Färska inflationssiffror för Sverige väntas torsdagen den 12e september, och samtliga storbanker förväntar sig att inflationen fortsatt kommer ligga under Riksbankens målnivå på 2%
"I närtid ter sig inflationsbilden påfallande odramatisk; månadsförändringarna i KPIF exkl. energi har under en längre tid varit förenliga med tvåprocentsmålet och nu pendlar även årstakterna i samtliga inflationsmått enstaka tiondelars procentenhet kring 2%. Kortsiktiga prisindikatorer som producentpriser på konsumentvaror och företagens prisplaner i KI-barometern ligger på 'normala' nivåer, även om de senare steg något inom detaljhandeln i augusti", skriver Swedbanks analytiker Carl Nilsson inför inflationssiffrorna.
Hur hög kommer inflationen vara i augusti?
KPIF-inflationen, som är det mått som Riksbanken använder där ränteeffekter är borträknade, har legat lägre än målnivån på 2% både i juni och juli. Även i augusti förväntas inflationstakten komma in lägre än målet, och tre av fyra storbanker är eniga om en augustisiffra på 1,3%, medan Handelsbanekn förväntar sig 1,4%.
Bakom den låga inflationstakten gömmer sig bland annat fallande energipriser, trots något högre elnätsavgifter, och sjunkande bränslepriser.
"Framför allt var det varmt och blåsigt väder som drog ned elpriserna. Spotpriserna för el på Nord Pool var negativa under fem hela dagar i alla fyra prisregioner och uppgick i genomsnitt till 0,16 kr/kwh i augusti, en av de lägsta noteringarna under de senaste 20 åren. Tillsammans med lägre bränslepriser drog energipriserna ned KPIF med cirka 0,2%-enheter under månaden, enligt våra beräkningar", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Trots den ljusa inflationsmiljön har dock Swedbank reviderat upp sin inflationsprognos på sikt, och pekar på kommande hyreshöjningar samt det faktum att fler elnätsbolag drar nytta av de högre intäktsramarna för att höja elnätsavgifterna, samtidigt som en ny modell för eltransmissionen kan göra elhandelspriserna högre än väntat.
Något högre inflation än väntat i juli
Inflationstakten enligt KPI var 2,6% i juli 2024, vilket var samma som i juni. Inflationstakten enligt KPIF kom samtidigt in på 1,7% i juli, vilket är en ökning från juni då den var 1,3%. De fyra storbankerna var eniga om att KPIF skulle komma in lägre än 2%, men hade väntat sig en inflationstakt mellan 1,5-1,6%.
Inflationstakten i juli påverkades, likt tidigare månader, framför allt av högre boendekostnader. Främst var det ökade räntekostnader samt höjda hyror och avgifter för bostadsrätter som bidrog till inflationstakten. De stigande boendekostnaderna dämpades dock av lägre elpriser jämfört med juli 2023.
Det var även prishöjningar inom livsmedel och alkoholfria drycker, hälso- och sjukvård, restaurangbesök samt andra kostnader för fordon. Även alkoholhaltiga drycker och tobak samt diverse varor och ökade i pris i juli. Utöver de sänkta elpriserna motverkades prisökningarna av sänkta priser för drivmedel, teleutrustning samt för varor och tjänster inom rekreation och kultur.
Hur många gånger kommer Riksbanken sänka räntan i år?
Vid Riksbankens senaste penningpolitiska möte i juli sänktes styrräntan för andra gången i år. Det innebär att styrräntan nu ligger på 3,50% efter två sänkningar med 25 punkter. Vid mötet flaggade Riksbanken även för tre ytterligare sänkningar innan årsskfitet, vilket skulle innebära en sänkning vid vart och ett av de tre kvarvarande räntebeskeden.
"Inflationstrycket är måttligt och läget på arbetsmarknaden försämras, om än gradvis. Dessutom har de globala räntorna kommit ned. Mycket talar därför för att Riksbanken kommer att fortsätta sänka räntan. Vi ser att styrräntan ligger på 2,75% vid årsskiftet och räknar med ytterligare lättnader i början av nästa år", resonerar Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Även om inflationen skulle överraska på uppsidan framöver menar Swedbank att det inte är helt säkert att Riksbanken kommer svara med att strama åt penningpolitiken.
"Om inflationsimpulsen bedöms vara tillfällig, till exempel som konsekvens av en svagare nivå på kronan eller dyrare frakt, är det mer troligt att Riksbanken förbiser den. En inflation som enbart avviker från tvåprocentsmålet med ett par tiondelars procentenhet, dessutom tillfälligt, är ingen stor sak", skriver Swedbank.