Fondförvaltarnas favoritaktier på tillväxtmarknaderna

Dessa 10 aktier är vanliga val bland de högst rankade EM-fonderna som är tillgängliga för europeiska investerare

Johanna Englundh 2024-09-17 | 9:41
Facebook Twitter LinkedIn

 global map

De bäst presterande tillväxtmarknadsfonderna tillgängliga för investerare i Europa har alla några gemensamma aktier i portföljerna.

De 10 bästa aktierna hos de bästa EM-fondförvaltarna

Det här är de mest populära aktierna som valts av de bästa fondförvaltarna, enligt deras senaste portföljuppdateringar. All Morningstar-data som ingår i denna artikel är från och med den 12 september 2024 och alla 18 fonder som granskas har en Morningstar Medalist Rating på Gold.

Denna lista omfattar aktier som är undervärderade, rättvist värderade eller övervärderade idag.

• Taiwan Semiconductor Manufacturing (2330
• Tencent Holdings (00700)
• Samsung Electronics (005930)
• SK Hynix (000660)
• HDFC Bank (HDFCBANK)
• MercadoLibre (MELI)
• Tata Consultancy Services (TCS)
• Antofagasta (ANTO)
• Phoenix Mills (503100)
• Reliance Industries (RELIANCE)

Här är vad du behöver veta om varje aktie, tillsammans med några kommentarer från Morningstar-analytikern som täcker den.

Taiwan Semiconductor Manufacturing

• Antal toppförvaltare med aktien i portföljen: 14
Price/Fair Value: 0,65
Morningstar Economic Moat Rating: Wide
Morningstar Uncertainty Rating: Medium
Morningstar Fair Value Estimate: 1380.00 TWD
Sector: Technology 
Morningstar Rating: ★★★★★

Taiwan Semiconductor Manufacturing är världens största kontraktstillverkare av chip med en marknadsandel på över 60%. Företaget tillverkar integrerade kretsar åt kunder baserat på deras egenutvecklade IC-design. Företaget har länge dragit nytta av att halvledarföretag runt om i världen har övergått från att vara tillverkare av integrerade komponenter till att bli fabrikslösa konstruktörer. TSMC, liksom alla tillverkare, tar på sig kostnaderna och kapitalutgifterna för att driva fabriker på en mycket cyklisk marknad för sina kunder. Konjunkturkänsligheten beror på att tillverkarna tenderar att öka kapaciteten under tider med stark efterfrågan, vilket kan leda till underutnyttjande under lågkonjunkturer som hämmar lönsamheten.

Vi noterar två långsiktiga tillväxtfaktorer för TSMC. För det första förväntas konsolideringen av halvledarföretag skapa efterfrågan på integrerade system som tillverkas med de mest avancerade noderna. För det andra kan den organiska tillväxten inom artificiell intelligens, Internet of Things och högpresterande datorsystem pågå i decennier. AI och HPC spelar en central roll när det gäller att snabbt bearbeta data från människor och maskiner för att lösa komplexa problem som autonom körning och språkbearbetning, vilket har ökat behovet av mer energieffektiva chip. Billigare halvledare har gjort det möjligt att integrera sensorer, styrenheter och motorer för att förbättra effektiviteten i hem, kontor och fabriker.

Vi tror att TSMC:s breda vallgrav härrör från dess kostnadsfördel och immateriella tillgångar, som realiseras från dess ledande position inom processteknik, eller noder.

Läs Morningstars fullständiga rapport om Taiwan Semiconductor Manufacturing

Tencent Holdings 

• Antal toppförvaltare med aktien i portföljen: 10
• Price/Fair Value: 0,53
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High
• Morningstar Fair Value Estimate: 704.00 HKD
• Sector: Communication Services
• Morningstar Rating: ★★★★★

Under det senaste decenniet har Tencent dragit nytta av branschens skifte mot mobilspel. Företaget äger några av världens mest populära titlar, som Honor of Kings och PUBG Mobile. Hittills är spel fortfarande Tencents primära intäktsmodell - eftersom vi uppskattar att mer än 40% av koncernens rörelseresultat kommer från detta segment. Tencent bör fortsätta att utnyttja sin oöverträffade tillgång till användardata och finansiella kapital för att skapa innovativa, högkvalitativa och långcykliska spel med en mobil-först-strategi.

Förutom spel är andra viktiga verksamheter under Tencent-imperiet WeChat, QQ, WePay, musikstreaming, on-demand cloud och en mängd andra satsningar. Vi ser ett enormt outnyttjat värde i WeChat som fortsätter att öka intäktsgenereringen genom reklam och fungerar som en viktig gateway för andra internettjänster (betalning, leverans, försäkring och så vidare) som vill komma åt de över 1,2 miljarder WeChat-användarna.

Tencents breda vallgrav är främst baserad på nätverkseffekter kring dess massiva användarbas.

Läs Morningstars fullständiga rapport om Tencent Holdings

Samsung Electronics

• Antal toppförvaltare med aktien i portföljen: 9
• Price/Fair Value: 0,72
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium
• Morningstar Fair Value Estimate: 90.000
• Sector: Technology
• Morningstar Rating: ★★★★

Samsung Electronics har varit en fantastisk tillväxthistoria då företaget har etablerat sig som den tydliga globala ledaren inom smartphones under det senaste decenniet, efter att ha lyckats bli den globalt ledande tillverkaren av platt-TV under 2000-talet. Vi ser dock inte någon ekonomisk vallgrav i bolagets verksamhet inom konsumentelektronik, eftersom dessa produkter är mogna och svåra att differentiera, och är utsatta för hård konkurrens från kinesiska tillverkare. Till skillnad från konkurrenten Apple har Samsung enligt vår uppfattning inte ett ekosystem som hindrar användarna från att byta till andra varumärken.

Samtidigt tror vi att Samsungs halvledarverksamhet kommer att förbli vinstdrivande på längre sikt, drivet av den robusta tillväxten av datatrafik. Samsung ledde den globala halvledarindustrin i termer av intäkter under 2017 och petade därmed ner Intel från förstaplatsen för första gången sedan 1992. Enligt Omdia blev Samsung den största leverantören av DRAM i mitten av 90-talet och har nu en marknadsandel på 42% 2022. Företaget är också världens största leverantör av NAND med en marknadsandel på 34% 2022. Efterfrågan på minnen har ökat tack vare spridningen av digitala enheter, som bärbara datorer och smartphones, under de senaste två decennierna. Vi tror att de nya telekomstandarderna inte bara kommer att möjliggöra rikare innehåll på befintliga enheter, utan också kommer att sätta fart på digitaliseringen i branscher utanför IT-sektorn, vilket kommer att fortsätta driva på tillväxten i datatrafiken. Vi tror att big data-trenden kommer att accelerera till följd av efterfrågan på artificiell intelligens.

På grund av tekniska hinder blir de kostnader som krävs för att uppnå högre kapacitet per minne mycket högre än tidigare, vilket har tvingat mindre aktörer att dra sig tillbaka från marknaden. Vi tror att Samsung kommer att behålla sin kostnadsfördel, som härrör från en bättre produktmix, understödd av tekniska fördelar och ökade forsknings- och utvecklingskostnader.

Vi tilldelar Samsung Electronics en smal vallgrav, eftersom vi anser att Samsungs ledande position på minnesmarknaden utgör en ekonomisk vallgrav, trots att verksamheten är råvaru- och högcyklisk.

Läs Morningstars fullständiga rapport om Samsung Electronics

SK Hynix 

• Antal toppförvaltare med aktien i portföljen: 10
• Price/Fair Value: 0,95
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Morningstar Uncertainty Rating: High
• Morningstar Fair Value Estimate: 165.000 KRW
• Sector: Technology
• Morningstar Rating: ★★★

SK Hynix är den näst största halvledartillverkaren i Sydkorea efter Samsung Electronics. Bolagets huvudsakliga verksamhet är minne och lagring som används i olika elektroniska enheter; smartphones, servrar och PC är viktiga applikationer.

På grund av sin höga cyklicitet och sin råvarukaraktär har minnesbranschen varit extremt konkurrensutsatt. DRAM, Dynamic Random Access Memory, ger höghastighetsdatalagring och -hämtning som är nödvändig för att processorer ska fungera. NAND flash-produkter används som lagring eftersom de lagrar data när strömmen är avstängd. På grund av den växande datatrafiken ökar den genomsnittliga storleken på DRAM och NAND per enhet varje år, och därför fokuserar minnesleverantörerna på mikrofabrikation av kretsar, vilket bidrar till att förbättra minnesdensiteten och därmed sänker produktionskostnaden per data. På grund av tekniska svårigheter går dock skalningen av DRAM långsammare, vilket leder till att de kapitalutgifter som krävs för att uppnå bittillväxten blir högre, vilket tvingar bort mindre aktörer från marknaden och driver på konsolideringen av branschen.

SK Hynix är den näst största DRAM-leverantören globalt, med en andel på cirka 28%, och den femte största NAND-leverantören globalt, med en andel på cirka 19%. Vi uppskattar att 65%-70% av företagets intäkter och större delen av dess vinst kommer från DRAM. Även om vi är medvetna om att det finns en betydande skillnad mellan branschledaren Samsung Electronics och företag på andra plats, som SK Hynix och Micron, tror vi att de tekniska hindren och de högre kostnaderna för forskning och utveckling kommer att fungera som inträdesbarriärer för andra aktörer som kommer in på marknaden.

Vi ger SK Hynix betyget ”ingen vallgrav” eftersom vi inte tror att företaget kan skapa sig en konkurrensfördel inom minneshalvledare, särskilt inte jämfört med större rivaler som Samsung.

Läs Morningstars fullständiga rapport om SK Hynix

HDFC Bank 

• Antal toppförvaltare med aktien i portföljen: 6
Quantitative Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Quantitative Morningstar Uncertainty Rating: Very High
• Quantitative Fair Value Estimate:1864,55 INR
• Sector: Financial Services
• Quantitative Morningstar Rating: ★★★

Aktien täcks inte av Morningstar Equity Research. Morningstars kvantitativa betyg för aktier genereras med hjälp av en algoritm som jämför företag som inte bevakas av analytiker med jämförbara företag som får analytikerdrivna betyg.

HDFC Bank är ett indiskt bank- och finansföretag med huvudkontor i Mumbai. Det är Indiens största bank inom den privata sektorn sett till tillgångar och för närvarande världens tolfte största bank sett till börsvärde.

MercadoLibre 

• Antal toppförvaltare med aktien i portföljen: 6
• Price/Fair Value: 1,24
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High
• Morningstar Fair Value Estimate: 1650.00 USD
• Sector: Consumer Cyclical
• Morningstar Rating: ★★

MercadoLibre har positionerat sig som en one-stop-lösning för latinamerikansk handel. Under de senaste åren har företaget utvecklat ett omfattande ekosystem av ömsesidigt förstärkande tjänster, med en central marknadsplats som stöds av en betalnings- och utlåningsdel (Mercado Pago och Mercado Credito), en förstklassig fraktlösning (Mercado Envios) och en alltmer robust annonsplattform (Mercado Ads). Med i princip hela företagets plattforms bruttovolym av varor som kanaliseras genom egna betalningsvägar och skickas via Envios, har marknadsplatsoperatören effektivt tagit itu med två av de största smärtpunkterna inom e-handel.

Vi anser att företagets främsta utmaningar framöver är desamma som tidigare: att öka penetrationen av e-handelslösningar, skapa operativ hävstångseffekt inom frakt- och betalningslösningar och fortsätta att förbättra användarupplevelsen på plattformen, vilket gör att hindren för framgång blir högre för konkurrenterna.

Enligt vår uppfattning har MercadoLibre byggt en bred ekonomisk vallgrav runt sitt latinamerikanska ekosystem för e-handel (vilket innebär överavkastning under 20 år), och drar nytta av ett snabbt växande nätverk av köpare och säljare på sin plattform, privilegierad tillgång till konsumenttransaktionsdata och byteskostnader när säljare och köpare i allt högre grad är beroende av företagets bredare utbud av tjänster.

Läs Morningstars fullständiga rapport om MercadoLibre

Tata Consultancy Services 

• Antal toppförvaltare med aktien i portföljen: 4
• Price/Fair Value: 1,47
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium
• Morningstar Fair Value Estimate: 3050.00 INR
• Sector: Technology
• Morningstar Rating: ★

Tata Consultancy Services är en ledande global leverantör av IT-tjänster som tillhandahåller den typiska menyn av erbjudanden, från programvaruimplementering till rådgivning om digital omvandling till service av affärsverksamhetsteam. Till skillnad från de flesta av sina konkurrenter, som har en smal vallgrav, anser vi att Tata har en bred ekonomisk vallgrav, eftersom vi tror att företaget drar nytta av omställningskostnader och immateriella tillgångar, i likhet med andra konkurrenter i branschen, samt kostnadsfördelar. Medan företaget genomgår motvind som en branschomfattande arbetskraftsbrist, tror vi att företagets stabila vallgrav kommer att förbli säker. Under tiden kommer satsningar på industriteknik med högre värde att bidra till att säkerställa att Tata är en över genomsnittlig mottagare av betydande tillväxttrender inom IT-tjänstesektorn i stort.

Även om det i många avseenden finns en kuslig likhet mellan Tata och dess indiska konkurrenter inom IT-tjänster - Wipro och Infosys - till exempel när det gäller deras erbjudanden, offshore-mix eller avgångsfrekvenser, sticker Tata ut när det gäller sin storlek. Företagets intäkter är betydligt större än Infosys och Wipro, och det har sina fördelar.

TCS är inte ovanligt för att vara en IT-tjänsteleverantör som kan skryta med omställningskostnader och immateriella tillgångar. Dessa grundar sig på den stora störning som kunderna skulle uppleva när de byter leverantör av IT-tjänster samt TCS specialiserade kunskap om de branschvertikaler som företaget vänder sig till och den särskilda kunskapen om kundernas komplexa nät av IT-ledningar. Men förutom dessa två källor till vallgrav tror vi att TCS drar större nytta av kostnadsfördelar än sina indiska konkurrenter inom IT-tjänster, på grund av sin storlek och sin förmåga att sprida fasta kostnader över sin stora kundbas - utöver den kostnadsfördel TCS har på grund av sin arbetsarbitragemodell. Sammantaget kommer denna skala, som gör att TCS:s kostnadsfördel är större än konkurrenternas, enligt vår uppfattning bara att bidra till att upprätthålla TCS:s konkurrensfördel, eftersom fler företag ser värdet av leverantörskonsolidering och TCS:s skala ytterligare förbättrar bolagets immateriella tillgångar.

Läs Morningstars fullständiga rapport om Tata Consultancy Services

Antofagasta 

• Antal toppförvaltare med aktien i portföljen: 4
• Quantitative Morningstar Economic Moat Rating: None
• Quantitative Morningstar Uncertainty Rating: High
• Quantitative Fair Value Estimate: 20.52 GBX
• Sector: Basic Materials
• Quantitative Morningstar Rating: ★★★★

Aktien täcks inte av Morningstar Equity Research. Morningstars kvantitativa betyg för aktier genereras med hjälp av en algoritm som jämför företag som inte bevakas av analytiker med jämförbara företag som får analytikerdrivna betyg.

Antofagasta är ett Londonbaserat chilenskt gruvbolag. Det är ett av de viktigaste konglomeraten i Chile med aktieinnehav i Antofagasta Minerals, järnvägen från Antofagasta till Bolivia, Twin Metals i Minnesota och andra joint ventures för prospektering i olika delar av världen. Antofagasta är noterat på London Stock Exchange och ingår i FTSE 100 Index.

Phoenix Mills 

• Antal toppförvaltare med aktien i portföljen: 4
• Quantitative Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Quantitative Morningstar Uncertainty Rating: High
• Quantitative Fair Value Estimate:3231.25 INR
• Sector: Real Estate
• Quantitative Morningstar Rating: ★★★

Aktien täcks inte av Morningstar Equity Research. Morningstars kvantitativa betyg för aktier genereras med hjälp av en algoritm som jämför företag som inte bevakas av analytiker med jämförbara företag som får analytikerdrivna betyg.

Phoenix Mills är en ledande utvecklare och operatör av köpcentrum i Indien med cirka 0,64 miljoner kvadratmeter butiksyta fördelat på 9 köpcentrum i 6 av Indiens största städer. 

Reliance Industries 

• Antal toppförvaltare med aktien i portföljen: 6
• Quantitative Morningstar Economic Moat Rating: None
• Quantitative Morningstar Uncertainty Rating: High
• Quantitative Fair Value Estimate: 2984.46 INR
• Sector: Energy
• Quantitative Morningstar Rating: ★★★

Aktien täcks inte av Morningstar Equity Research. Morningstars kvantitativa betyg för aktier genereras med hjälp av en algoritm som jämför företag som inte bevakas av analytiker med jämförbara företag som får analytikerdrivna betyg.

Reliance Industries är ett indiskt multinationellt konglomerat med huvudkontor i Mumbai. Verksamheterna omfattar energi, petrokemi, naturgas, detaljhandel, underhållning, telekommunikation, massmedia och textilier. Reliance är det största börsnoterade företaget i Indien sett till börsvärde och intäkter.

Metodik - filtrering av de hetaste EM-aktierna

För att skapa vår topp 10 har vi granskat Morningstar Direct-data för aktivt förvaltade öppna fonder som är till salu i Europa i Morningstars kategorier Global Emerging Markets Equity och Global Emerging Markets Small/Mid-Cap Equity. Vi filtrerade sedan listan så att den endast innehöll fonder med en Morningstar Medalist Rating på Gold.

18 separata fondportföljer klarade vår screening. Vi sammanställde sedan portföljerna för att hitta de 10 mest populära aktierna (enligt portföljkoncentration och antal fonder som äger aktien) i alla fondportföljer.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Antofagasta PLC1 824,00 GBX2,62
HDFC Bank Ltd1 713,55 INR1,11
MercadoLibre Inc2 102,64 USD1,37Rating
Phoenix Mills Ltd3 391,00 INR-1,57
Reliance Industries Ltd2 938,10 INR0,38
Samsung Electronics Co Ltd64 400,00 KRW0,00Rating
SK Hynix Inc162 800,00 KRW0,00Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd960,00 TWD2,13Rating
Tata Consultancy Services Ltd4 302,05 INR-1,01Rating
Tencent Holdings Ltd388,60 HKD2,26Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar