Den amerikanska aktiemarknaden fortsätter att stiga trots sommarens extra volatilitet, och aktierna har stigit med mer än 17% för året. En stor del av det kraftiga rallyt har drivits av stora teknikföretag, vilket innebär att utdelningsaktier (en långvarig ryggrad i aktieinvesteringar) fortsätter att släpa efter.
Men mitt i en pågående marknadsrotation bort från de aktier som har varit de stora vinnarna, och med Federal Reserve redo att sänka räntorna, säger strateger att investerare fortfarande kan se utdelningsaktier som en kraftfull generator för avkastning.
”Att investera i utdelningsaktier är ett bra sätt att delta i aktiemarknaden på lång sikt”, säger Dan Lefkovitz, strateg på Morningstar Indexes. ”Det har funnits långa perioder då den del av marknaden som betalar utdelning har gått bättre än marknaden”, säger han. ”Så småningom kommer de att komma tillbaka i favör.”
Redan innan dess kan investerare ”minska risken genom att äga en utdelningskomponent”, tillägger Joe Quinlan, strateg på Merrill Lynch och Bank of America.
Varför har utdelningsaktier underpresterat?
Morningstar US Market Index har haft en avkastning på 17,3% under 2024. Samtidigt har Morningstar US High Dividend Yield Index,vilket inkluderar aktier som representerar den mer högavkastande halvan av det amerikanska utdelningsuniversumet, viktat efter marknadsvärde, haft en avkastning på 14,4%. Gapet har bestått under de senaste fem åren, med två anmärkningsvärda undantag: marknadskraschen i mars 2020 och björnmarknaden 2022.
En del av skillnaden i resultat beror på att de företag som betalar utdelning tenderar att vara mogna och defensiva - till exempel finansbolag, allmännyttiga företag, energibolag, konsumentvaror och hälsovårdsföretag. Historiskt sett har ”big tech” inte funnits med på den listan. ”Den del av marknaden som betalar utdelning har missgynnats av sin brist på teknikexponering”, förklarar Lefkovitz. ”Utvecklingen på den amerikanska aktiemarknaden har varit tillväxtinriktad och ”utdelningsvänlig” i mer än 10 år.”
På senare tid har stigande räntor också bidragit till att hålla utdelningsaktierna nere, enligt Michael Clarfeld, som förvaltar Dividend Strategy-portföljerna på ClearBridge Investments. ”I takt med att räntorna steg behandlade folk [utdelningsaktier] som obligationsproxyer, och de underpresterade.”
Utdelningar kan vara defensiva
Under de senaste månaderna har marknadsdynamiken förändrats. Efter en stor nedgång i augusti ser de stora teknikaktierna inte längre ostoppbara eller dyra ut. Samtidigt ser värdeaktier och högkvalitativa företag med tillförlitliga balansräkningar som handlas till lägre multiplar mycket mer intressanta ut. Utdelningsaktier överlappar ofta med denna kategori. De tenderar att ha tillförlitliga affärsmodeller och kassaflöden som gör att de regelbundet kan återföra vinst till investerarna.
”Utdelningsaktier har en värdeinriktning”, säger Lefkovitz. ”I den mån det sker en rotation bort från teknik och tillväxt till marknadens värdesida och mer gamla ekonomisektorer kommer det att gynna den utdelande delen av marknaden.”
Strateger säger att det kan vara en välsignelse för investerare om det finns fler stora aktiesvängningar. ”Vi lärde oss i början av augusti att volatiliteten ... kan öka dramatiskt och ondskefullt”, säger Quinlan, som rekommenderar utdelningsaktier som ett kärninnehav för investerare eftersom de kan ge ballast för en portfölj och förutsägbarhet under volatila perioder.
Nya utdelningsaktier ansluter sig
Det betyder inte att utdelningsinvesterare måste gå miste om dagens högtflygande teknikaktier. ”Det är inte bara för gamla industri- eller finansbolag” längre, säger Quinlan.
”Det är lättare att vara en utdelningsinvesterare än det brukade vara”, tillägger Clarfeld. ”För länge sedan betalade teknikföretag inte utdelning.” Så är det inte längre.
Alphabet (GOOGL) och Meta Platforms (META) tillkännagav utdelning i år, och anslöt sig till Broadcom (AVGO), Apple (APPL), Nvidia (NVDA), Salesforce (CRM), och en växande lista över teknikföretag som returnerar kontanter till investerare i form av regelbundna utdelningsbetalningar. Clarfeld erkänner att utdelningsavkastningen på dessa aktier fortfarande är relativt låg på grund av hur höga tekniska aktiekurser har klättrat nyligen, men han tillägger att ”de kommer att sammansättas kraftfullt över tiden.”
Se bortom nuvarande utdelningsavkastning
För Clarfeld gör den långsiktiga ackumuleringen utdelningsaktier till en viktig pelare i balanserade portföljer. Han förespråkar en strategi för utdelningstillväxt och riktar in sig på företag som på ett hållbart sätt kan öka sina utdelningar på lång sikt. I stället för att jaga hög avkastning på kort sikt rekommenderar han investerare att se till totalavkastning, vilket innefattar återinvestering av utdelningar över tid.
Quinlan håller med. ”Det handlar inte bara om priset”, säger han. ”Totalavkastningen är enormt viktig.”
Clarfeld säger att det genomsnittliga bolaget i de portföljer han förvaltar har gett en utdelning på cirka 9 procent på lång sikt. Med den takten skulle en investerares inkomst fördubblas vart åttonde år. ”Det är inte lika snabbt som en snabb uppgång i Nvidia, men över tid fungerar det”, säger han. ”Det kräver lite tålamod.”
Utdelningsaktier och räntor
Investerare tror att Fed är redo att sänka räntan i september och därmed inleda en ny lättnadscykel efter en av de mest aggressiva åtstramningscyklerna i centralbankens historia. Centralbanken började höja räntorna i mars 2022 när inflationen sköt i höjden, och räntorna har legat på sina nuvarande restriktiva nivåer sedan juli 2023.
Konventionell vishet säger att utdelningsinvesterare bör förvänta sig en ökning när räntorna sjunker. Fallande räntor kan pressa ner obligationsräntorna, vilket kan bidra till att göra utdelningsavkastningen mer attraktiv i jämförelse. Företag med mer skuld tenderar också att dra nytta av fallande räntor och vara i den utdelande kategorin - tänk allmännyttiga företag och REITs.
Räntorna förväntas inte återgå till de bottennivåer som varit vanliga under de senaste åren, men vissa har hävdat att en övergripande miljö med högre räntor också kommer att gynna utdelningsinvesterare.
Daniel Peris, portföljförvaltare på Federated Hermes och författare till en ny bok om utdelningarnas framtid, menar att prisuppgången på aktiemarknaden inte kommer att vara tillräcklig för investerare som söker inkomst under de kommande åren, vilket kommer att tvinga företagen att öka utbetalningarna för att konkurrera med kontanter och obligationer.
”Det innebär att fler bolag kommer att initiera utdelningar, fler bolag kommer att initiera utdelningar och bolag kommer att göra utdelningarna till en mer framträdande del av äganderätten”, sa han till Morningstars podcast, The Long View tidigare denna månad.
Analytikerna räknar också med att inflationen kommer att stabiliseras på relativt högre nivåer under de närmaste åren jämfört med de ovanligt låga nivåerna före pandemin. Clarfeld förklarar att detta också kommer att hjälpa utdelningsaktier att konkurrera med räntebärande värdepapper, eftersom investerare kan dra nytta av företagens vinsttillväxt via utdelningar, medan räntebärande avkastning är just det - fast.
Clarfeld säger att utdelningsinvesteringar handlar om att fatta beslut baserat på analys av företagens kassaflöden och deras utbetalningar till investerare. ”Det är ingen modefluga”, säger han. ”Det är grunden för att investera.”
Författaren eller författarna äger inte aktier i några värdepapper som nämns i denna artikel. Ta reda på mer om Morningstars redaktionella policy