Inflationen föll mer än väntat i augusti - under 2% för tredje månaden i rad

För tredje månaden i rad kom inflationstakten in lägre än inflationsmålet på 2% och ekonomer spår en räntesänkning från Riksbanken vid septembermötet

Johanna Englundh 2024-09-12 | 9:33
Facebook Twitter LinkedIn

 gamla stan

Inflationstakten enligt KPI var 1,9% i augusti 2024, en nedgång från juli då den var 2,6%. Månadsförändringen från juli till augusti var -0,6% enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 1,2% i augusti vilket är en minskning från juli då den var 1,7%.

KPIF-inflationen, som är det mått som Riksbanken använder där ränteeffekter är borträknade, har legat lägre än målnivån på 2% i juni, juli och augusti. De fyra storbankerna förutspådde en KPIF på 1,3% till 1,4% i augusti. 

"Inflationstakten sjönk i augusti, vilket till stor del kan förklaras av lägre energipriser", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Vad bidrog till inflationen i augusti? 

Fallande energipriser var en stark bidragande faktor till att inflationstakten föll tillbaka i augusti i jämförelse med juli, och hjälpte till att hålla boendekostnaderna nere. Utöver detta sjönk även transportpriserna, vilket är en effekt av att priserna för utrikes flygresor, drivmedel och biluthyrning gick ned den här månaden. Likaså konstaterar SCB att det varit prissänkningar på paketresor och för livsmedel och alkoholfria drycker.

Jämfört med samma månad innan påverkades inflationstakten enligt KPI dock fortsatt av högre boendekostnader till följd av framför allt ökade räntekostnader samt höjda hyror och avgifter för bostadsrätter. De stigande boendekostnaderna dämpades dock av lägre elpriser. Vidare så har priserna för diverse varor och tjänster, restaurangbesök och kostnader för hälso- och sjukvård ökat.

"I delar av Sverige nådde spotpriset på el en bottennivå, vilket drog ned de rörliga konsumentpriserna på el och därmed hela KPI, till och med något mer än vad vi hade räknat med. Denna energiprisdämpning klingar av de närmaste månaderna då vi antar att elpriset stiger till mer normala nivåer prissatta på terminsmarknaden", säger Johan Löf, prognosansvarig Handelsbanken, i en kommentar efter inflationssiffrorna.

Från och med nästa månad kommer SCB att publicera preliminära inflationssiffror fem arbetsdagar innan ordinarie publicering av KPI, precis som euroländerna gör i dag.

Hur mycket kommer Riksbanken sänka räntan? 

Dagens inflationssiffror är de sista innan Riksbankens nästa räntebesked, som presenteras den 25 september. Då inflationen har fallit tillbaka konsekvent förväntar sig ekonomer en räntesänkning vid septembermötet, men även ett par till sänkningar innan årets slut. 

"Riksbanken har blivit allt mer övertygad om nedgången i inflationen, och dagens utfall bör ge ytterligare stöd. Med en inflation nära målet skiftar Riksbanken fokus till den reala ekonomin och arbetsmarknaden där resursutnyttjandet är mycket lägre än normalt. Vi räknar med att Riksbanken sänker styrräntan vid varje möte under resten av året (september, november och december), ned till 2,75%", skriver Swedbanks analytiker Carl Nilsson och Glenn Nielsen. 

Om man blickar lite längre fram förväntar sig Johan Löf att inflationen kommer att stabiliseras nära målet under det kommande året och prognostiserar att KPIFXE-inflationen landar på nära 2% under 2025. Samtidigt väntas den totala KPIF-inflationen tillfälligt att vara något högre på grund av normaliseringen av elpriserna.

"Vi håller fast vid vår prognos om tre räntesänkningar under 2024, vilket tar styrräntan till 2,75% vid årets slut. Under H1 2025 räknar vi med att ytterligare två sänkningar kommer gradvis, vilket kalibrerar styrräntan till vår antagna neutrala ränta på 2,25%", skriver Handelsbankens prognosansvarige. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar