Apples lansering av nya iPhone 16 inger förtroende

Nya modeller som lanseras den 20 september kommer att leda till en stark tillväxtcykel under räkenskapsåret 2025, men aktien är fortfarande övervärderad

William Kerwin 2024-09-10 | 13:09
Facebook Twitter LinkedIn

Tim Cook at the Apple product launch

Vi behåller vår uppskattning av verkligt värde på 185 USD per aktie för Apple (AAPL) efter ett imponerande produktevenemang under hösten som ligger i linje med våra långsiktiga förväntningar.

Morningstarbetyg för Apple

• Fair value estimate: $185 
• Morningstar Rating: 2 stars
• Economic Moat Rating: Wide
• Uncertainty Rating: Medium

Vi fortsätter att se Apple som en differentierad leverantör av konsumentteknik med tät integration mellan hårdvara och mjukvara som driver en bred ekonomisk vallgrav. iPhone är grundbulten i detta ekosystem.

Vad vi tyckte om Apples nya produktevenemang

Vi var nöjda med det nya iPhone 16-sortimentet och tror att dessa modeller kommer att stimulera en stark tillväxtcykel för Apple under budgetåret 2025 när konsumenterna vill använda generativa artificiella intelligensfunktioner. Ändå tror vi att alltför hausseartade förväntningar är inbakade i Apples aktiekurs. För oss skulle investerare behöva förvänta sig 20% iPhone-intäktstillväxt under räkenskapsåret 2025 för att motivera företagets nuvarande värdering. Vår egen prognos är närmare 10% iPhone-intäktstillväxt under räkenskapsåret 2025, och vi ser aktier som övervärderade.

Apple presenterade sin iPhone 16-serie, som släpps i USA den 20 september. Som vi förväntade oss var generativa AI-funktioner kärnan i tillkännagivandena. Apple Intelligence, företagets svit av AI-funktioner, kräver den mest avancerade hårdvaran för att fungera, och vi var glada att höra att den kommer att finnas tillgänglig på alla iPhone 16-modeller, liksom iPhone 15 Pro och Pro Max. Apple marknadsför sina generativa AI-funktioner som personliga, kreativa och produktiva, med möjlighet att skriva om e-postmeddelanden, sammanfatta och prioritera meddelanden och vidta åtgärder i olika applikationer. Vi ser dessa funktioner som kraftfulla och attraktiva och tror att de kommer att sporra konsumenterna att köpa nya iPhones tidigare, vilket leder till bättre intäktstillväxt under räkenskapsåret 2025.

Priserna på iPhone oförändrade

Utanför AI tillkännagav Apple evolutionära framsteg för iPhone-chipprestanda, hållbarhet, batteritid, skärm och kamerorna som vi såg positivt. Det är viktigt att iPhone 16-modellerna börjar till samma priser som iPhone 15-sortimentet gjorde 2023, även med betydande hårdvaruförbättringar. Detta följer vår prognos att intäkterna för räkenskapsåret 2025 främst kommer att drivas av försäljningstillväxt per enhet.

Apples val att inte höja priserna är positivt för konsumenterna och innebär en flerårig minskning av de reala priserna när man justerar för inflation. För oss visar detta att Apple fokuserar på att öka sin installerade bas av kunder som är beroende av Apple och som företaget är utmärkt på att behålla med sin integration av mjukvara och tjänster. Apples tjänsteintäkter har varit det snabbast växande segmentet i tre år i takt med att företaget integrerar mediastreaming, reklam och prenumerationer i sitt ekosystem. Stigande tjänsteintäkter har bidragit till att öka lönsamheten hos Apple, och vi förväntar oss att bruttomarginalen fortsätter sin uppåtgående bana även om Apple avstår från prishöjningar för iPhone 16-serien.

Utanför iPhone tillkännagav Apple den nya Watch Series 10 och uppdateringar av hela AirPods-sortimentet. Vi såg dessa uppgraderingar som evolutionära, med ett fortsatt fokus på hälsa och fitness samt ytterligare införlivande av AI och maskininlärningsfunktioner. Vi tror att alla dessa uppdaterade modeller kan driva en återgång till tillväxt för Apples intäkter från wearables under räkenskapsåret 2025.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc227,79 USD0,12Rating

About Author

William Kerwin  är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar