ECB sänker räntan som väntat och reviderar ned tillväxtutsikterna

Europeiska centralbanken höjde också marginellt sin prognos för kärninflationen under 2024 och 2025

Antje Schiffler 2024-09-12 | 15:53
Facebook Twitter LinkedIn

Christine Lagarde

Europeiska centralbanken sänkte som väntat räntorna på torsdagen och styrräntan på inlåningsfaciliteten sänktes med 0,25 procentenheter till 3,5%. Enligt ett nytt regelverk för spreadarna mellan ECB:s tre räntor sänktes den huvudsakliga refinansieringsräntan och räntan på utlåningsfaciliteten med 0,60 procentenheter vardera till 3,65% respektive 3,90%.

Bankens beslut var enhälligt, tillade ordförande Christine Lagarde vid sin presskonferens i Frankfurt.

Vid dagens möte sänkte ECB också sina tillväxtutsikter marginellt, samtidigt som man behöll vägledningen för den totala inflationen oförändrad och höjde prognosen för kärninflationen i år och nästa år.

”Efter den första sänkningen i juni tog ECB klokt nog ett par månader för att luta sig tillbaka och övervaka effekterna. Deras syn är tydlig, det är bättre att röra sig långsamt och stadigt i en riktning, än att röra sig för snabbt och behöva ändra kurs på vägen”, kommenterade Michael Field, strateg på Morningstar, och tillade att ekonomiska data sedan juni har validerat denna handlingslinje.

”Inflationen har rört på sig, men har slutligen fallit till en nivå mycket nära centralbankens mål, medan den ekonomiska tillväxten har varit fortsatt positiv, men godartad”, tillade Michael Field.

Spreaden mellan räntorna ska minskas

Som ECB meddelade i mars i år kommer räntan på de huvudsakliga refinansieringstransaktionerna (MRO) att justeras så att spreaden mellan räntorna på MRO och inlåningsfaciliteten minskas till 15 punkter från den nuvarande spreaden på 50 punkter.

ECB-chefen Christine Lagarde avböjde att i detalj redogöra för bankens framtida räntesänkningsbana och upprepade därmed tidigare uttalanden om att ECB-rådet kommer att följa en databeroende strategi, möte för möte.

Från och med den 18 september kommer ECB:s tre styrräntor att ligga på följande nivåer

  • Huvudsaklig refinansieringsränta: 3,65%, ned med 0,60 procentenheter från 4,25%.
  • Räntan på utlåningsfaciliteten: 3,90%, ned med 0,60 procentenheter från 4,50%.
  • Ränta på inlåningsfaciliteten: 3,50%, istället för 3,75%.

Den viktigaste räntan i dagsläget är räntan på inlåningsfaciliteten, som definierar den ränta bankerna får för att sätta in pengar hos centralbanken över natten. Det är också den viktigaste räntan för sparare eftersom den har en direkt inverkan på spar- eller checkkonton som löper med ränta.

De europeiska börserna var i stort sett oförändrade, vilket var väntat. Euron stärktes initialt mot dollarn.

Detta är den andra räntesänkningen för inlåningsfaciliteten på fem år, efter den första sänkningen i juni, medan de två andra räntorna senast sänktes 2015. Detta följer på 10 räntehöjningar sedan den Frankfurtbaserade institutionen inledde sin räntehöjningscykel i juli 2022.

85% av ekonomerna som Reuters tillfrågade hade förväntat sig räntesänkningen, och en stor majoritet tittar nu på december för en tredje räntesänkning med 0,25 procentenheter i år.

Marknaderna prissatte under tiden nästan fyra sänkningar 2024 tidigare i veckan och tilldelade en viss sannolikhet för ett ytterligare steg i oktober.

 

ECB drar ned tillväxtutsikterna och höjer inflationsutsikterna något

Enligt de senaste framtidsbedömningarna av Eurosystemets experter kommer den totala inflationen att ligga på i genomsnitt 2,5% 2024, 2,2% 2025 och 1,9% 2026, liksom i framtidsbedömningarna i juni. ”Inflationen väntas stiga igen under senare delen av detta år, delvis beroende på att tidigare kraftiga fall i energipriserna kommer att försvinna ur årstakten. Inflationen bör sedan sjunka mot vårt mål under andra halvåret nästa år.”

”För kärninflationen har framtidsbedömningarna för 2024 och 2025 reviderats upp marginellt, eftersom tjänsteinflationen har varit högre än väntat. Samtidigt fortsätter ECB:s experter att förvänta sig en snabb nedgång i kärninflationen, från 2,9% i år till 2,3% 2025 och 2,0% 2026”, stod det vidare i uttalandet.

Tidigare hade ECB prognostiserat en kärninflation för 2024 och 2025 på 2,8% respektive 2,2%.

”Den inhemska inflationen är fortsatt hög då lönerna fortfarande stiger i en förhöjd takt. Arbetskostnadstrycket dämpas dock och vinsterna dämpar delvis effekterna av högre löner på inflationen. Finansieringsvillkoren är fortsatt restriktiva och den ekonomiska aktiviteten är fortfarande dämpad, vilket återspeglar svag privat konsumtion och svaga investeringar.”

ECB:s experter räknar med att ekonomin växer med 0,8% 2024, för att sedan stiga till 1,3% 2025 och 1,5% 2026. Detta är en marginell nedrevidering jämfört med juni månads prognoser på 0,9%, 1,4% och 1,6%, främst på grund av ett svagare bidrag från inhemsk efterfrågan under de närmaste kvartalen.

Fed väntas sänka räntan nästa vecka

ECB agerade före sin amerikanska motsvarighet, som förväntas inleda räntesänkningar vid sitt nästa möte den 17 och 18 september. ”När inflationen normaliseras finns det ingen anledning att hålla räntorna på mycket restriktiva nivåer, vilket riskerar att utlösa en recession”, säger Preston Caldwell, chefekonom för USA på Morningstar.

Schweiz Nationalbank var den första storbanken att annonsera en räntesänkning i mars, följt av svenska Riksbanken i maj. Bank of England var å andra sidan den sista stora europeiska centralbanken att sänka räntan när den meddelade att den skulle sänka räntan till 5% den 1 augusti. Ytterligare en sänkning av BoE:s ränta den 20 september skulle överraska marknaderna.

Hur långt kommer de europeiska räntorna att sjunka?

Morningstars Field säger att ”risken för att ekonomin överhettas på grund av ytterligare räntesänkningar verkar låg, vilket tyder på att ekonomernas förväntningar på ytterligare en räntesänkning före årets slut är mycket troliga. ECB:s mönster med att sänka, övervaka och upprepa kommer sannolikt att fortsätta.”

De flesta analytiker räknar med att ECB kommer att fortsätta sin räntesänkningscykel 2025 med tre eller fler sänkningar på 0,25 procentenheter fram till september 2025. Fidelity förväntar sig ytterligare tre kvartalsvisa sänkningar 2025, vilket tar ner räntan till 2,50% i september 2025, sade Carsten Roemheld på Fidelity förra veckan.

Analytiker på DWS håller med. Under 2025 kommer räntorna att sjunka med 25 punkter varje kvartal tills målräntan på 2,50% nås i september 2025, prognostiserar Ulrike Kastens, europeisk ekonom på DWS. ”ECB-rådet kommer definitivt att vilja undvika att sänka räntorna för snabbt och därmed acceptera en förnyad inflationsuppgång”, sade hon till Morningstar i en intervju den 5 september.

Bastian Freitag, Head of Fixed Income Germany på Rothschild & Co, sade att han också räknar med sänkningar på 25 punkter vardera i september och december samt ytterligare kvartalsvisa steg 2025. Även om inflationen sannolikt kommer att ta fart marginellt igen i slutet av året på grund av baseffekter rör sig takten gradvis mot 2%, sade han. Riskerna utgörs av tjänsteprisinflationen, oljepriserna, en marginell ökning av penningmängdstillväxten och löneutvecklingen, sade Freitag till Morningstar den 5 september.

Hur kommer räntesänkningar att påverka marknaderna?

Aktiemarknaderna tenderar att stiga på förväntade räntesänkningar. På obligationsmarknaderna innebär sjunkande räntor lägre avkastning, vilket pressar obligationspriserna högre. Lägre räntor gör också befintliga obligationer, och särskilt de som redan har emitterats under en period med höga räntor, mer attraktiva för avkastning.

Samtidigt kommer kontantsparräntorna på bankkonton sannolikt att sjunka, vilket är till nackdel för spararna. De räntor som spararna får beror främst på inlåningsfaciliteten, som definierar den ränta som bankerna får för att sätta in pengar hos ECB över natten.

Låntagarna kommer däremot att gynnas av lägre räntor eftersom konsumentskulder och bolån blir billigare.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar