Vad händer med börsen när Fed börjar sänka räntan?

Svaret är att det varierar, så var beredd

Sarah Hansen 2024-09-12 | 16:49
Facebook Twitter LinkedIn

kikare med grafer

Om allt går som marknaden förväntar sig är Federal Reserve mindre än en vecka från att sänka räntan för första gången sedan covid-19-pandemin bröt ut. Även om åtgärden är allmänt väntad kommer dess effekter sannolikt att märkas på marknaderna under en tid.

Eftersom inflationstrycket äntligen lättar från de senaste 40-årshögsta nivåerna förväntar sig investerarna att centralbanken sänker styrräntan med minst en kvarts procentenhet från det nuvarande intervallet på 5,25-5,50%. På senare tid har investerare diskuterat sannolikheten för en sänkning med en halv procentenhet. Det skulle vara ett mer aggressivt drag än vad marknaderna förväntade sig för några månader sedan. En större fråga är hur dessa räntesänkningar kommer att spela ut för investerare.

Hur presterar börsen när Fed sänker räntorna?

Konventionell visdom säger att aktier tenderar att gå bra efter räntesänkningar. Fed sänker räntorna för att stimulera ekonomin genom att göra det billigare för företag och konsumenter att låna, vilket tenderar att vara konstruktivt för aktier. Det är säkert sant en del av tiden. Men strateger säger att investerare som letar efter en spelbok för en lättnadscykel bör ha en mer nyanserad syn. Det gäller särskilt i dagens ovanliga miljö, som fortfarande arbetar sig ur pandemitidens snedvridningar och domineras av högt flygande teknikaktier. ”Varje cykel är annorlunda”, säger Jeff Buchbinder, chefsaktiestrateg på LPL Financial.

De senaste fyra stora räntesänkningscyklerna visar varför det är utmanande att dra svepande slutsatser. Marknadsutvecklingen kan variera dramatiskt under året efter att en ny lättnadscykel inleds. Morningstars US Market Index steg med mer än 21% under de 12 månader som följde på inledningen av Feds lättnadscykel 1995, då ekonomin uppnådde en sällsynt mjuklandning. Men avkastningen rasade med mer än 10% när Fed började sänka räntan 2001 i samband med att dotcom-bubblan sprack.

Utvecklingen för aktier vid början av räntesänkningscykler 

 

”Många investerare tror att det finns någon form av spelbok för Feds räntesänkning”, säger Denise Chisholm, chef för kvantitativ marknadsstrategi på Fidelity. ”Men det finns egentligen ingen sådan.”

Feds ”varför” spelar roll

Bakom de mycket olika åren ligger olika fundamentala marknadsförhållanden och Feds attityder. Marknaden kommer att reagera annorlunda om den uppfattar centralbanken som självsäker och under kontroll - och skapar en mjuklandning för ekonomin - jämfört med om den tycker att banken är reaktionär och sänker räntorna mitt i hotet om recession.

För att förstå hur nästa år kan komma att se ut ”måste man fundera på varför Fed sänker räntan”, säger Lara Castleton, chef för portföljkonstruktion och strategi på Janus Henderson Investors i USA.

Utmaningen är också att den historiska spelboken är begränsad. Det finns inte många fall som går tillbaka till 1960-talet, säger Chisholm, ”så du har inte mycket robust data att utvärdera”.

Feds räntenivåer över tid

Ungefär hälften av gångerna, förklarar Chisholm, har Fed börjat lätta på penningpolitiken eftersom man ansåg att ekonomin var på väg mot en recession. I de andra fallen sänktes räntorna för att kalibrera om penningpolitiken (vad vissa kallar en ”underhållssänkning”), snarare än som svar på ett ekonomiskt hot.

Se till vinsttillväxten

Ränteförändringar berättar inte hela historien. Chisholm säger att vinsterna är en mer tillförlitlig förutsägelse för framtida avkastning på aktiemarknaden. När vinsttillväxten är positiv och accelererande och räntorna sjunker, ”är det positivt för marknaden under de kommande 12 månaderna”, säger hon. Enligt hennes analys, när detta händer, avkastar aktiemarknaden mätt med S&P 500 i genomsnitt 14% under den tiden, jämfört med ett baslinjesnitt på 11% när räntorna faller och bara 7% när vinsttillväxten faller tillsammans med räntorna. Efter vinstsäsongen för andra kvartalet hade företagen i Morningstars US Market Index i genomsnitt en årlig vinsttillväxt på mer än 10%.

Enligt Chisholm är en större skillnad mellan styrräntan och inflationstakten en annan bra indikator på en stark marknadsavkastning. Restriktiva räntor i kombination med lägre inflation signalerar att Fed har mer utrymme att sänka räntorna vid behov, vilket tenderar att vara konstruktivt för aktier. Det finns för närvarande ett ovanligt stort gap mellan styrräntan och inflationstakten.

Förbered dig för volatilitet

Som alltid är det ingen som har en kristallkula för marknaderna. Även bland uppmuntrande data rör sig aktier på sentiment.

”När Fed påbörjar sin sänkningscykel kommer marknaderna fortfarande att oroa sig”, säger Buchbinder. ”Ekonomin saktar in och Fed sänker ... du har en långsam tillväxt och en begränsad inflation.” Efter två jobbrapporter som kommit in svalare än väntat funderar investerare på om centralbanken har väntat för länge med att sänka räntan och därmed öppnat dörren för en recession.

Buchbinder tillägger att mycket av uppsidan i den kommande räntesänkningscykeln redan har prisats in på aktiemarknaden, som har ökat med mer än 24% under de senaste 12 månaderna. ”Marknaden har redan dragit nytta av [förestående räntesänkningar], och därför kan ytterligare vinster vara begränsade”, säger han. Men å andra sidan skulle en verklig mjuklandning för ekonomin kunna innebära ännu mer uppsida för aktierna.

Det kommer inte att vara omedelbart klart vilket scenario som kommer att inträffa. Buchbinder räknar med att det kommer att bli en rättstvist på marknaden under de närmaste månaderna. ”Det är därför du får volatilitet kring dessa vändpunkter och policyförändringar”, säger han. ”De ökar bara osäkerheten.”

Investerare kan förbereda sig för båda utfallen

Castleton föreslår att aktieinvesterare positionerar sig för båda scenarierna i marginalen av sina kärninnehav. Även om en mjuklandning fortfarande är grundscenariot för många analytiker och ekonomer, har de senaste två månadernas inbromsande arbetsmarknadsdata onekligen skickat en negativ signal. ”Det är omöjligt att säga om Fed var för sent ute, om vi kommer att få en hårdlandning eller en mjuklandning”, säger hon.

Hon föreslår att investerare ser till defensiva aktier och REITs, som är känsliga för fallande räntor, som ballast för portföljerna i händelse av en större ekonomisk inbromsning. Chisholm ser också möjligheter i räntekänsliga sektorer som finans och fastigheter, som hon menar inte fullt ut har prisat in effekterna av Feds räntesänkningar som de brukar göra. ”Dessa sektorer har underpresterat ganska dramatiskt under det senaste året”, säger hon.

Både Castleton och Chisholm föreslår att investerare överväger aktier i mindre bolag, som har kämpat de senaste åren men som kan bryta ut under en mjuklandning. Om ekonomin fortfarande är stark är ”småbolag ett av de områden som definitivt kommer att prestera bättre, även om de kommer med högre volatilitet”, förklarar Castleton.

Chisholm tillägger att värderingarna också är på investerarnas sida, eftersom megacap-teknikbolagen har blivit dyrare i år.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar