Nvidia-aktien har tappat 15% sedan kvartalsrapporten. Är det köpläge?

Med ökade AI-investeringar och statliga utgifter för datacenter, här är vad vi tycker om Nvidia-aktien

Brian Colello, CPA 2024-09-09 | 14:49
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia UK Main

Nvidia NVDA aktien har fallit kraftigt sedan företaget släppte sin resultatrapport för andra kvartalet den 28 augusti. Här är Morningstars syn på Nvidias resultat och aktie.

Nvidia rapporterade ett starkt resultat och gav investerare en prognos för oktoberkvartalet som var högre än våra tidigare förväntningar och FactSet konsensusuppskattningar.

På kort sikt antar vi fortfarande att företaget kommer att öka sina datacenterintäkter med några miljarder per kvartal när ytterligare GPU-produktionskapacitet kommer online. Vi uppmuntras av att ledande molnkunder fortfarande planerar att öka sina AI-investeringar.

Även med Nvidias nästa generations Blackwell-produkter som anländer senare i år såg företaget ingen paus i inköp av sin befintliga Hopper-familj av produkter. Blackwell förväntas representera 3 miljarder dollar eller mer i intäkter under det finanspolitiska fjärde kvartalet (slutar januari 2025).

Nvidia förväntar sig också att datacenterintäkter från suveräna regeringar kommer att överstiga 10 miljarder dollar i år, upp från en tidigare uppskattning av ”höga ensiffriga miljarder” som tillkännagavs förra kvartalet. Denna intäktsström kan vara klibbigare på lång sikt, eftersom den inte kommer att bero på en regerings förmåga att generera AI-intäkter.

Vi tror att aktien sannolikt föll i reaktion på resultatet eftersom Nvidias prognostiserade tillväxt för oktoberkvartalet inte var lika iögonfallande som tidigare kvartal.

Morningstars nyckeltal för Nvidia

• Fair Value Estimate: $105.00
• Morningstar Rating: 3 Stjärnor
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Väldigt Hög

Uppskattning av verkligt värde för Nvidia

Med sitt 3-stjärniga betyg anser vi att Nvidias aktie är rättvist värderad jämfört med vår långsiktiga uppskattning av verkligt värde på 105 USD per aktie, vilket innebär ett aktievärde på cirka 2,5 biljoner USD. Vår uppskattning av verkligt värde innebär en pris/justerad vinstmultipel för räkenskapsåret 2025 (som slutar i januari 2025, eller i praktiken kalenderåret 2024) på 37 gånger och en pris/justerad vinstmultipel för räkenskapsåret 2026 på 27 gånger.

Vår uppskattning av verkligt värde, och Nvidias aktiekurs, kommer att drivas av dess utsikter inom datacenter och AI GPU:er, på gott och ont. Nvidias DC-verksamhet har redan uppnått exponentiell tillväxt, som stiger från 3 miljarder dollar under räkenskapsåret 2020 till 15 miljarder dollar under räkenskapsåret 2023 och mer än tredubblas därefter till 47,5 miljarder dollar under räkenskapsåret 2024. DC-intäkterna verkar vara utbudsbegränsade, och vi tror att Nvidia kommer att fortsätta att stadigt öka intäkterna under vart och ett av de fyra kvartalen under räkenskapsåret 2025 när mer utbud kommer online. Baserat på Nvidias starka prognosstart för räkenskapsåret 2025 modellerar vi DC-intäkterna med 133% till 111 miljarder dollar under räkenskapsåret 2025. Vi modellerar en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 23% för de tre åren därefter, eftersom vi förväntar oss en stark tillväxt i investeringar i datacenter hos ledande företags- och cloud computing-kunder. Vi anser att det är rimligt att Nvidia kan drabbas av en lagerkorrigering eller en paus i efterfrågan på AI någon gång på medellång sikt därefter. Exklusive denna ettåriga blipp som vi modellerar, förväntar vi oss en genomsnittlig årlig DC-tillväxt på 10% därefter och anser att detta är en rimlig långsiktig tillväxttakt när AI mognar.

Ekonomiskt vallgravsbetyg

Vi tilldelar Nvidia en bred vallgrav tack vare immateriella tillgångar kring sina grafikprocessorenheter och, i allt högre grad, omställningskostnader kring sin egenutvecklade programvara, till exempel sin Cuda-plattform för AI-verktyg, som låter utvecklare använda företagets GPU: er för att bygga AI-modeller.

Nvidia var en tidig ledare och designer av GPU: er, ursprungligen utvecklade för att avlasta grafiska bearbetningsuppgifter på datorer och spelkonsoler. Företaget har vuxit fram som den tydliga marknadsledaren inom diskreta GPU: er (över 80% andel, enligt Mercury Research). Vi tillskriver detta ledarskap immateriella tillgångar som är förknippade med GPU-design, liksom tillhörande programvara, ramverk och verktyg som utvecklare behöver för att arbeta med dessa GPU:er. Enligt vår uppfattning är nya introduktioner som strålspårningsteknik och användningen av AI-tensorkärnor i spelapplikationer tecken på att Nvidia inte har förlorat sitt GPU-ledarskap. En snabb genomgång av GPU-priserna inom spel och DC visar att företagets genomsnittliga försäljningspriser ofta kan vara dubbelt så höga som dess närmaste konkurrent, Advanced Micro Devices (AMD).

Läs mer om Nvidias ekonomiska vallgrav.

Finansiell styrka

Nvidia är i enastående ekonomisk hälsa. Från och med april 2024 hade företaget 31,4 miljarder dollar i kontanter och investeringar, jämfört med 9,7 miljarder dollar i kortfristiga och långfristiga skulder. Halvledarföretag tenderar att ha stora kassabalanser för att hjälpa dem att navigera i chipindustrins cykler. Under nedgångar ger detta dem en buffert och flexibilitet för att fortsätta investera i forskning och utveckling, vilket är nödvändigt för att behålla sina konkurrens- och teknikpositioner. Nvidias utdelning är praktiskt taget oväsentlig i förhållande till företagets finansiella hälsa och framtidsutsikter, och det mesta av företagets utdelning till aktieägarna kommer i form av återköp av aktier.

Läs mer om Nvidias finansiella styrka.

Risk och osäkerhet

Vi tilldelar Nvidia en Morningstar Uncertainty Rating av Very High. Företaget är branschledande inom GPU: er som används för att träna AI-modeller, och det har skurit ut en stor del av efterfrågan på chips som används i AI-inferensarbetsbelastningar (vilket innebär att man kör en modell för att göra en förutsägelse eller produktion).

Vi ser många teknikledare som tävlar om Nvidias ledande AI-position. Vi tror att det är oundvikligt att ledande hyperskaliga leverantörer kommer att försöka minska sitt beroende av Nvidia och diversifiera sin leverantörsbas inom halvledare och mjukvara, bland annat genom att utveckla egna lösningar. Bland de befintliga halvledarleverantörerna utökar AMD snabbt sitt GPU-sortiment för att betjäna dessa molnledare. Intel har också AI-acceleratorprodukter idag och kommer sannolikt att fortsätta att fokusera på denna möjlighet.

Läs mer om Nvidias risk och osäkerhet.

NVDA optimister säger 

Nvidias GPU:er erbjuder branschledande parallellbearbetning, som historiskt sett behövdes i PC-spelapplikationer, men som har expanderat till kryptogruvdrift, AI och kanske även framtida applikationer.

Nvidias GPU:er för datacenter och mjukvaruplattformen Cuda har etablerat företaget som den dominerande leverantören för träning av AI-modeller, vilket är ett användningsområde som bör öka exponentiellt under de kommande åren.

Företaget har en förstahandsfördel på marknaden för autonom körning som kan leda till en utbredd användning av dess Drive PX-plattform för självkörning.

NVDA pessimister säger

Nvidia är en ledande leverantör av AI-chip idag, men andra kraftfulla chiptillverkare och teknikjättar fokuserar på intern chiputveckling.

Även om Cuda för närvarande är ledande inom programvara och verktyg för AI-utbildning, skulle ledande molnleverantörer sannolikt föredra att se större konkurrens på detta område, och de kan komma att övergå till alternativa verktyg med öppen källkod som uppstår.

Nvidias GPU-verksamhet för spel har ofta sett boom-or-bust-cykler baserade på PC-efterfrågan och, på senare tid, gruvdrift av kryptovaluta.

Denna artikel sammanställdes av Renee Kaplan och publicerades ursprungligen på morningstar.com

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Advanced Micro Devices Inc152,08 USD-0,15Rating
NVIDIA Corp116,78 USD-1,95Rating

About Author

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar