Så blir nya ISK-skatten: 3,9 miljoner svenskar tar del av skattefritt sparande

Nu är det klart att en skattefri nivå införs på ISK 2025, en nivå som sedan kommer fördubblas 2026. 

Johanna Englundh 2024-09-05 | 11:56
Facebook Twitter LinkedIn

 illustration pengar

På en pressträff på torsdagsmorgonen presenterade regeringen sitt förslag om sänkt skatt på investeringssparkonton, ISK, från och med nästa år. Totalt får 3,9 miljoner svenskar sänkt skatt med förslaget, varav en femtedel får del av den maximala skattesänkningen på över 3 000 kronor, enligt Sveriges Radio.

Totalt är det 888 218 svenskar som har ett ISK-sparande med 300 000 kronor eller mer. De får därmed del av hela skattesänkningen på cirka 3 200 kronor, jämfört med hur mycket de betalar 2024. Det här står för 2,8 miljarder kronor av förslagets totala kostnad på 5,7 miljarder kronor.

De som är i arbetsför ålder (18-65) i den här gruppen tjänade i snitt cirka 53 000 kronor i månaden.

Hur funkar det skattefria sparandet? 

Den skattefria grundnivån för sparande kommer gälla på investeringssparkonto, i kapitalförsäkring och i så kallad PEPP-produkt.

De olika grundnivåerna gäller per person, och innebär således att om du har investeringar på olika konton så kommer de räknas till samma pott. Att ha fler olika ISK för att dra nytta av ett större grundavdrag går alltså inte.

“Att spara ger frihet, trygghet och egenmakt”, sa liberalernas Cecilia Rönn när hon presenterade förslaget med finansministern vid sin sida på pressträffen.

Den nya grundnivån för ISK ingår i vad regeringen kallar för ett paket.

“För att bygga Sverige rikare och tryggare genomför regeringen ett åtgärdspaket som ska ge mer pengar i plånboken till hushåll och samtidigt stärka drivkrafterna till arbete och sparande”, skriver Finansdepartementet i en kommentar.

Hur mycket lägre kommer min ISK-skatt att bli? 

Vid ett sparande på 150 000 kronor betalar man vid dagens skattenivå på 1,086% 1 629 kronor i skatt. Om man blickar fram mot 2026, då gränsen för den skattefria nivån dubblas till 300 000 kronor, kommer man slippa en skattekostnad på 3 258 kronor jämfört med dagens skattenivå. 

Enligt Regeringen är mediansparandet på ISK 78 000 kronor, en summa som innebär 750 kronor lägre i skatt nästa år. 

Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2025 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Det betyder att du kommer betala skatt som vanligt på ditt sparande 2024. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar