Teknikaktier i gungning: Den verklighetscheck som Europa behövde?

VIDEO: ASML, ARM Holdings och SAP har olika värderingar, men de är alla sårbara för en amerikansk tekniknedgång, men de gynnas också av AI-boomen

James Gard 2024-09-13 | 11:50
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

James Gard: Välkommen till Morningstar. Jag är glad över att få sällskap av Michael Field igen.

Michael, vi har haft en teknikutförsäljning och nu har vi haft en teknikåterhämtning. Så hur ser det ut för europeiska teknikinvesterare?

Michael Field: Jag tror att teknikinvesterare är bekymrade. När en sektor har rusat så mycket som den har gjort hittills i år och i viss mån har dragit med sig det övergripande indexet, finns det naturligtvis alltid en viss rädsla när aktier säljer av lite i Europa. Men värderingsmässigt är det tack och lov, om vi tittar på aktierna, inte en självklarhet att de behöver komma ner eller att värderingarna behöver justeras i slutändan.

Gard: Så du har valt ut tre aktier som ett slags ledstjärnor för den europeiska tekniksektorn. De är ASML, SAP och ARM, som tekniskt sett är ett brittiskt företag men noterat i USA. Så två av dem har haft riktigt starka vinster hittills i år, även inklusive försäljningen. Så SAP är upp 40%, ARM är upp 85%. Så försäljningen har inte riktigt registrerats.

Field: Till viss del. Om du har investerat de senaste månaderna kommer du naturligtvis inte att bli särskilt glad. Men i slutändan, om du har varit en långsiktig innehavare i historien, verkar det vara en blipp. Förväntningarna måste alltid anpassas till den faktiska situationen. Men om man tittar på den tillväxt som dessa företag uppvisar och den typ av strukturella berättelse på medellång sikt som de talar om, SAP med cloud computing, ARM och ASML med AI-aspekten, finns det mycket att vara optimistisk om även som aktieägare i dessa företag för närvarande.

Gard: Visst. Så, om vi börjar med ASML, visar det att vi bara är upp 5% hittills, så det har inte skjutit ut ljuset. Men enligt Morningstars mätningar är aktierna fortfarande undervärderade, men det är - ASML ses som ett slags epicentrum för europeisk teknik. Det är ett slags eko av NVIDIA. Inte riktigt NVIDIA:s framgångssaga ännu, men det ses i hög grad som en ledstjärna.

Field: Verkligen. Så jag tror att det alltid finns en fara med att hypa upp AI-aspekten av ASML, som definitivt inte är ett rent AI-spel. I slutändan tillverkar de halvledarmaskiner som tillverkar halvledare. Så det är i mångt och mycket ett andra derivat i den aspekten. Men det finns fördelar med det. De är inte enbart exponerade mot en sektor eller industri. De är ganska diversifierade över hela linjen. Och återigen talade vi om strukturella tillväxtberättelser på medellång sikt, och det här passar definitivt in på den räkningen.

Gard: Visst. Så, när vi går vidare till SAP, är det en aktie med smal vallgrav. Det är screening som övervärderat enligt mätvärden, men det är ett ganska starkt företag inom den tyska scenen.

Fält: Ja, verkligen. Jag tror att det är ett av de slags teknikföretag som tyskar och vi européer pekar på när det gäller jämförelser med USA och om vi har någon form av nationella mästare i det avseendet. Men titta, ja, värderingarna pekar på att det är övervärderat. Men jag tror att om man tittar på den underliggande tillväxten i bolaget så är den väldigt stark ur det perspektivet. Jag tror att det vi pekar på bara är att det finns en marginell skillnad i synen på vad marknaden förväntar sig nu för närvarande och vad företaget kan producera.

Gard: Visst. Och så vidare till ARM Holdings, jag vet att det är noterat på NASDAQ. Det är en aktie med bred vallgrav. Den handlas till en stjärna just nu. Så det har haft en uppgång på 85% i år, och aktierna har fördubblats sedan dess mycket hypade notering. Hur går det för investerarna? Eftersom det helt klart är en mottagare av hela den här tekniken - jag vill inte säga bandvagn - men verkligen entusiasm för allt som är tekniskt?

Field: Verkligen. Och lika mycket som vi pekade på tekniksektorn och europeiska aktier i allmänhet och sa att det fortfarande finns värde där, är ARM Holdings ett av de mer allvarliga exemplen där förväntningarna bara har gått långt före sig själva. Och vi talade om detta tidigare om när det gäller förväntningar och vi har ganska höga förväntningar inbyggda för den här aktien när det gäller marginaler som expanderar ganska kraftigt och intäktstillväxten fortsätter under ganska lång tid. Och vi kommer fortfarande till en värdering som är nästan hälften av vad aktien handlas idag. Så det kommer bara att visa dig hur höga förväntningarna är för detta företag för närvarande.

Gard: Visst. Så när jag tänker på det, jag menar, när det finns en försäljning, om det finns en annan försäljning, skulle du säga att företag som screenas som övervärderade av Morningstar-mätvärden är mer sårbara för en korrigering och att de utgör en större risk för investerare i detta skede?

Field: Jag tror att det finns två aspekter av det här. Sentiment är vad det är, det är ibland ett trubbigt instrument som tar ner allt och allt i sikte eller baserat på nuvarande förväntningar. Men jag tror att om vi vill vara grundläggande om detta, och det är den typ av hus vi är, och om du vill vara exakt var det är mest sårbart ur det perspektivet, ja, vi kan verkligen dra upp de mest värderade aktierna eller de aktier som vi känner att är övervärderade i Europa för närvarande, och det är där vi bör hålla oss borta från i allmänhet. Men om det verkligen kan bli en ny utförsäljning är det definitivt inte platser du vill vara investerad i, för även om saker och ting återhämtar sig tror vi att dessa aktier, deras värderingar är för höga till att börja med.

Gard: Ja, just det. Så det finns sårbarhet prissatt i det. Jag menar, saker har lugnat sig sedan NVIDIA hade ett rally över natten. Men det finns fortfarande risker i systemet. När det gäller vad som skulle kunna rädda AI-teknikberättelsen verkar räntesänkningar vara det uppenbara sättet att hålla marknaden igång. Vad mer kan man säga? Lite ekonomisk tillväxt i Europa? Jag vet att saker och ting är ganska ljumma för tillfället. Men vad skulle kunna hålla bollen i rullning?

Field: Jag tror att de makroekonomiska faktorer som du talade om, räntesänkningar etcetera, självklart har en kvantitativ effekt på värderingarna av dessa bolag och kommer att förbättra situationen på kort sikt. Men om vi talar specifikt om AI, så är det vi behöver nu att användningen av AI och integreringen av AI i det dagliga livet och i de dagliga företagen ökar eller visar sig under de närmaste åren. Och det stärker den positiva berättelse som folk har spridit om AI.

Gard: Visst. Jag menar, vi har haft hypen. Vi har haft marknadsvärderingarna gå upp. Men vi måste se någon form av daglig praktisk användning av det. Och det finns bevis för att det börjar hända. Den nya Apple iPhone är mycket stark med sin AI, generativa AI. Så det är definitivt - du kan se det. Det finns saker som rör sig inom det området.

Field: Jag tycker att det är rättvist att säga, ja. Men jag tror att det bara är nästa steg och nästa - företag har pratat om det ganska länge. Men det är bara att se de fysiska nästa stegen på plats, och det kommer så småningom att stärka berättelsen om det verkligen blir verklighet.

Gard: Visst, jättebra. Så nästa gång vi träffas kommer vi att prata, tror jag, om det amerikanska valet. Och det är verkligen ett potentiellt hot mot den amerikanska aktiemarknaden som den är just nu. Men ska vi parkera den där och ta upp det nästa gång?

Field: Absolut. Ser fram emot det.

Gard: Briljant. Tack för din tid och dina insikter, Michael.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
ARM Holdings PLC ADR136,84 USD-1,13Rating
ASML Holding NV ADR805,69 USD0,33Rating
SAP SE ADR222,06 USD-0,69Rating

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar