Så mycket lägre blir din skatt nästa år

I ett åtgärdspaket presenterade regeringen fyra ändringar som kommer resultera i lägre skatt för flera hushåll 

Johanna Englundh 2024-09-06 | 13:17
Facebook Twitter LinkedIn

sedlar

Regeringen presenterade på torsdagen flera förslag i den kommande budgeten som berör hushållens ekonomi. Många har haft det tufft de senaste åren när inflationen gröpt ur plånboken.

"När man tittar på reallönerna har de sjunkit dramatiskt på bara några år", konstaterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) på pressträffen. 

Ett av förslagen var en skattefri nivå på ISK, i kapitalförsäkring och i så kallad PEPP-produkt. Från och med årsskiftet landar den skattefria nivån på 150 000 kronor, för att sedan fördubblas till 300 000 2026. 

Men utöver en skattefri nivå på investeringar presenterades fler förslag som kommer ge mer pengar i plånboken för löntagare och pensionärer. 

Hur mycket lägre blir skatten på arbete? 

Ett av regeringens förslag omfattade en förstärkning av jobbskatteavdraget. Förslaget innebär att alla som tjänar 16 000 kronor eller mer i månaden får en sänkt skatt. I genomsnitt kommer skatten sänkas med 2 600 kronor per person och år.  Vid en månadslön på 40 000 kronor planar effekten ut.

Enligt regeringen riktar sig skattesänkningen till låg- och medelinkomsttagare. Men ser man till den sammantagna effekten av att redan tidigare införda jobbskatteavdrag indexeras upp och att gränsen för att betala statlig skatt räknas upp, så kommer de med höga inkomster att få störst skattesänkning nästa år, i kronor räknat.

Grafen nedan visar den skattesänkningen per månad vid olika månadslöner. Grafen illustrerar även hur stor del av skattesänkningen som utgörs av det förstärkta jobbskatteavdraget och en effekt av indexeringar. 

Hur mycket lägre blir skatten för pensionärer? 

För att inte pensionärer ska behöva betala högre skatt än löntagare höjs grundavdraget för pensionärer. Det innebär att en medianpensionär får en skattesänkning på 1 400 kronor per år, vilket regeringen menar motsvarar förstärkningen av jobbskatteavdraget.

Grafen nedan visar den skattesänkningen per månad vid olika pensionsinkomster. Grafen illustrerar även hur stor del av skattesänkningen som utgörs av det förhöjda grundavdraget och en effekt av indexeringar. 

Förstärkningen av jobbskatteavdraget samt den sänkta skatten för pensionärer bedöms minska statens skatteintäkter med 13,5 miljarder kronor.

Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2025 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar