Förra onsdagens marknadsförsäljning var den värsta vi har sett sedan den 5 augusti, och likheterna slutade inte där. Nvidia (NVDA) och andra chiptillverkare ledde vägen nedåt, förluster som har upprepats av europeiska AI-darlings Arm Holdings (ARM) och ASML (ASML), som båda har tappat 10% under den senaste veckan.
När utförsäljningen den 5 augusti ägde rum var vi snabba med att påpeka att marknaderna faktiskt var något undervärderade och att de ekonomiska förhållandena faktiskt förbättrades. Därför borde investerare ta vara på möjligheten att fylla på aktieexponeringen till ett reducerat pris.
Lyckligtvis för oss skedde denna återhämtning snabbt, och marknaderna återhämtade i stort sett förlusterna inom ett par veckor efter utförsäljningen. Den stora frågan är: har något förändrats sedan dess, och bör investerare följa samma strategi nu?
Europeiska aktier är fortsatt billiga
De europeiska aktiemarknaderna handlas för närvarande med en rabatt på nära 6% i förhållande till det verkliga värdet. Har aktiemarknaderna varit billigare tidigare? Ja, men det är långt ifrån att vara dyra idag.
På sektornivå är bilden mer blandad. Hälsovårds- och industrisektorerna är marginellt övervärderade, medan övriga sektorer i stort sett ligger i linje med marknadsvärderingen, med en rabatt på cirka 5% i förhållande till sina verkliga värden. De största värderingsgapen finns inom områden som sällanköpsvaror och -tjänster samt fastigheter, där sektorspecifik oro håller tillbaka värderingarna.
Argumenten för räntesänkningar har blivit ännu starkare
Den makroekonomiska bilden har också förändrats sedan augusti då nyare data om BNP-tillväxt och inflation kom in - två viktiga komponenter i centralbankernas beslut om framtida räntesänkningar och därmed den viktigaste drivkraften för aktiemarknaderna 2024.
Under årets andra kvartal steg BNP-tillväxten med 0,6% i Storbritannien och med 0,3% i euroområdet, inte någon överväldigande tillväxt, men solid. Särskilt när man tar hänsyn till var vi kommer ifrån. Storbritannien gick in i en teknisk recession 2023, med två kvartal i rad med negativ tillväxt, och euroområdet undvek med nöd och näppe samma öde. Nu pekar ekonomernas prognoser på en tillväxt på cirka 1% för båda regionerna för helåret 2024. Detta är definitivt ett steg i rätt riktning.
Den andra makrokomponenten som vi fick mer klarhet i under augusti var inflationen. Efter en marginell uppgång i juli sjönk inflationstakten i Europa igen i augusti. I både Storbritannien och Eurozonen pekade inflationsmätningarna på en ökning med 2,2% på årsbasis, vilket innebär att inflationen ligger inom räckhåll för målet på 2%. Vi har kommit långt från de nära tvåsiffriga nivåerna 2022, inte minst tack vare den stramare penningpolitik som Bank of England och Europeiska centralbanken har infört.
Så vad betyder allt detta? I huvudsak har de uppgifter som publicerats under den senaste månaden varit stödjande för framtida räntesänkningar på kort sikt. 85% av ekonomerna som tillfrågats av Reuters förväntar sig att ECB sänker räntan igen den här veckan. För BoE kommer september sannolikt att komma för tidigt för ytterligare en räntesänkning, men ekonomer förutspår ytterligare två räntesänkningar i november och december. Kumulativa räntesänkningar är ett starkt stöd för den ekonomiska tillväxten och kan leda till en ytterligare ökning av tillväxten i Europa nästa år, vilket gynnar aktierna.
Vilka europeiska aktier riskerar att drabbas av ett teknikras?
Så var finns riskerna i Europa, och kan den senaste nedgången i amerikanska teknikaktier leda till marknadssmitta? Det korta svaret är nej.
I en screening av övervärderade aktier i vårt europeiska bevakningsuniversum får vi färre än 40 namn. Bland de 20 mest övervärderade aktierna i Europa hittar vi bara ett enda stort teknikbolag: tyska SAP (SAP). Resten av listan består av en varierad grupp aktier, varav många är involverade i industri- eller tillverkningsverksamhet, till exempel Siemens (SIE) och Rational (RAA), eller faktiskt lyxvarusegmentet, till exempel Ferrari (RACE) och Hermes (RMS)). Därför är europeisk teknik inte en svag punkt som skulle kunna leda till en bredare marknadsnedgång.
I vår bok är de flesta stora tekniknamn (som är där raset startade) inte övervärderade. Vi anser att ASML är cirka 25% undervärderat, medan ARM Holdings handlas på eller runt sitt estimat för verkligt värde. Den europeiska ekonomin är svag, men rör sig i rätt riktning och ytterligare räntesänkningar väntas inom kort. Den banbrytande investeraren Ben Graham sa en gång att ”på kort sikt är marknaderna en röstningsmaskin, och på lång sikt är de en vägningsmaskin”. Marknaderna kan vara sentimentstyrda och kortsiktiga volatilitetsutbrott kan kvarstå, men för långsiktiga investerare är det inte en dålig tid att vara investerad.
Michael Field är europeisk marknadsstrateg på Morningstar