Framtida möjligheter och utmaningar för riskkapitalbolaget EQT

I månadens aktie för september riktas fokus mot riskkapitalbolaget EQT, vars aktie Morningstars analytiker precis tagit upp för bevakning. 

Johanna Englundh 2024-09-04 | 15:33
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar! I Månadens aktie för september ska vi ta en närmare titt på svenska riskkapitalbolaget EQT som grundades 1993.

EQT har gjort sig ett namn som en tematisk specialist med sektorexpertis, särskilt inom hälsovård och teknik. Till en början investerade bolaget främst i Europa, men är idag ett av de mest produktiva globala företagen på den privata marknaden. I många av sina investeringar rör sig EQT i gränslandet mellan nystartade företag som tenderar att dra till sig mestadels riskkapitalfinansiering och de mogna företagen som buy out-fonder tenderar att rikta in sig på.

Morningstars analytiker, som precis tagit upp bevakning av EQT, menar att privata marknader gynnas av en sekulär medvind när institutionella investerare ökar sin allokering hit samtidigt som de öppnas för privatinvesterare. EQT:s tillgångsmix är även fördelad på attraktiva teman med sekulära tillväxtutsikter, inklusive teknologi, hälsovård, Indien och infrastruktur för energiomställning. EQT:s portfölj är även yngre än många jämförbara bolag och har en betydande orealiserad carried interest.

Om man kollar på bolaget med en negativ syn i stället så lyfter Morningstars analytiker fram EQT:s större exponering mot investeringar i tidiga skeden som gör avkastningen mer volatil och svårare att förutse. Koncentrationen på specifika teman ökar också risken.
Högre räntor har även avslutat guldåldern för private equity. Framtida fondavkastning kommer att bli lägre, vilket leder till lägre carried interest och besvikna kunder som kräver lägre framtida förvaltningsarvoden.

Utöver detta finns det en risk att avgiftsmarginalerna kommer att minska på längre sikt i takt med att tillsynsmyndigheterna blir mer involverade och efterfrågan på fonder på den privata marknaden dämpas, vilket gör att utbudet kommer ikapp.

Morningstars analytiker anser att EQT drar nytta av en smal ekonomisk vallgrav på grund av de höga byteskostnader som fondinvesterarna står inför och de immateriella tillgångar som EQT har utvecklat över tid.

Med ett uppskattat verkligt värde på 330 kronor så anses aktien vara rättvist värderad jämfört med dagens kurs på 322 kronor.

Kom ihåg att som alltid göra din egen analys om du är intresserad av ett bolag, och håll utkik efter nästa månadens aktie. För Morningstar, jag är Johanna Englundh

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
EQT AB Ordinary Shares365,00 SEK0,88Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar