Utbudet av Sverigefonder mer än halveras på PPM

Antalet Sverigefonder ska bantas ordentligt när Fondtorgsnämnden ser över utbudet i Premiepensionens nya upphandlade fondtorg

Johanna Englundh 2024-09-11 | 10:49
Facebook Twitter LinkedIn

FTN flaggor

Fondtorgsnämnden har delat information om nästa upphandling på PPM, en upphandling som berör ungefär en miljon svenska sparare. Det är nämligen dags för utbudet av Sverigefonder att ses över där 23 aktivt förvaltade Sverigefonder, som tillsammans förvaltar 96 miljarder kronor, ska krympa till maximalt 10 fonder. Dessutom ska de 11 passivt förvaltade Sverigefonderna på fondtorget minskas till maximalt 5 fonder. I de passivt förvaltade Sverigefonderna ligger 59 miljarder kronor.

”Svenska aktiefonder är en viktig byggsten för många sparare och en viktig produkt för många svenska fondförvaltare. Vi hoppas att alla fondförvaltare som anser sig ha konkurrenskraftiga fonder ska lämna anbud och bidra till att spararna får en högre och säkrare pension”, sade Erik Fransson, kanslichef för Fondtorgsnämnden.

Fakta om PPM

  • Premiepensionen, PPM, är en del av den svenska allmänna pensionen
  • Varje år sätts 2,5% av din pensionsgrundande inkomst av till premiepensionen
  • På PPM-fondtorget kan du själv välja hur pengarna ska förvaltas
  • Fondtorgsnämnden är en nyupprättad myndighet som kommer upphandla vilka fonder som ska få vara med på fondtorget
  • Det finns totalt 6,4 miljoner PPM-sparare i Sverige
  • Det finns för tillfället 428 fonder på fondtorget i PPM
  • Den genomsnittliga avkastningen på PPM var 17,6% 2023

Upphandlingen av aktivt förvaltade europeiska fonder är den enda kategorin som redan är avklarad, vilket resulterade i att 18 Europafonder försvann från fondtorget. Det nuvarande utbudet består av 6 upphandlade fonder, som har en lägre genomsnittlig fondavgift än det tidigare utbudet. 

De fondbolag som vill lämna in ett anbud och därmed vara med i upphandlingsprocessen av aktivt och passivt förvaltade Sverigefonder måste göra detta senast den 31 oktober. 

Färre Sverigefonder på fondtorget möts av kritik

Fondbranschen har länge höjt kritiska röster om ett upphandlat fondtorg där Fondbolagens förening pekat på att många fonder stängs ute på grund av fyrkantiga upphandlingsregler utan att fondernas kvalitet utvärderas. Resultatet anses bli färre möjliga anbud och en i onödan begränsad konkurrens. 

"En oroande omständighet är att upphandlingarna dessutom styr bort ifrån svenska fonder vilket utarmar den svenska kapitalmarknaden", säger Fredrik Nordström, vd Fondbolagens förening exempelvis i ett debattinlägg på SvD. 

Att ett minskat utbud at Sverigefonder kan komma att påverka den svenska börsen lyfts återigen upp på Di, med exempel om en konsolideringsvåg mellan fondbolag som redan börjat. 

”Vi riskerar att få stora problem med likviditet och ökad likriktning på svensk kapitalmarknad när utbudet av fonder minskar", säger Nordström till Di. 

 

Dagens 11 passivt förvaltade Sverigefonder ska bantas till totalt 5 fonder när upphandlingen är klar, något som förväntas ske frammåt sommaren 2025.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar