Sverigefonderna som riskerar att försvinna från PPM:s fondtorg

Inför upphandlingen av aktivt förvaltade Sverigefonder på PPM har Morningstar kollat närmare på vilka fonder som riskerar att försvinna

Johanna Englundh 2024-09-11 | 17:00
Facebook Twitter LinkedIn

 man framför grön och röd knapp

Fondtorgsnämnden har annonserat upphandlingen av både aktivt och passivt förvaltade Sverigefonder på premiepensionstorget, PPM. Enligt Fondtorgsnämnden, som är den myndighet som ansvarar för upphandlingarna, kan vi förvänta oss tio aktivt förvaltade och fem passivt förvaltade Sverigefonder. För tillfället finns det totalt 34.

Trots att ingen vet vilka fonder som kommer att vara bland dessa utvalda fonder så kan man med hjälp av de upphandlingskriterier som Fondtorgsnämnden publicerat försöka se vilka som inte kommer att ha en chans att vara kvar på PPM. I denna artikel kommer enbart aktivt förvaltade Sverigefonder att granskas. 

Sverigefonderna som riskerar att försvinna i PPM-upphandlingen

 

Fonder som riskerar att försvinna i PPM-upphandlingen

Bland de 23 fonder som finns inom denna kategori idag på PPM-fondtorget tycks två inte klara Fondtorgsnämndens uteslutningsgrunder och obligatoriska krav, av olika anledningar. 

ODIN Sverige C har sin basvaluta i norska kronor, och inte i svenska kronor som upphandlingen kräver. Det innebär att denna fond inte kommer kunna vara kvar på fondtorget. ODIN Sverige C har dock även en svensk andelsklass, så det är mycket möjligt att fondbolaget väljer att delta i upphandling med den andelsklassen i stället. 

Den andra fonden som inte tycks klara de upphandlingskrav som Fondtorgsnämnden upprättat är Lannebo Sverige Plus. Fonden faller på det faktum att den har en prestationsbaserad avgift, något som FTN inte accepterar i upphandlingen. Det är dock den enda fonden i denna kategori med en prestationsbaserad avgift. Även Lannebo har en annan andelsklass som de skulle kunna delta i upphandlingen med, som inte har en prestationsbaserad avgift. 

Till skillnad mot genomgången inför upphandlingen av aktivt förvaltade Europafonder är det ingen av Sverigefonderna som har en för låg tracking error, eller aktiv risk. Det finns dock lite olika sätt att beräkna detta mått och därmed är det inte säkert att de siffror som framkommer i tabellen nedan är jämförbara med de som FTN kommer använda sig av. I denna genomgång anges tracking error för de senaste 3 åren, per den sista augusti i år. Fondtorgsnämnden kommer säkerligen använda sig av att ett annat brytdatum, såsom sista anbudsdagen. Lägsta gränsen i upphandlingen är 2%. 

Ett annat obligatoriskt krav är att fonder måste rapportera enligt SFDR Artikel 8 eller 9, vilket innebär att de antingen främjar bland annat miljörelaterade eller sociala egenskaper, eller en kombination av dessa, eller har hållbara investeringar som mål. Samtliga aktivt förvaltade Sverigefonder uppfyller detta. 

I tabellen ser du de 23 fonder som för närvarande är tillgängliga på PPM. Använd pilen i det högra hörnet för att navigera mellan de tre sidorna. 

 

Osäker framtid för två av de mest populära PPM-fonderna

I kategorin aktivt förvaltade Sverigefonder hittat vi två av de mest valda fonderna i PPM: AMF Aktiefond Sverige och Didner & Gerge Aktiefond, med runt 180 000 respektive 165 000 sparare vardera. Dessa två fonder står även för 61,3% av det förvaltade kapitalet i kategorin, med 58,9 miljarder kronor i förvaltat kapital jämfört med kategorins totala förvaltade kapital på 96 miljarder kronor.

Om någon av dessa fonder inte skulle vara kvar på fondtorget efter upphandlingen skulle det således innebära att 345 000 fondsparare skulle flyttas från en fond de tidigare valt till en ny. Fonden som spararens flyttas till ska vara likvärdig den tidigare, och kommer vara en av de upphandlade fonderna. 

Men att en fond ska premieras i upphandlingen för att den förvaltar ett stort kapital och att många har valt fonden ses som osannolikt enligt Fredrik Nordström, vd Fondbolagens Förening. Men de större fonderna kan ändock ha andra fördelar. 

"Man kan tycka att en viktig princip är att spararnas val ska respekteras så långt som möjligt. Men det skulle bli en märklig situation om man gav stora aktörer en särbehandling i upphandlingen. Utifrån ett spelteoretiskt perspektiv så har stora befintliga aktörer en fördel genom att de får behålla sparare om de blir utvalda. Nya aktörer får dela på det som kommer från uteslutna fonder. Det gör att befintliga och nya aktörer inte riktigt har samma förutsättningar när de ska offerera pris i upphandlingen", förklarar Fredrik Nordström i en kommentar till Morningstar. 

Utöver att tusentals sparare kommer påverkas utifrån sina fondval kan upphandlingen även påverka kapitalflödena på marknaden, när kapitalet ska flyttas från de icke upphandlade till de upphandlade fonderna.

"Det är initiala marknadsstörningar när fonder, särskilt aktiva fonder, måste sälja mycket tillgångar för att en annan fond ska köpa delar men kanske inte alla dessa tillgångar. Det skapar arbitragemöjligheter för andra aktörer vilket höjer transaktionskostnaderna, vilket i sin tur leder till sämre avkastning för kvarvarande sparare i fonden", konstaterar Nordström som även tillägger att upphandlingen kan skapa fler problem:

"Det andra problemet är att en kapitalkoncentration med färre fonder på premiepensionstorget medför mindre likviditet på svenska börsen. Börsen spelar en mycket viktig roll för tillväxten. Färre IPOs och det blir svårare att finansiera växande svenska bolag framöver. Risken är att börsen successivt minskar i betydelse vilket i sin tur skulle vara problematiskt för fonder som måste investera i noterade tillgångar." 

Slutligen lyfter vd:n fram att det kommer vara svårare för de fondbolag som stängs ute från PPM, kanske så länge som 12 år, att överleva. Detta kommer i sin tur leda till en konsolidering med risk för sämre konkurrens, minskad mångfald och färre produkter att välja mellan för fondspararna. 

Framtida PPM-utbudet omöjligt att förutspå

I denna genomgång har inte samtliga av Fondtorgsnämndens upphandlingskriterier inkluderats, vilket innebär att denna genomgång inte kan eller bör ses som något facit för hur Fondtorgsnämnden hanterar upphandlingen. Bland annat har ett antal av de uteslutningskriterier om aktivt ägande, regelefterlevnad, normbaserade uteslutningar och sanktioner inte inkluderats. 

Det slutliga utbudet kommer även bero på vilka fonder som lämnat in ett anbud om att få vara med, så bara för att en fond ser ut att kunna godkännas betyder det inte att de nödvändigtvis kommer skicka in ett anbud. Utöver detta kan även andra fonder som tidigare inte varit med välja att delta.

 

*Artikeln har uppdaterats 21/9-2024 med information om att Lannebo Sverige Plus har en annan andelsklass med fast arvode som därmed har möjlighet att vara med i upphandlingen 

Utbudet av Sverigefonder ska mer än halveras på PPM

Läs mer här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar