EM-fonder: Det handlar inte längre bara om Kina

De kinesiska aktiernas svaga utveckling har inneburit att deras vikt i portföljerna för aktiefonder på tillväxtmarknaderna har minskat, till förmån för Indien och Taiwan

Fernando Luque 2024-09-16 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

Brújula mercados emergentes

Att Kinas vikt har sjunkit i portföljerna för tillväxtmarknadsfonder bör inte komma som någon överraskning efter år av relativ underavkastning: Morningstar China TME-index har släpat efter Morningstar Emerging Markets TME-index under de senaste tre åren och förlorat 37,4% i euro jämfört med en förlust på cirka 2% för Emerging Markets-index.

Det intressanta är dock vilka länder som har gynnats av att Kinas popularitet hos investerarna har minskat och vilka aktier som har störst vikt i portföljerna hos de största aktivt förvaltade aktiefonderna på tillväxtmarknaderna.

Kategorin är så dominerad av passiva fonder att av de 10 största fonderna sett till förvaltat kapital inom kategorin Global Emerging Equity är de fem största passiva. För sex av dem ligger den största geografiska vikten på Kina.

Två av undantagen är Fidelity Emerging Markets och GQG Partners Emerging Markets, som kraftigt underviktar Kina till förmån för Indien, med 21,2% respektive 32,6%. De har också gemensamt att de ger Brasilien en mycket högre vikt än sina konkurrenter. Det latinamerikanska landet väger 9,0% i Fidelity-fonden och 12,4% i GQG-fonden.

Royal London EM ESG Fund och Robeco QI Emerging Conservative Equities har däremot sina största vikter i Taiwan.

Kinas fall och Indiens och Taiwans uppgång

Men vilket land har gynnats mest av Kinas nedgång i dessa fonder? Om vi tittar på portföljerna för tillväxtfonderna som helhet har Indien helt klart varit en av vinnarna. Dess vikt har stigit från 12,1% för tre år sedan till 17,6% i slutet av juli. Taiwan har också dragit nytta av Kinas minskande vikt och stigit från 13,6% i september 2021 till 17,1% i juli 2024. Sydkorea har å sin sida legat mer eller mindre stabilt på runt 11% under denna period.

 

De magnifika 3 EM-aktierna

Om man tittar på portföljerna för de största aktiefonderna på tillväxtmarknaderna finns det en trio aktier som återkommer: Taiwan Semiconductor, Tencent Holdings och Samsung Electronics. De är i nämnd ordning de tre största i MSCI Emerging Markets-indexet, vilket automatiskt innebär höga vikter i många passiva fonder, men de är också de tre största aktierna i aktivt förvaltade fonder.

Morningstarbetyg för Taiwan Semiconductor Manufacturing TSM

Analyst: Phelix Lee

 

Morningstarbety för Tencent  00700

Analyst: Ivan Su

 

Morningstarbetyg för Samsung Electronics SSNLF

Analyst: None

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Samsung Electronics Co Ltd DR1 212,00 USD0,25Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR167,28 USD-0,04Rating
Tencent Holdings Ltd380,00 HKD0,58Rating

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar