”

På en svag marknad gör aktiva fonder skillnad

När vi tittar på data är det bara cirka 24% av de aktiva förvaltarna i kategorin Emerging Markets Equity som överlever och överträffar sina passiva motsvarigheter efter 15 år. Att identifiera en skicklig fondförvaltare i denna tillgångsklass är alltså inte så lätt som det kan verka. Och antalet aktiva fonder som har stängts eller fusionerats under de senaste 10 åren är cirka 40% i dessa kategorier.

”Det är en vanlig missuppfattning att ineffektiviteten på tillväxtmarknaderna gör det lättare att hitta skickliga aktiva förvaltare, och investerare som vill få tillgång till detta tillgångsslag måste fortfarande genomföra sin due diligence”, förklarar Morningstars analytiker.

Men den senaste tidens utveckling har varit mer positiv för aktiva förvaltare inom detta område.

”Under 2023 har vi sett en ökad framgång för aktiva förvaltare i kategorin tillväxtmarknader. Och det beror på att de har varit strategiska i sin landallokering. De har varit försiktiga när det gäller Kina och optimistiska när det gäller Brasilien, och dessa satsningar har varit till deras fördel”, säger Calay.

Dessa trender fortsatte under 2024: om man rankar globala aktiefonder för tillväxtmarknader med säte i Europa efter avkastning hittills i år (per den 9 september) hittar man den första passiva fonden på 17:e plats. Bland de 50 (av totalt 740) bäst presterande fonderna sedan början av året finns det dessutom bara fyra passiva strategier, vilket visar att aktiva förvaltares försiktighet kan göra hela skillnaden under ”bear”-faser.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar